Wisselend succes Nederlandse clubs in Elite Gold: winst voor Leiden en Den Bosch

Luuk van Bree (op archiefbeeld) kreeg het in Q4 flink aan de stok met de tegenstander(s)Profimedia
Heroes Den Bosch en ZZ Leiden hebben in de vierde speelronde van de Elite Gold allebei een overwinning behaald. Voor laatstgenoemde was het alweer de derde zege, wel allemaal behaald in het eigen Sportcomplex 1574. In een verhit potje werd het tegen RSW Liège Basket 84-78. Den Bosch won in de Maaspoort met 95-86 van Hubo Limburg United uit Hasselt. Donar Groningen en Landstede Hammers Zwolle moesten allebei een nederlaag incasseren.

Leiden, dat het sponsorcontract met Zorg en Zekerheid met drie jaar verlengde, zag Liège nog dichtbij komen in een wedstrijd die halverwege reeds gespeeld leek (51-36). Het venijn zat echter in de staart. De Walen knokten zich in de laatste minuut terug tot 77-75 waarna de vlam in de pan sloeg.

Bij de bezoekers maakte point guard Angel Rodriguez een harde fout op Luuk van Bree, waarbij de Leidse power forward zeer geagiteerd reageerde. De twee teams vlogen elkaar vervolgens in de haren en de dweilers raakten bekneld in het opstootje. Onder andere Van Bree moet met vijf fouten naar de kant, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. Een lelijk einde van een wederom knappe overwinning van Leiden.

Den Bosch

Heroes Den Bosch gaf hun bekerwinst van een week geleden tegen Landstede Hammers Zwolle een prima vervolg. Hasselt, dat de beker in België won, werd met 95-86 verslagen. Na het eerste kwart stond het liefst 32-7 voor de gastheren en maakte het publiek zich op voor een monsterscore. Die kwam er ook, al krabbelden de Belgen aardig terug, wat slechts zorgde voor een draaglijke eindstand.

Zwolle

Landstede Hammers knokte in Zwolle tegen Spirou Charleroi drie kwarten lang voor wat het waard was, maar kwam een 0-13 achterstand niet meer te boven. In het vierde kwart noteerde de ploeg van trainer Jean-Marc Jaumin nog wel een run van 12 punten en er stond zelfs even 62-63 op het scorebord, maar een voorsprong was er voor de thuisploeg geen enkele keer. Zo liet Zwolle zien dat je wel degelijk een basketbalwedstrijd al in het eerste kwart kan verliezen.

Groningen

In Groningen ontving Donar de meest gelauwerde club van de Lage Landen: Filou Oostende. Het team van coach Dario Gjergja werd de afgelopen 12 jaar (!) kampioen van België en is schier onverslaanbaar en heeft ook na het bezoek aan de Martinistad de ongeslagen status in de Elite Gold (4-0). De Groningers wonnen hun eerste twee thuisduels, maar waren kansloos tegen de club uit de bekende Vlaamse kustplaats. Schutter Sander Hollanders kwam er niet aan te pas (6 punten in garbage time) en onder de basket werden te veel missers genoteerd. De kwaliteit spatte er geregeld af bij Oostende, de wanhoop bij Donar: 68-94.