Chelsea speelt zichzelf in Europees gevecht met zege op stuurloos Tottenham

Chelsea viert de 2-0 van Nicolas Jackson
Chelsea viert de 2-0 van Nicolas JacksonAFP
Chelsea heeft zijn hoop op een plaats in de Europa Conference League levend gehouden door doelpunten van Trevoh Chalobah en Nicolas Jackson, waardoor de ploeg van Mauricio Pochettino donderdagavond een 2-0 overwinning boekte op Tottenham.

Door het resultaat is het trieste record van de bezoekers op Stamford Bridge uitgebreid tot slechts één competitieoverwinning in hun 34 bezoeken.

Nadat het vorige keer tegen Aston Villa een indrukwekkend punt uit het vuur sleepte na een achterstand van twee doelpunten, leek Chelsea in het eerste kwartier vol vertrouwen. Jackson zag een één-op-één kans gestopt worden door Guglielmo Vicario en Mykhailo Mudryk miste het doel met een paar halve kansen binnen het strafschopgebied.

De gastheren bleven zoeken naar een doorbraak en hun aanvallende intentie werd beloond in de 24e minuut toen de indraaiende vrije trap van Conor Gallagher schitterend in de verre hoek werd gekopt door Chalobah.

Het eenrichtingsverkeer vertoonde geen tekenen van verlamming naarmate de eerste helft vorderde, onder meer met de levendige Mudryk die een poging rakelings naast de tweede paal krulde na goed werk van Cole Palmer.

Ondanks de dominantie van Chelsea, lieten de bezoekers een uitgelezen kans liggen om nog voor rust op gelijke hoogte te komen, toen Cristian Romero een kopbal van dichtbij naast kopte.

Belangrijkste statistieken van Stamford Bridge
Belangrijkste statistieken van Stamford BridgeOpta by StatsPerform

Tottenham was vastbesloten om voort te bouwen op die gegarandeerde kans en kwam na de herstart met een hernieuwde focus naar voren. Richarlison kwam dichtbij met een instinctieve aanval bij de tweede paal, voordat Pedro Porro een voorzet en schot gepareerd zag worden door Đorđe Petrović.

De bezoekers, die een overwinning nodig hadden om hun kleine hoop op kwalificatie voor de Champions League levend te houden, bleven zoeken naar een gelijkmaker terwijl de tijd in de laatste 20 minuten wegtikte.

Het was echter Chelsea dat het zo belangrijke tweede doelpunt maakte, toen Jackson een kopbal in de verre hoek lobde nadat een sublieme vrije trap van Palmer tegen het aluminium was gekaatst.

Dat doelpunt deed de hoop van Spurs op een late terugslag vervliegen, want de mannen van Mauricio Pochettino speelden zich in de slotfase soepel naar een moreel oppeppende overwinning en breidden hun indrukwekkende recente staat van dienst op eigen bodem uit naar acht overwinningen in hun laatste elf wedstrijden in de Premier League.

Ange Postecoglou hoopt zondag tegen Liverpool op een positieve reactie na de derde competitienederlaag op rij.