Status quo in Keuken Kampioen Divisie: top-3 speelt gelijk en nog niks beslist

Willem II was met virtueel zeven punten voorsprong even in de zevende hemel
Willem II was met virtueel zeven punten voorsprong even in de zevende hemelProfimedia
Willem II heeft in de Keuken Kampioen Divisie zes minuten kunnen ruiken aan directe promotie, maar zag FC Groningen gelijkmaken (1-1) en daarmee ook nog in de promotierace blijven. Roda JC Kerkrade speelde gelijk (1-1) bij Jong Ajax en zo zijn de verhoudingen in de top-3 ongewijzigd met nog twee speelronden te gaan.

Willem IIFC Groningen (1-1)

Na een dominante eerste helft van FC Groningen kwam Willem II in de 56e minuut op een 1-0 voorsprong door een prachtige treffer van Nick Doodeman en leek de directe promotie binnen handbereik voor de thuisploeg.

Zes minuten later was het echter Jorg Schreuders die de 1-1 tegen de touwen schoot en daarmee juist FC Groningen in de race hield voor promotie op de allerlaatste speeldag van het seizoen.

Na vier minuten extra tijd in de tweede helft kwam er een einde aan de wedstrijd tussen de nummer 1 en 3 van de KKD. Het Zilveren Kampioensschild kwam vanavond tevergeefs naar Tilburg en zal komende vrijdag de tocht naar Dordrecht maken als Willem II een tweede kans krijgt om te promoveren.

FC Groningen houdt de promotiekansen in eigen hand, zal minimaal één punt uit Velsen-Zuid mee moeten nemen om vervolgens op de slotdag van de competitie in eigen huis te winnen van de laatst overgebleven concurrent voor plek 2, Roda JC.

Jong AjaxRoda JC (1-1)

Op Sportpark De Toekomst werd Roda JC in de negende minuut in het zadel geholpen door Ajax-goalie Charlie Setford en profiteerde Vaclav Sejk: 0-1.

Vier minuten later maakte Silvano Vos namens de thuisclub alweer gelijk. In de overige vijf kwartier werd er niet gescoord en zo behield Roda JC het ene punt voorsprong op FC Groningen in stand, met nog twee speelronden voor de boeg.

Roda JC zal volgende week thuis tegen SC Cambuur moeten winnen om de voorsprong op FC Groningen te behouden en aan een gelijkspel op de slotdag voldoende te hebben. Zelfs bij verlies zal Roda JC in speelronde 38 in Euroborg nog om promotie spelen.

SC CambuurFC Dordrecht (3-3)

In eigen huis maakt SC Cambuur er met het oude en vertrouwde 4-4-2-spelsysteem een ouderwets spektakelstuk van tegen FC Dordrecht. Halverwege de eerste helft maakte Robert Uldrikis de openingsgoal voor de Leeuwarders. Even later was het Ilias Sebaoui die gelijkmaakte en na ruim een halfuur had Uldrikis de stand op 2-1 gebracht.

In de tweede helft kwam debutant Bram Marsman als inmiddels binnen de lijnen en gaf hij binnen vier minuten een assist op topscorer Milan Smit, die zijn 19e van het seizoen aantekende. Siloh ’t Zand maakte in de 55e minuut de aansluitingstreffer (3-2), waarna invaller Adrian Segecic in de 79e minuut de eindstand bepaalde op 3-3.

Door het gelijkspel houdt SC Cambuur een minieme kans op de laatste play-offplek, die het eigenlijk allang heeft opgegeven. Voor FC Dordrecht is het gelijkspel slecht nieuws voor het uitzicht op directe promotie.

Doordat Groningen en Roda elkaar treffen op de laatste speeldag, is plek 2 uit het zicht. Het thuisvoordeel in de eventuele halve finales van de play-offs is ook uit zicht en Dordt moet zelfs nog op De Graafschap passen, dat tot op vijf punten is genaderd.

De GraafschapMVV Maastricht (3-0)

De Graafschap komt langzamerhand in een aardige play-offvorm en won in eigen huis voor meer dan 11.000 toeschouwers met 3-0 van MVV. Na het geblesseerd uitvallen van Simon Colyn zorgde Jeffry Fortes nog voor de pauzee voor een 1-0 voorsprong.

Na de thee voerden invallers Anis Yadir en Tristan van Gilst de score op naar 3-0 en zorgden ze er daarmee voor dat De Graafschap nog in de race blijft voor plek 4 en bovendien met ADO Den Haag blijft strijden om de vijfde plek en thuisvoordeel in de kwartfinales van de play-offs.

Voor MVV (50 punten) was het verlies slecht nieuws. Zo kan naaste concurrent NAC Breda later deze speelronde uitlopen naar vier punten en kan FC Emmen (48) over de Limburgers heen gaan op de ranglijst. Ook kan Helmond Sport (47) in punten gelijk komen met de speelronden van 3 en 10 mei nog voor de boeg.

VVV-VenloFC Den Bosch (2-3)

VVV-Venlo kan na het thuisverlies tegen FC Den Bosch nu toch echt de koffers pakken. In de aller-allerlaatste kans om in de race te blijven voor de play-offs werd verrassend met 3-2 verloren van FC Den Bosch. De thuisclub liep de hele wedstrijd achter de feiten aan nadat het in de extra tijd van de tweede helft op achterstand kwam door een treffer van Jaron Vicario.

In de zevende minuut na rust maakte Levi Smans met een geweldige uithaal de 1-1, maar twee minuten later zette Salah Oulad M’Hand de Bossche ploeg weer op een voorsprong. Een kwartier voor tijd was het Michail Kosidis met de gelijkmaker, waarna Kacper Kostorz in de 87e minuut de eindstand op 2-3 bepaalde. VVV-Venlo won slechts één van de laatste zeven duels. FC Den Bosch is nu vier wedstrijden ongeslagen.

TOP OssJong AZ (1-1)

De enige wedstrijd zonder sportieve belangen in deze speelronde werd dan ook niet integraal uitgezonden op één van de kanalen van zendgemachtigde ESPN. Door de 2.000 aanwezigen in Oss én in het schakelprogramma van ESPN was te zien hoe Jong AZ via Kees Smit op voorsprong kwam na 13 minuten spelen.

In de vierde minuut van de extra tijd had de thuisploeg nog wat te juichen toen TOP Oss in de persoon van Grad Damen  de eindstand op 1-1 bepaalde. Daarmee blijft de strijd om de onderste plekken nog razend spannend. Jong PSV heeft 34 punten uit 35 duels. Telstar 33 uit 35 en Den Bosch en TOP Oss beiden ook 33, maar dan uit 36 wedstrijden.