Ajax wint na rake penalty in verlenging van Feyenoord en staat in bekerfinale

Feest bij Ajax na de 2-1 in de verlenging
Feest bij Ajax na de 2-1 in de verlengingProfimedia
De vrouwen van Ajax hebben de bekerfinale bereikt. Feyenoord werd in Amsterdam met 2-1 verslagen. Na twee helften was de stand 1-1 door doelpunten van Tiny Hoekstra namens de thuisploeg (39’) en Ella Van Kerkhoven scoorde voor de bezoekers (67’). In de verlenging ging de bal al snel op de stip voor Ajax en Sherida Spitse faalde niet (2-1). Het bleek de winnende treffer in een spannend duel.
De uitslag
De uitslagFlashshare

Ajax had zoals verwacht een licht overwicht op De Toekomst. De ploeg van Suzanne Bakker, die vorige week te horen kreeg dat haar aflopende contract niet verlengd zal worden, is dan ook de nummer twee van de competitie. Feyenoord staat achtste, maar was de voorbije weken goed in vorm. De eerste mogelijkheid was voor Jonna van de Velde, die een schot op de handschoenen van Feyenoord-keeper Oliwia Szymczak zag belanden.

Net toen Ajax serieus aandrong viel de goal bijna aan de andere kant. Esmee de Graaf kon van dichtbij uithalen, maar Ajax-keeper Regina van Eijk redde knap. Uit de daaropvolgende hoekshop kopte de Belgische spits Ella Van Kerkhoven rakelings naast. De voormalig speelster van onder meer Genk en Anderlecht raakte negen minuten voor rust ook nog eens de paal uit een voorzet van Romee van de Lavoir.

Van Kerkhoven uit de draai

Daarmee liet Feyenoord een aantal grote kansen onbenut en dat kwam ze duur te staan. In de 39e minuut verdedigde Noelle van der Sluis een voorzet dramatisch uit. De bal kwam voor de voeten van Tiny Hoekstra, die simpel kon binnenschuiven voor 1-0. Na rust domineerde Ajax en verzuimde Van de Velde in de 58e minuut een voorzet van Chasity Grant binnen te lopen en kon Hoekstra twee minuten later net niet genoeg kracht achter de bal zetten voor haar tweede.

Tiny Hoekstra scoort de 1-0 voor Ajax
Tiny Hoekstra scoort de 1-0 voor AjaxFlashshare

Net als in de eerste helft kende Feyenoord echter ook een periode waarin het wat meer in de buurt van de zestien van Ajax kwam en dat resulteerde zowaar in de 1-1. Sanne Koopman gaf in de 67e minuut voor vanaf rechts, De Graaf kopte voor en Van Kerkhoven werkte uit de draai binnen. Bij het ingaan van het laatste kwartier had invalster Lotte Keukelaar de 2-1 op haar schoen, maar ze schoot voorlangs en had achteraf de bal wellicht beter voor kunnen trekken.

Van Kerkhoven schreeuwt het uit na de gelijkmaker
Van Kerkhoven schreeuwt het uit na de gelijkmakerProfimedia

Slotoffensief

Richting het einde van de officiële speeltijd kreeg Feyenoord het fysiek steeds lastiger, lagen er ook regelmatig speelsters op de grasmat en begon Ajax aan een slotoffensief. Het werd af en toe gevaarlijk voor de goal van Szymczak, maar de Poolse zat overal goed bij en bij een inzet van Romee Leuchter zat Celainy Obispo er goed tussen met een voetje. Een vrije trap van Leuchter in de laatste minuut van de blessuretijd kwam niet in de buurt van het doel waardoor een verlenging onomkeerbaar was.

Feyenoord hield zich lovenswaardig staande tijdens de reguliere speeltijd, maar kreeg drie minuten in de verlenging een enorme tegenslag te verwerken. De Graaf vergreep zich in de zestien aan Grant, waarna de arbiter niets anders kon doen dan fluiten. De ervaren Sherida Spitse schoof de strafschop kalm langs Szymczak. Feyenoord kwam daarna moeizaam tot uitgespeelde mogelijkheden en Ajax zag in de 103e minuut Leuchter rakelings naast schieten.

Laatste kansen

Uitgerekend De Graaf kreeg in de tweede helft van de verlenging een uitgelezen kans op de 2-2. Via een vrije trap belandde de bal bij de tweede paal, waar de 26-jarige oud-speelster van onder meer Leicester in één keer uithaalde, maar Van Eijk had een katachtige reactie in huis. De redding zorgde ervoor dat coach Bakker afscheid kan nemen met een prijs. Ajax staat in de bekerfinale op 20 mei tegenover Excelsior of Fortuna Sittard. Die twee ploegen spelen morgen tegen elkaar in Rotterdam.