ZZ Leiden schakelt Landstede Hammers na clean sweep uit in play-offs

Brock Gardner (r.) van ZZ Leiden in duel met Michal Kozak van Landstede Hammers
Brock Gardner (r.) van ZZ Leiden in duel met Michal Kozak van Landstede HammersFlashscore
ZZ Leiden heeft zich wederom geplaatst voor de Nederlandse play-offfinales. De regerend landskampioen won in het eigen Sportcomplex 1574 met 79-71 van de Landstede Hammers, mede door een enorm efficiënte Marijn Ververs. Leiden sloot de series hiermee af met een vlekkeloze 3-0 zege. In de finales wordt Donar of Heroes Den Bosch de tegenstander.

De ploeg uit Zwolle begon bijzonder gemankeerd aan de wedstrijd: guard Jack Pagenkopf ontbrak bij de Hammers door een scheur in zijn achillespees. Tim Hoeve verving de geblesseerde Amerikaan in Sportcomplex 1574. Leiden verwelkomde Luuk van Bree weer terug in de rotatie: de center/forward miste het voorgaande duel in Zwolle, maar kon zich dus weer bij de groep voegen voor game 3.

Het initiatief lag in de openingsfase bij de ploeg van coach Doug Spradley, die onlangs zijn contract verlengde bij de ploeg uit de sleutelstad. Leiden speelde zich naar een 12-4 voorsprong, maar zag de opponenten vervolgens weer terugkomen naar 14-14. Marijn Ververs had het in de openingsfase op de heupen en opende de wedstrijd met 6 punten, terwijl Zwolle efficiëntie miste op driepuntsgebied (1/7).

De regerend BNXT-kampioenen herstelden de voorsprong na aanvang van het tweede kwart en stonden halverwege weer op 28-19 dankzij een ontwaakte Tajion Jones, die in korte tijd 8 punten scoorde.

Weerbaar Leiden, slordig Landstede

Slordigheden slopen echter de ploeg weer in en met een minuut te gaan in het eerste bedrijf was het verschil nog maar 3 punten, maar Jones sloeg wederom toe met een driepunter. Maarten Bouwknecht eindigde de helft met een 'buzzer beater' vanaf driepuntsafstand en zette de ruststand op 38-28 in het voordeel van Leiden.

Met vooral veel verschil in driepuntspercentages (10% voor Landstede tegenover 46% van Leiden) ging vooral de thuisploeg redelijk onbezorgd de rust in, wetende dat de Nederlandse finales tweemaal 10 minuten van hen verwijderd waren.

Hammers blijven kleven

Ook na rust hield de malaise aan in de driepunter van Landstede, maar wist Leiden even geen afstand te creëren. De Hammers naderden ZZ middenin het kwart zelfs tot drie punten, maar moesten vervolgens wederom toezien hoe Ververs en Lucas Kruithof de afstand weer vergrootten tot 9.

De statistieken
De statistiekenFlashscore

Met twee opeenvolgende driepunters van Tajion Jones werd een offensief ingezet door Leiden dat de ploeg wél weer op afstand zette. Alex Gross en Maarten Bouwknecht deden er nog een schepje bovenop en Leiden leidde met 15 punten. Maar zoals de hele wedstrijd het geval al was, wist Landstede opnieuw terug te komen. Nog vóór het kwart voorbij was schoten Darius Quisenberry en Tim Hoeve de bezoekers wat dichterbij en ging men het laatste kwart in met een tussenstand van 56-46.

Strijden tot het bittere eind

Na een 2-10 scorende run stonden de Hammers weer eens in handbereik van de thuisploeg. Een discutabele call van de officials zag niet Leiden, maar Landstede een fout meekrijgen en de thuisploeg tot 1 punt naderen na een rake vrije worp van Niek van der Plas.

Pijnlijke turnovers over en weer hielden de wedstrijd met 3 minuten te gaan in evenwicht, maar veteraan Marijn Ververs liet zich wederom gelden met een mogelijk levensbelangrijke driepunter om de stand op 66-60 te zetten. Een driepunter van Maarten Bouwknecht met nog 48 seconden te gaan leek de doodsteek voor de dromen en ambities van Landstede voor dit seizoen. De ploeg moest zich houden aan vroege overtredingen maken en voltreffers gooien, maar het lukte onder meer Tim Hoeve niet de wedstrijd nog echt spannend te maken.

Landstede Hammers werden zodoende uitgeschakeld na drie duels in de nationale halve finales. Met slechts 6 rake driepunters uit 21 pogingen schortte het bij de ploeg van Jean-Marc Jaumin aan pure efficiëntie.

Topschutters Leiden: Marijn Ververs (26), Tajion Jones (20), Maarten Bouwknecht (10)

Topschutters Landstede Hammers: Darius Quisenberry (19), Noah Lawrence Dickerson (15), Terrense Bieshaar (11)