Denver terug aan de top na overwinning in Miami met dank aan Porter Jr.

Michael Porter Jr. in actie tegen de Heat
Michael Porter Jr. in actie tegen de HeatProfimedia
Michael Porter Jr. scoorde 25 punten toen regerend NBA-kampioen Denver woensdag de Miami Heat met 100-88 versloeg om de eerste plaats in de Western Conference weer op te eisen.

In een weinig scorende confrontatie tussen de rivalen van de NBA Finals van vorig jaar leidde Denver het grootste deel van de eerste helft voordat de Heat met een rally in het derde kwart op voorsprong kwamen. De Nuggets herpakten zich echter en liepen uit in het vierde kwart, toen Reggie Jackson een driepunter vanaf acht meter maakte met nog iets meer dan drie minuten te spelen, waardoor de Nuggets 10 punten voor stonden op 94-84.

Porter Jr. kreeg steun van Aaron Gordon met 16 punten en Jamal Murray met 14 punten. Nuggets-ster Nikola Jokic bleef beperkt tot 12 punten na een gedisciplineerde verdediging van Miami, maar daardoor kwam er meer ruimte voor Porter Jr., die vijf driepunters binnenschoot in een 9-uit-16 prestatie. Bam Adebayo voerde de scorers van Miami aan met 17 punten. Door de vierde nederlaag op rij blijven de Heat achtste in de Eastern Conference met een record van 35-30.

Statistieken Heat - Nuggets
Statistieken Heat - NuggetsFlashshare

Porter Jr. zei dat zijn indrukwekkende score alles te danken was aan de tijd en ruimte die zijn teamgenoten hem gaven om vrijuit te schieten. "Zag je de schoten die ik kreeg? Het waren wijd open driepunters, dus het kwam echt door mijn teamgenoten, alle lof voor hen", vertelde hij aan ESPN. "We hebben een goed, uitgebalanceerd team, dus als je iets weghaalt, is er een andere optie. Dat was het vanavond."

Door de vierde overwinning op rij steeg Denver naar 46-20, waardoor ze een halve wedstrijd los staan van Oklahoma City aan de top van de Western Conference. Het is de eerste keer sinds november dat Denver aan de leiding staat in het klassement, wat suggereert dat de mannen van Michael Malone op het juiste moment in vorm komen in hun jacht op de beste plaats voor de play-offs.

"Het voelt goed", zei Porter Jr. over de herovering van de eerste plaats. "Het voelt alsof we terug zijn waar we thuishoren. We wilden de eerste plaats en we spelen goed sinds de All-Star Break. Maar we moeten het wel vasthouden, er zijn veel goede teams in het Westen, dus we moeten elke wedstrijd ingaan in de wetenschap dat er mensen achter onze plek aan zitten."

Doncic vreest voor blessure

In andere wedstrijden scoorde Luka Doncic 21 punten en Kyrie Irving 23 om de Dallas Mavericks naar een 109-99 overwinning te leiden op de Golden State Warriors, die de geblesseerden Stephen Curry en Draymond Green misten. "We speelden goed aan de verdedigende kant en vanaf de tip-off aan het begin van de wedstrijd waren we fysiek", zei Irving. "Dat was het grote verschil vanavond. We wisten dat ze het moeilijk hadden en ze hebben een paar moeilijke wedstrijden gehad, en we wilden het ze vanavond moeilijk maken."

Statistieken Mavericks - Warriors
Statistieken Mavericks - WarriorsFlashshare

De enige zure noot voor Dallas was het vertrek van Doncic halverwege het vierde kwart, waardoor er een einde kwam aan de zevenvoudige reeks van triple-doubles van de Sloveense ster. Doncic verliet de wedstrijd met een blessure aan zijn linkerhamstring en keerde niet terug. "Hij gaf me het signaal dat zijn hamstring verrekt was, dus we haalden hem eruit", zei Dallas-coach Jason Kidd. "Morgen hebben we een beter antwoord."

Andere wedstrijden

De Sacramento Kings domineerden de Los Angeles Lakers en boekten een comfortabele 120-107 overwinning in Noord-Californië. Austin Reaves van de Lakers scoorde zeven driepunters en eindigde met 28 punten, maar Los Angeles kon de aanval van Sacramento niet stoppen. Alle vijf de Kings eindigden in de dubbele cijfers, met Harrison Barnes op kop met 23 punten.

In Florida hielden de Orlando Magic hun strijd om een play-off plaats op de rails met een 114-106 overwinning op de Brooklyn NetsPaolo Banchero leidde Orlando met 21 punten op een avond waarop zeven Magic spelers in de dubbele cijfers eindigden. Cam Thomas was de topscorer voor Brooklyn met 21 punten.

Cleveland verdrong Milwaukee van de tweede plaats in de Eastern Conference met een 116-95 overwinning op de New Orleans Pelicans, die de wedstrijd ingingen na vier gewonnen wedstrijden. Darius Garland leidde de Cavs met 27 punten, Jarrett Allen voegde 17 punten toe en Georges Niang 16 punten.

In Indianapolis was DeMar DeRozan goed voor 46 punten toen de Chicago Bulls de Pacers met 132-129 versloegen in overtime.

Detroit Pistons 113-104 Toronto Raptors

Memphis Grizzlies 98-110 Charlotte Hornets

Portland Trail Blazers 106-102 Atlanta Hawks