Willem II maakt in uitduel geen fout; FC Groningen wint topper bij ADO

Ringo Meerveld is bij Willem II de gevierde man na zijn openingstreffer op bezoek bij Helmond SportProfimedia
Willem II heeft de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie verder verstevigd met een 2-0 uitzege op Helmond Sport. FC Groningen won de topper van ADO in Den Haag met – eveneens – 2-0 en houdt de druk vol op Roda JC dat pas maandagavond in actie zal komen in de 32e speelronde. FC Dordrecht is de nieuwe nummer 4 van de ranglijst.

Helmond SportWillem II (0-2)

Koploper Willem II had in de uitwedstrijd in Helmond een vroege tegenvaller toen Matthias Verreth uitviel en al na een kwartier moest worden vervangen door Amine Lachkar. De invaller onderscheidde zich in de 39e minuut meteen door het geven van een assist aan Ringo Meerveld, die met een prachtige uithaal de 0-1 liet aantekenen.

In de extra tijd van de eerste helft verdubbelde Thijs Oosting de score: 0-2. Die stand bleef ook in de tweede helft op de borden van het GS Staalwerken Stadion en zo verstevigde de Tilburgse koploper de nummer 1-positie. Willem II heeft 69 punten uit 32 duels en vijf verliespunten minder dan Roda JC. Helmond Sport is met 41 uit 32 nu vier punten achterop geraakt in de strijd om de play-offdeelname.

ADO Den HaagFC Groningen (0-2)

De aanloop naar de wedstrijd was er voor FC Groningen één met diverse hobbels. Zo ontbrak doelman Hidde Jurjus nog op de laatste training wegens ziekte. Eén van de exponenten van de enorme opmars van de Trots van het Noorden was wel op tijd fit om te starten. Dat ADO in deze belangrijke wedstrijd had gekozen voor een defensie met drie centrale verdedigers, was geen verrassing voor de Groningers. En wie anders dan clubtopscorer Romano Postema maakte na achttien minuten de openingstreffer. Het was zijn zestiende van het seizoen, zijn negende (!) in de laatste vijf wedstrijden.

Bovendien was het de 19e keer dat ADO Den Haag op een 1-0 achterstand kwam in deze competitie. De club uit de residentie was al zeer geregeld ook weer teruggekomen van zo’n achterstand, maar had deze keer niet zo’n antwoord. Sterker nog, de 0-2 in de 65e minuut bleek de genadeklap en was al van net zo’n grote klasse als de 0-1 over drie schijven. Was het de drie-eenheid Van Bergen-Valente-Postema bij goal één, nu ging de aanval over ‘voorassistent’ Luciano Valente, aangever Johan Hove en afmaker Thom van Bergen voor een prachtige treffer. ADO Den Haag zakt naar plek vijf op de ranglijst en FC Groningen gaat maandagmiddag vol energie in Emmen de derde periodetitel ophalen, maar veel belangrijker; ook op jacht naar plek 2 dat het - in ieder geval - voor enkele uren kan overnemen van Roda JC.

FC Den BoschFC Dordrecht (0-3)

René Kriwak moest in dit duel bij FC Dordrecht al vroeg met hoofdwond vervangen worden na een botsing met Nick de Groot van de thuisclub. Het kon de gasten eigenlijk maar weinig deren. In de slotfase van de eerste helft was het Shiloh ‘t Zand die de Dordtenaren op voorsprong bracht met een ferme uithaal vanaf de rand van de zestien meter.

Al na vijf minuten in de tweede helft was het Dylan Mbayo die de 0-2 aantekende. Acht minuten later gooide ‘t Zand met zijn tweede van de avond (0-3) de wedstrijd voortijdig in het slot. Het thuispubliek beloonde de treffer met een prachtige regen aan plastic, zodat ‘Dordt’ de derde treffer ruim een kwartier extra lang kon vieren. Alleen in het uitvak bleef het vervolgens een feestje. FC Den Bosch blijft voorlaatste en FC Dordrecht is na het verlies van ADO de nummer 4 van de KKD met 57 uit 32 duels.

De GraafschapJong AZ (2-1)

De Graafschap was op voorhand favoriet in het thuisduel met Jong AZ, maar beide ploegen waren wel behoorlijk aan elkaar gewaagd. Basar Onal maakte in de 26e minuut de openingstreffer. Op zich geen bijzonderheid, maar wel het feit dat het voor de Doetinchemmers het vijfde achtereenvolgende doelpunt uit een kopbal betekende.

