Inter wint landskampioenschap dankzij zege op Milan in stadsderby

Francesco Acerbi viert zijn openingstreffer
Francesco Acerbi viert zijn openingstrefferAFP
Internazionale is voor de 20e keer landskampioen van Italië geworden. Het team van de Nederlandse spelers Stefan de Vrij, Denzel Dumfries en Davy Klaassen – geen van hen stond in de basis – is na een 1-2 zege in de stadsderby tegen AC Milan niet meer te achterhalen in de Serie A. De laatste keer dat de ploeg van trainer en Lazio-legende Simone Inzaghi kampioen werd was in het seizoen 2020/21.

Inter kwam makkelijk aan een vroege voorsprong. In de 18e minuut stond vedette Francesco Acerbi helemaal vrij bij een corner en hij knikte de bal achter Mike Maignan. De thuisploeg kreeg tien minuten later een goede kans op de gelijkmaker, maar Rafael Leao schoot echter op aangeven van Tijjani Reijnders precies daar waar de keeper stond.

Inter maakte het zichzelf vlak na rust een stuk makkelijker dankzij een prima doelpunt van Marcus Thuram. De 26-jarige Fransman had een mooie solo in huis en rondde droog af in de korte hoek. Misschien kwam die goal wel te vroeg met nog ruim 40 minuten op de klok. Een aansluitingstreffer hing niet echt in de lucht, maar viel wel. Fikayo Tomori, opgeleid door Chelsea, werkte een rebound met zijn hoofd binnen en bracht daarmee de spanning terug.

Vurig slot

De Vrij mocht in de 88e minuut zijn opwachting maken in het kampioensduel van de ploeg wiens kleuren hij sinds 2018 verdedigt. De centrumverdediger uit Oudekerk aan den IJssel had de taak het blauw-zwarte fort te verdedigen tegen het rood-zwarte slotoffensief. Via Noah Okafor kwam de "thuisploeg" nog erg dichtbij, maar de bal werd net vóór de lijn weggewerkt na een zwakke poging.