Timberwolves en Pacers winnen deciders van titelverdediger Nuggets en Knicks

Rudy Gobert schiet over Nikola Jokic heen
Rudy Gobert schiet over Nikola Jokic heenAFP
De Minnesota Timberwolves wisten een achterstand van 20 punten weg te poetsen en versloegen de Denver Nuggets met 98-90. De verdedigende NBA-kampioenen werden daarmee uit de play-offs geknikkerd, terwijl de Indiana Pacers de New York Knicks versloegen met 130-109. Zo eindigden beide series in 4-3 en konden de finales van de twee conferences worden ingevuld. De Pacers nemen het in het oosten op tegen de Boston Celtics, de Wolves gaan in het westen strijden met de Dallas Mavericks.

Karl-Anthony Towns scoorde 23 punten en pakte 12 rebounds, Jaden McDaniels voegde 23 punten toe en Anthony Edwards kwam pas laat op dreef toen de Timberwolves het eerste team werden dat terugkwam van een achterstand van meer dan 11 punten om een game zeven te winnen. Edwards, die op 22-jarige leeftijd is uitgegroeid tot een ster voor de Timberwolves, zei dat evenwicht de sleutel was tot Minnesota's laatste onwaarschijnlijke overwinning op drievoudig NBA Meest Waardevolle Speler Nikola Jokic en de Nuggets. Minnesota stond 15 punten achter bij rust en 20 punten in het begin van het derde kwart. Maar Denver koelde af toen Edwards zijn vorm vond en de Timberwolves de achterstand terugbrachten tot één punt bij het ingaan van het vierde kwart.

Edwards, die 12 van zijn 16 punten in de tweede helft scoorde, zei dat coach Chris Finch hem tijdens de pauze zei dat hij "sneller moest spelen". "Als ze je in de val blijven laten lopen, moet je het juiste spel maken en op je teamgenoten vertrouwen", zei Edwards. "We waren de hele wedstrijd evenwichtig. We vochten, vochten. En KAT (Towns) speelde spectaculair vanavond. Hij droeg ons vanavond." Minnesota was tot op één punt genaderd bij het ingaan van het vierde kwart en nam voorgoed de leiding na een driving layup van Rudy Gobert in de eerste minuut van de laatste periode.

Statistieken Nuggets - Timberwolves
Statistieken Nuggets - TimberwolvesFlashshare

Jokic scoorde 14 van zijn 34 punten in het vierde kwart. Hij voegde 19 rebounds en zeven assists toe en Jamal Murray scoorde 35 punten, maar beiden zeiden dat de Nuggets gewoon te veel schoten misten. "Ik had het gevoel dat we de schoten kregen die we wilden en de kansen waren er," zei Murray. De Timberwolves, die de Nuggets op hun grondvesten hadden laten schudden met twee overwinningen in Denver om de serie open te breken voordat ze drie wedstrijden op rij verloren, sloten het af met een knallende game zes en deze laatste comebackzege.

"Het is een speciaal moment", zei Finch. "Dit is een geweldig team met de beste speler ter wereld. De serie was wild en deze wedstrijd was een microweergave van de serie." Minnesota speelt in de Western Conference-finale tegen de Mavericks, de serie begint met game one in de nacht van woensdag op donderdag om 02.30 uur Nederlandse tijd in het Target Center te Minneapolis, MN.

Knicks in New York

De Pacers zetten een nieuw NBA playoff-record van 67,1 procent geraakte schoten - 53 van hun 79 pogingen vanaf de vloer - in de overwinning op de Knicks in Madison Square Garden. Tyrese Haliburton scoorde 26 punten en Pascal Siakam en Andrew Nembhard voegden er 20 aan toe, terwijl zes Pacers-spelers in de dubbele cijfers scoorden. Donte DiVincenzo maakte negen driepunters op weg naar 39 punten voor de Knicks. Jalen Brunson scoorde 17 punten en deelde negen assists uit voordat hij aan het begin van het vierde kwart vertrok met een gebroken linkerhand -- een laatste blessureklap voor de geteisterde Knicks.

De Pacers braken door voor hun eerste uitoverwinning van de serie met een adembenemende offensieve vertoning in de eerste helft, toen ze 29 van hun 38 schoten raakten voor een 76,3 schietpercentage. De Knicks brachten een achterstand van 15 punten bij rust al vroeg in de derde helft terug tot zes, maar de Pacers hadden alle antwoorden. "Over het geheel genomen gewoon een geweldige wedstrijd, van hoog tot laag voor ons," zei Haliburton. "We hadden de hele serie nog niet gewonnen op de weg -- we vonden gewoon een manier."

Statistieken Knicks - Pacers
Statistieken Knicks - PacersFlashshare

De Knicks, op jacht naar hun eerste finaleplaats in de Eastern Conference sinds 2000, schaadden hun eigen zaak met twee kostbare turnovers op inbounds en de Pacers brachten de voorsprong snel terug tot 19 punten. De Knicks hadden gehoopt op een boost van forward OG Anunoby, die terugkeerde in de basisopstelling na vier wedstrijden gemist te hebben met een hamstringblessure, maar hij was duidelijk beperkt en vertrok alweer in het eerste kwart, terwijl ploeggenoot Josh Hart ondanks een verrekte buikspier volhield.

"Jongens gaven alles wat ze hadden en dat is alles wat je kunt vragen", zei Knicks-coach Tom Thibodeau, die het zonder Julius Randle, Mitchell Robinson en Bojan Bogdanovic moest stellen in de play-offs. "Het was het hele jaar een strijd en aan het einde was er niets meer te geven." In de finale van de Eastern Conference wachten de Celtics. Game one vindt plaats in de nacht van dinsdag op woensdag om 02.00 uur Nederlandse tijd in het TD Garden te Boston, MA.