Jorn Berkhout bracht Jong AZ een kwartier voor het einde van de wedstrijd op 1-1, maar dat bleek nog niet de eindstand. In de vierde minuut van de extra tijd maakte Xandro Schenk er 2-1 van. Daardoor blijven De Graafschap en Jong AZ respectievelijk zesde en achtste.

NAC BredaMVV Maastricht (1-2)

NAC Breda kreeg in de 54e minuut hulp van tegenstander Bryant Nieling die MVV met een eigen doelpunt op achterstand zette. De voorsprong bleef echter niet lang staan want invaller Tunahan Tasci maakte na vijf minuten, en acht minuten na de 1-0, de gelijkmaker: 1-1.

Diezelfde invaller maakte het leed voor de thuisclub nog een stukje erger toen hij in de 82e minuut de 1-2 aantekende. Waarom de 1-3 van Rocha Livramento vervolgens werd afgekeurd, bleef onduidelijk. Het mocht de Limburgse pret niet drukken. MVV verkleinde het gat met nummer 7, NAC Breda, tot zes punten en staat slechts twee punten van virtuele deelname aan het toetje.

FC EindhovenSC Cambuur (0-3)

Milan Smit zette met zijn achttiende doelpunt van de competitie in de 26e minuut de ambities van zijn club kracht bij. De Leeuwarders willen heel graag de play-offs halen en daar was een uitzege bij FC Eindhoven zeer welkom. Twaalf minuten nadat Remco Balk zijn twaalfde gele kaart van het seizoen had ontvangen, kwam ook de 0-2 van zijn voet.

Na de pauze bleef Cambuur de sterkste ploeg en halverwege het tweede bedrijf maakte Daniel van Kaam er 0-3 van. Daarmee blijft Cambuur volop in de race voor de play-offtickets en de kans om de verhuizing naar het nieuwe stadion te maken als Eredivisieclub. FC Eindhoven is op een achterstand van zeven punten gezet en is de nummer 14 van de KKD.

FC EmmenJong Ajax (4-2)

In Emmen was de eerste helft van de thuisclub ver onder de maat. Een doelpunt van Oualid Agougil bij een piepjong Jong Ajax was niet eens onverdiend. Trainer Fred Grim greep in de rust in met maar liefst drie wissels tegelijk. Twee van die invallers zorgden samen voor de gelijkmaker. Maarten Pouwels stelde Desley Ubbink in staat de 1-1 te maken.

Lucas Bernadou maakte nog binnen het kwartier de 2-1, maar even later was het Agougil die namens Jong Ajax de 2-2 binnen schoot. De gelijke stand hield deze keer ook niet lang stand. Acht minuten later was het Jorrit Smeets die 3-2 aantekende en weer negen minuten later maakte Pouwels er ook nog 4-2 van. FC Emmen krijgt maandagmiddag als nummer 9 van de ranglijst FC Groningen op bezoek en heeft de hete adem van Cambuur, VVV en MVV in de nek in de strijd om het ‘laagste’ play-offticket.

VVV-VenloTOP Oss (2-0)

Voor VVV was het, ook al gezien de successen van Cambuur en Emmen, behoorlijk wenselijk om te winnen van TOP Oss. Na een hele sterke wedstrijd kwam VVV-Venlo in de 66e minuut op voorsprong door een treffer van Elias Sierra. Drie gele kaarten en drie wissels van TOP Oss konden het tij niet meer keren. In de absolute slotfase maakte invaller Pepijn Doesburg op aangeven van goalgetter Sierra nog de 2-0. VVV heeft nu net als Emmen en Cambuur 45 punten en is volop in de race voor de play-offplekken. TOP Oss is met 29 uit 32 de nummer 16.

TelstarJong FC Utrecht (5-1)

Met een hele vroege goal, na 53 seconden al, bracht Cain Seedorf de thuisploeg op een 1-0 voorsprong. Na 21 minuten zorgde Lynden Ebhart voor de 1-1. Nog voor de pauze maakte Mohammed Tahiri er 2-1 van en vroeg in de tweede helft maakte Mees Kaandorp er 3-1 van. Tahiri met zijn tweede goal zette in de 55e minuut de 4-1 op de borden. Seedorf deed in de 72e minuut nog een tweede duit in het zakje met zijn 5-1. Door de zege stijgt Telstar naar plek 16 in de KKD. Jong FC Utrecht heeft net als FC Den Bosch 23 punten uit 32 duels en staat laatste.