Roda JC verspeelt punten, Emmen en Helmond houden druk vol op concurrentie

Maas Willemsen bracht met zijn 1-1 voor De Graafschap de spanning terug in de strijd om promotieProfimedia
De vrijdagavond in de 35e speelronde van de Keuken Kampioen Divisie kende een halve speelronde, aangezien de Eredivisie een weekend stil ligt vanwege de KNVB-bekerfinale tussen Feyenoord en NEC van zondagavond. Roda JC liet thuis twee punten glippen tegen De Graafschap, terwijl FC Emmen en Helmond Sport zicht houden op de play-offs.

Roda JC KerkradeDe Graafschap (1-1)

In Kerkrade stond Roda JC in het eigen Parkstad Limburg Stadion in de wetenschap dat de vorige vijf wedstrijden gewonnen werden en de ploeg alle kansen op promotie in eigen hand had. De opdracht voor de ploeg van trainer Bas Sibum was minimaal acht punten pakken en ongeslagen blijven om alles in eigen hand te houden. Het publiek in Kerkrade was overigens zeker niet massaal op komen dagen in wat mogelijk de voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen zou kunnen zijn.

In de beginfase kwam Roda JC heel snel, in 4 minuten, op een 1-0 voorsprong door Enrique Pena Zauner. Ondanks kansen over en weer bleek die score ook de ruststand. Roda JC hield voor de 22e keer voor de pauze de nul en leek af te stevenen op een zes overwinning op rij. Daar was basisdebutant Maas Willemsen van De Graafschap het nog niet direct mee eens. In zijn vijfde wedstrijd voor de Doetinchemmers kopte hij de gelijkmaker binnen: 1-1.

Door het puntenverlies van Roda JC kan de ploeg uit Kerkrade de titelaspiraties weer even in de ijskast zetten. Willem II heeft twee punten meer en de wedstrijd tegen MVV nog voor de boeg. Met FC Groningen in de achtervolging heeft Roda JC nog één punt voorsprong. Op de laatste speeldag is het Groningen-Roda in Euroborg.

FC DordrechtTOP Oss (3-1)

In het Matchoholic Stadion in Dordrecht wist FC Dordrecht redelijk eenvoudig drie punten bij te schrijven in de jacht op een gunstige uitgangspositie in de play-offs. Al na 21 minuten bracht Leo Seydoux zijn ploeg op een 1-0 voorsprong. In de 13e minuut na de pauze verdubbelde Mathis Suray de score op aangeven van Shiloh ’t Zand. Het ene doelpunt was nog mooier dan het andere.

De aansluitingstreffer van Delano Ladan van TOP Oss kwam een kwartier voor het einde van de tweede helft uit de lucht vallen en was dan ook geen opmaat naar een stunt van de laagvlieger uit de KKD. In de extra tijd van de tweede helft bepaalde Korede Osundina de eindstand op 3-1 voor FC Dordrecht, dat daarmee stevig op de vierde plek blijft staan.

FC Den BoschNAC Breda (2-2)

In een Brabantse derby zonder al teveel belangen kregen de paar duizend liefhebbers in De Vliet een vermakelijke wedstrijd voorgeschoteld. Na 26 minuten bracht Salah Oulad M’Hand de thuisploeg op een 1-0 voorsprong. Nog voor de pauze was het Tom Boere die de gelijkmaker aantekende en vervolgens Boyd Lucassen die de 1-2 aantekende namens NAC Breda.

In de tweede helft ging er een onoplettendheid in de NAC-verdediger Omgba en een eer onhandig balcontact met de NAC-goalie Pepijn van de Merbel vooraf aan de gelijkmaker van Kacper Kostorz, die zijn vijftiende van het seizoen aantekende. Voor FC Den Bosch is het seizoen bijna ten einde met 30 punten uit 35 duels. NAC Breda blijft zevende en heeft nu 51 punten en zag directe concurrenten FC Emmen (48) en Helmond Sport (47) twee punten dichterbij komen.

TelstarFC Emmen (2-3)

FC Emmen kende een werkelijk bizarre ontsnapping in Velsen-Zuid, waar thuisclub Telstar in de eerste helft brutaal met 2-0 de leiding nam. Mohammed Tahiri en Thomas Oude Kotte dompelden de ploeg van interim-trainers Alfons Arts en Michel van Oostrum in rouw. Een twijfelachtige rode kaart van Jay Kruiver in de 40e minuut zette de hele wedstrijd op de kop.

Met twee verse krachten in gelederen duurde het in de tweede helft maar zeven minuten voordat Vicente Besuijen de gelijkmaker aantekende op aangeven van invaller Ben Scholte. De gelijkmaker in de 56e minuut was nog curieuzer dan de rode kaart uit de eerste helft. Doelman Ronald Koeman jr. was in de veronderstelling dat hij een vrije trap mocht nemen, gooide de bal enkele meters voor zich uit en zag Scholte ‘profiteren’: 2-2.

Scheidsrechter Thomas Hardeman bleek echter voordeel te hebben gegeven aan de thuisclub. Dat pakte dus volledig anders uit voor Telstar dat duidelijk van slag was. In de 66e minuut was het captain Maikel Kieftenbeld die namens FC Emmen de 2-3 binnen kopte en daarmee zijn ploeg in de race hield voor de play-offs. MVV heeft één punt meer en staat op de achtste plek van de ranglijst, met nog het Willem II-thuis voor de boeg.

Helmond SportJong Ajax (3-1)

Helmond Sport heeft onder leiding van interim-trainer Adri Bogers gezorgd dat het seizoen zeker nog niet als een nachtkaars zal uitgaan in de maand april. De thuiswedstrijd tegen Jong Ajax werd met 3-1 gewonnen en de basis daarvoor werd gelegd in de eerste helft waarin Anthony van den Hurk tweemaal scoorde.

Na de pauze werd de spits vervangen en na 20 minuten was het Pius Kratschmer die de 3-0 aantekende, vlak nadat Jong Ajax een megakans had gehad op de aansluitingstreffer. Acht minuten voor tijd was het Tristan Gooijer die de eindstand op 3-1 bepaalde. Helmond Sport blijft in de achtervolging op NAC Breda (51), MVV (49) en FC Emmen (48) in de strijd om twee play-offtickets en heeft SC Cambuur en VVV-Venlo (beiden 45) nog in de achtervolging.