Roda JC komt met de schrik vrij op De Herdgang en herovert tweede plaats in KKD

Vaclav Sejk heeft zojuist de 1-1 gescoord
Vaclav Sejk heeft zojuist de 1-1 gescoordProfimedia
Roda JC heeft met de nodige moeite drie punten gepakt op bezoek bij Jong PSV. De Eindhovenaren kwamen tweemaal op voorsprong, maar konden het met tien man uiteindelijk niet bolwerken tegen de ploeg uit Zuid-Limburg (2-3). Dankzij de drie punten neemt Roda JC de tweede plaats, die recht geeft op rechtstreekse promotie, weer over van FC Groningen, dat eerder op de maandag won bij FC Emmen (0-3). Het verschil tussen de Trots van het Zuiden en Trots van het Noorden is slechts één punt. De ploegen treffen elkaar dit seizoen nog in de Euroborg.

Al na zo’n twee minuten kwamen de gastheren op voorsprong. Na een overtreding van Matisse Didden – die in de belangstelling van FC Utrecht staat – mocht Jong PSV een vrije trap nemen op het middenveld en was de thuisploeg razendsnel in de zestien en vond Jevon Simons de vrijstaande Emir Bars, die via Roda-doelman Calvin Raatsie het net vond. Twee minuten later had Koen Jansen zelfs de 2-0 op zijn schoen, maar het schot van de flankspeler hobbelde rakelings voorlangs.

Roda JC gooide gelijk wat meer strijd in de wedstrijd, nogal letterlijk genomen door Lucas Beerten. Hij deelde een schop uit aan Mohamed Nassoh, die zijn 100e wedstrijd voor Jong PSV speelde, maar ontsnapte aan een kaart omdat arbiter Kevin Puts het niet zag. Roda kwam er in het eerste half uur nauwelijks aan te pas, maar kwam wel op gelijke hoogte. Het was raak bij de eerste kans voor de bezoekers.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Boeiende eerste helft

Arjen van der Heide had een prima steekpass in huis op Enrique Pena Zauner, die onmiddellijk uithaalde. Niek Schiks kon redding brengen, maar bokste daarbij de bal in de voeten van de volledig vrijstaande Vaclav Sejk, die wel raad wist met de rebound (23’). Lang kon de ploeg van trainer Bas Sibum niet genieten van hun doelpunt. Een uittrap van Schiks werd vanuit het middenveld doorgekopt en Simons kon op Raatsie af. De poging van de 18-jarige middenvelder belandde op de binnenkant van de paal, maar in de rebound schoot Simons alsnog raak vanuit een lastige hoek (27’).

Roda speelde niet goed, maar de negatieve hoofdrol ging in de eerste helft ook naar scheidsrechter Puts, die te veel niet zag of wilde zien. Acht minuten voor rust floot hij niet voor een vermeende overtreding van Raatsie op de doorgebroken Tygo Land, wat leidde tot ongeloof bij de Eindhovenaren en opluchting bij Roda. Op slag van rust viel de tweede gelijkmaker al net zo onverwacht als de eerste. Joey Paul Muller schoot van afstand raak (45+1’), waarna Sejk nog een prima kans op de 2-3 liet liggen.

Statistieken
StatistiekenFlashshare

Rode kaart

Roda JC, gesteund door zowel supporters in als buiten het uitvak, kwam getergd uit de kleedkamer en pakte daarmee ook wat meer controle over de wedstrijd. Zo werd Jong PSV, inmiddels met de Belgische middenvelder Enzo Geerts voor Land, teruggedrongen en kwamen er kansen voor de bezoekers. Walid Ould Chikh zag een schot op de vuisten van Schiks belanden (57’) en Zauner schoot rakelings langs de voor hem verkeerde kant van de rechterpaal (69’). Jong PSV was voornamelijk gevaarlijk bij uitbraken, waarbij het ook regelmatig gevaarlijk oogde en Puts wederom niet floot bij een penalty-situatie.

De spanning was bij het ingaan van het laatste kwartier voelbaar op de Herdgang, zeker toen Jong PSV-verdediger CJ Egan-Riley binnen drie minuten tweemaal geel kreeg (76’). De Limburgers drongen aan, maar kregen in de tegenstoot bijna de 3-2 om de oren middels een vlammend schot van Jansen, ternauwernood gekeerd door Raatsie (’79). Het doelpunt viel echter aan de andere kant. Invaller Lennerd Daneels besloot zes minuten voor tijd uit te halen en zag de bal in de rechterhoek verdwijnen. Een schot goed voor drie punten en nog altijd virtuele promotie voor Roda JC.