Cavs produceren fenomenale comeback tegen Celtics, Suns houden Nuggets op afstand

Bostons Luke Cornet kan alleen maar toekijken terwijl Clevelands Dean Wade een driepunter raaktProfimedia
De Cleveland Cavaliers maakten dinsdag een achterstand van 22 punten in het vierde kwart ongedaan door de 11-voudige winreeks van de Boston Celtics te verbreken met een 105-104 overwinning.

Een week nadat Cleveland terugkwam van 10 punten achterstand in het vierde kwart om Dallas te verslaan, toverden ze een nog opmerkelijkere late show tevoorschijn om Boston, de leiders in de Eastern Conference, te verrassen. De Celtics leken op weg naar een 12e overwinning op rij na een klinische vertoning met een 93-71 voorsprong aan het begin van het vierde kwart in Cleveland, maar Dean Wade kwam tot een uitbarsting van 20 punten in het laatste kwart, met een serie driepunters om Cleveland terug te brengen in de wedstrijd.

Wade, die eindigde met 23 punten, maakte de winnende lay-up met nog 19 seconden te gaan om Cleveland op voorsprong te zetten nadat de vrije worp van Kristaps Porzingis de Celtics aan een 104-103 voorsprong had geholpen. Boston dacht dat het een laatste kans had gekregen toen op Jayson Tatum een overtreding leek te worden begaan op het moment dat hij voor een laat schot ging, maar de call werd teruggedraaid in het voordeel van Cleveland. De buzzer klonk en bezorgde de Cavaliers een overwinning die des te indrukwekkender was door de afwezigheid van de belangrijke starters Donovan Mitchell en Max Strus.

Statistieken Cavaliers - Celtics
Statistieken Cavaliers - CelticsFlashshare

"Het voelt goed, mijn teamgenoten hadden het vertrouwen in me om die schoten te maken", zei Wade, die na de overwinning werd gefeliciteerd door Cleveland en Kansas City Chiefs NFL-ster Travis Kelce. "Dat ze in me geloofden gaf me vertrouwen en motiveerde me, en gelukkig gingen mijn schoten erin", voegde hij eraan toe. Wade eindigde met 23 punten, waaronder zes van de negen driepunters, en acht rebounds. Jarrett Allen had 21 punten, terwijl Darius Garland en Isaac Okoro ieder 16 punten toevoegden.

Boston vroeg zich af waar het mis was gegaan na een buitengewone late inzinking. "We werden gewoon koud", zei Celtics coach Joe Mazzulla. "Ik vond dat we een paar goede sessies hadden waarin we niet schoten. Maar het is aan hen te danken -- Wade speelde echt goed en ze maakten het spel op het einde." Tatum leidde Boston's scorers met 26 punten, terwijl Porzingis 24 en Jaylen Brown 21 punten toevoegden. De Celtics blijven ondanks het verlies comfortabel aan de leiding van de Eastern Conference met een record van 48-13. Milwaukee staat tweede met 41-21, terwijl Cleveland derde staat met 40-21.

Durant schittert in Suns zege

Het drama in Cleveland werd geëvenaard door een spannende strijd in Denver, waar de Phoenix Suns zich herstelden van het verspillen van een voorsprong van 22 punten in het derde kwart en de Nuggets versloegen met 117-107 in overtime. Jamal Murray was de topscorer van Denver met 28 punten, terwijl Nikola Jokic 25 punten, 16 rebounds en vijf assists had. Kevin Durant scoorde 35 punten voor Phoenix en Grayson Allen voegde er 28 aan toe, waaronder acht driepunters om de Suns over de streep te trekken.

Statistieken Nuggets - Suns
Statistieken Nuggets - SunsFlashshare

De Suns verknalden bijna hun kansen op de overwinning na een somber vierde kwart waarin ze slechts vijf van de 24 schoten vanuit het veld raakten. Phoenix herontdekte echter hun schotvaardigheid in overtime en versloeg Denver daarin met 15-5 om de overwinning veilig te stellen. "We misten 10 opeenvolgende schoten in het vierde kwart... maar zo gaat het spel, je moet gewoon volhouden", zei Durant na afloop. "In overtime waren we in staat om te verdedigen, te rebounden en gemakkelijke schoten te maken."

Andere wedstrijden

In andere wedstrijden op dinsdag scoorde Luka Doncic een triple-double van 39 punten met 10 rebounds en 11 assists, maar het was niet genoeg om te voorkomen dat de Dallas Mavericks met 137-120 verloren van de Indiana Pacers. De Pacers verdeelden het scoren op een verwoestende manier om de verdediging van de Mavericks te overweldigen, met negen Indiana-spelers die de dubbele cijfers haalden.

In New York leden de Philadelphia 76ers een 112-107 nederlaag tegen de Brooklyn Nets.

In Toronto vernederden de New Orleans Pelicans de Raptors met 41 punten verschil door met 139-98 te winnen. Trey Murphy leidde de Pelicans met 34 punten op een avond waarop zeven spelers van New Orleans dubbele cijfers haalden. "Ik ben ontzettend trots op deze groep -- het is een grote stap in de goede richting," zei New Orleans hoofdcoach Willie Green. De Pelicans verbeterden naar 37-25 en blijven op de vijfde plaats in het Westen.

Charlotte Hornets 89-101 Orlando Magic

Miami Heat 118-110 Detroit Pistons

New York Knicks 100-116 Atlanta Hawks

Houston Rockets 114-101 San Antonio Spurs