SC Cambuur dreigt play-offs om promotie mis te lopen na nederlaag bij Jong Ajax

Forbs heeft de 1-0 voor Jong Ajax gescoord
Forbs heeft de 1-0 voor Jong Ajax gescoordProfimedia
“Het hoeft niet mooi, het gaat nu om de punten,” sprak Cambuur-trainer Henk de Jong voor de wedstrijd tegen Jong Ajax. De opdracht was daarmee duidelijk: aanklampen bij de subtop om kans te blijven houden op deelname aan de play-offs voor promotie. Op een immer troosteloos Sportpark De Toekomst lieten de Friezen echter een aantal grote kansen onbenut en trok Jong Ajax in het laatste kwartier de zege naar zich toe: 2-1.

In de beginfase golfde het spel gelijk heen en weer met voor beide doelen een grote kans in de zesde minuut. Uit een hoekshop kopte Remco Balk rakelings naast en aan de andere kant stak Julian Rijkhoff middenvelder Kian Fitz-Jim met een mooie voetbeweging weg, maar lag Cambuur-doelman Yanick van Osch in de weg.

Terwijl regen en af en toe een steen hagel de lucht vulden werd Jong Ajax wat sterker, mede ingegeven door regelmatig balverlies van Cambuur op het middenveld. Het leidde tot meerdere gevaarlijke schoten, waaronder eentje van afstand van Yoram Boerhout, stijlvol gered door Van Osch. Na een prachtige aanval had Arjany Martha in de 35e minuut de 1-0 op zijn schoen, maar de bal draaide net langs de rechterkant van de rechterpaal. Vlak voor rust lukte het Milan Smit niet om een voorzet van Sekou Sylla tussen de palen te krijgen.

Deksel op de neus

Tijdens de thee verslechterde het weer en kreeg de wind nog meer grip op de neerslag. Met de 17-jarige Kayden Wolff voor Boerhout begon Ajax agressief en kon de invaller in de 48e minuut alleen af op het Friese doel. Wellicht had de jonge aanvaller te veel tijd, want tot een schot kwam het niet. Een voorzet kwam via Leon Bergsma nog wel voor de voeten van Carlos Forbs, maar de Portugees schoot precies daar waar Van Osch stond. Niet lang daarna kon Balk koppen na een voorzet van Sturla Ottesen, maar net als voor rust verdween de bal naast de goal van Charlie Setford.

Het was de inleiding tot een levendige fase met een gigantische kans voor Balk, die een inzet van de lijn gehaald zag worden door Rijkhoff. De Groninger was sowieso betrokken bij veel gevaar, al was de grootste kans voor invaller Roberts Uldrikis, die vanaf zes meter een voorzet van Ottesen niet op doel kreeg. De goals vielen vervolgens aan de andere kant en daarmee kreeg Cambuur een gigantisch deksel op de neus. Forbs rondde af na een mooie aanval over links (76’) en Rijkhoff ‘chipte’ prachtig over Van Osch heen (80’). Daarmee was de wedstrijd binnen vier minuten opeens gespeeld. Een schot van Balk in de korte hoek in de laatste minuut van de blessuretijd kwam te laat voor een resultaat voor de bezoekers.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Stand

Play-offs zijn nog niet onmogelijk voor Cambuur, maar met nog vier wedstrijden te gaan wordt het wel lastig. De achterstand op nummer acht MVV Maastricht is vier punten, maar het programma loodzwaar. De ploeg uit de Friese hoofdstad moet nog uit naar FC Groningen (komende zaterdagavond) en Roda JC, en thuis tegen FC Dordrecht en Helmond Sport. Jong Ajax stijgt door de zege naar de 14e plaats en heeft 39 punten. De ploeg van Dave Vos speelt vrijdagavond uit bij Helmond Sport.

FC Den Bosch won met 0-2 bij Jong FC Utrecht. Jaron Vicario scoorde na rust met een prachtige krul en in de blessuretijd profiteerde Sebastiaan van Bakel van een blunder in de verdediging van Utrecht. FC Den Bosch staat 19e met 29 punten en Jong FC Utrecht 20e met 24 punten. De Brabanders spelen komende vrijdag een thuiswedstrijd tegen provinciegenoot NAC Breda.