Roda JC grote winnaar op KKD-avond vol verrassingen

Roda JC viert de winnende treffer en brengt het gat met Willem II koploper terug tot vier puntenProfimedia
De topper tussen Willem II en Roda JC is vrijdagavond geëindigd in een 3-2 uitzege voor de Limburgers, die daarmee het gat met de koploper verkleinen tot vier punten. ADO Den Haag verspeelde in eigen huis twee punten, net als FC Groningen. De Graafschap en FC Emmen wonnen hun thuisduels wel. VVV-Venlo en FC Eindhoven deelden de punten.

Willem II – Roda JC Kerkrade: 2-3

In een zeer vermakelijke kraker in een met 14.230 toeschouwers uitverkocht Koning Willem II Stadion nam Roda JC brutaal de leiding door een treffer van Enrique Pena-Zauner. Het bleek de voorbode van een verrassend verloop van de avond tussen de winnaars van respectievelijk de tweede en eerste periode. Nog in het eerste kwart van de wedstrijd maakte Jeredy Hilterman zijn tiende van het seizoen (1-1) en vervolgens zette Erik Schouten de thuisploeg op voorsprong.

In de tweede helft duurde het twintig minuten voordat Roda JC op gelijke hoogte kwam via een loeiharde treffer van Vaclav Sejk. De uitploeg bleef gas geven in de topper in de 27e speelronde en kwam vijf minuten voor tijd via een prachtige rake vrije trap van invaller Lennerd Daneels op een 3-2 voorsprong. Het bleek ook de eindstand. Willem II heeft nog altijd 57 punten en blijft koploper in de KKD. Roda JC volgt nu op 53 punten met nog elf speelronden voor de boeg.

Ratings Willem II - Roda JC Kerkrade
Ratings Willem II - Roda JC KerkradeFlashsha.re

ADO Den Haag – MVV Maastricht: 2-2

In het Bingoal Stadion dat met 7.866 toeschouwers voor de gelegenheid slechts half gevuld was, was er op voorhand weinig twijfel over de favorietenrol. Toen Henk Veerman na 43 minuten zijn 17e doelpunt van het seizoen aantekende via een rake kopbal, leek het een gemakkelijke avond te worden. Bij MVV hadden ze echter duidelijk hun zinnen gezet op de strijd om de derde periode waarin de Limburgers deelname aan de play-offs binnen drie wedstrijden zou kunnen aftikken.

Mart Remans zorgde na tien minuten in de tweede helft voor de gelijkmaker en toen Dailon Rocha Livramento in de 70e minuut de 1-2 aantekende, leek een grote stunt in de maak. In de derde minuut van de extra tijd werd het echter alsnog 2-2 via een dubieuze situatie waarbij doelman Romain Matthys van MVV gehinderd leek te worden, terwijl een boogbal van Alex Schalk in het doel stuitte: 2-2. Door het behaalde punt staat ADO nu op 50 punten. MVV heeft er 37 en blijft kansrijk voor deelname aan de play-offs.

Henk Veerman maakte 17 competitietreffers en 1 in de beker
Henk Veerman maakte 17 competitietreffers en 1 in de bekerFlashsha.re

De Graafschap – FC Den Bosch: 2-0

De overwinning van De Graafschap in een met ruim 11.000 toeschouwers zeer goed gevulde Vijverberg leek vrij regelmatig, maar was behoorlijk geflatteerd. De gasten uit Noord-Brabant hadden een flinke handvol kansen en mogelijkheden in de eerste helft, maar wisten voor de zesde wedstrijd op rij niet tot scoren te komen.

Jeffry Fortes kwam juist wél tot scoren namens de thuisploeg en op die manier zaten de Doetinchemmers op rozen. Invaller Mimoun Mahi maakte ruim een kwartier voor tijd de 2-0 en daarmee waren de drie punten wel een zekerheid. Met de overwinning loopt De Graafschap twee punten in op ADO Den Haag (50). De Doetinchemmers hebben nu 46 punten en staat vierde in de KKD. Den Bosch is met 20 punten uit 27 duels de hekkensluiter.

Statistieken De Graafschap - FC Den Bosch
Statistieken De Graafschap - FC Den BoschFlashsha.re

FC Groningen – Helmond Sport: 0-0

De thuisploeg had voor 19.791 in een zeer ruim bezet Euroborg een hele lastige avond tegen het avontuurlijke en brutale Helmond Sport. Waar Groningen de wedstrijd dicteerde, was het Helmond Sport dat via flitsende uitbraken voor het grootste gevaar zorgde. FC Groningen mocht doelman Hidde Jurjus danken voor een wederom geweldig optreden, waarbij hij uiteindelijk verantwoordelijk was voor het behaalde punt.

FC Groningen schiet met het behaalde punt weinig op in de totaalranglijst, waarop het vijfde staat, maar houdt met het gelijkspel in de derde periode nog wel de regie in handen. Komende donderdag speelt Groningen de uitwedstrijd tegen Feyenoord in de halve finale van het bekertoernooi. Helmond Sport houdt door het 34e punt in de competitie zicht op de plekken die na afloop recht geven op deelname aan de play-offs.

Stand in de derde periode na 23/2 (totaal 10 duels)
Stand in de derde periode na 23/2 (totaal 10 duels)Flashsha.re

FC Emmen – SC Cambuur: 2-0

De andere KKD-club die ook nog in het bekertoernooi actief is, wist ook niet tot een overwinning te komen: SC Cambuur. FC Emmen wist in de thuiswedstrijd tegen de Leeuwarders een reeks van negen wedstrijden zonder zeges te doorbreken en won met 2-0. Maikel Kieftenbeld opende als aanvoerder de score na acht minuten en zette daarmee de toon voor 7.831 toeschouwers.

In de tweede helft was het Cambuur dat het betere van het spel, had maar weinig effectief bleek. Opmerkelijk was de 11e (!) gele kaart voor aanvaller Remco Balk, die een bedenkelijke reputatie heeft op dit gebied en blij mocht zijn de halve finale tegen NEC niet te hoeven missen met een directe rode kaart. Joey Konings maakte een kwartier voor tijd de 2-0 en stelde drie punten veilig. Na 26 duels heeft Emmen nu 36 punten. Cambuur heeft er 39 uit 27.

Statistieken FC Emmen - SC Cambuur
Statistieken FC Emmen - SC CambuurFlashsha.re

VVV-Venlo – FC Eindhoven: 2-2

De thuisploeg bracht de 5.171 fans in De Koel al na 17 minuten op de banken toen Levi Smans zijn zevende van het seizoen aantekende. Uitploeg FC Eindhoven beet in de tweede helft flink van zich af en boog de score volledig om via treffers van Jasper Dahlhaus en Özan Kökcü: 1-2. Het bleef tot de slotfase een wedstrijd.

Een minuut voor tijd was het goalgetter Smans die zijn mede-topscorer Michail Kosidis in de gelegenheid stelde er 2-2 van te maken. In de extra tijd mocht invaller Maarten Swerts van Eindhoven nog even eerder onder de douche. In zijn 17 minuten speeltijd pakte hij een tweede gele kaart mee en stuurde Erwin Blank hem naar de kleedkamers. Na het gelijkspel staat VVV-Venlo negende met 38 uit 27. Eindhoven heeft vijf punten minder en staat veertiende in de KKD.