Koploper en hekkensluiter winnen op vrijdagavond in 25e speelronde KKD

De fans van De Graafschap stonden vrijdagavond stil bij de 70ste verjaardag van hun clubProfimedia
Willem II, Roda JC Kerkrade, Jong PSV en Telstar boekten vanavond zeges in de eerste helft van de 25e speelronde van de Keuken Kampioen Divisie. NAC en Eindhoven gooiden het op een akkoordje. Koploper Willem II verstevigde daarmee de koppositie en zag Roda JC in het spoor blijven. Hekkensluiter Telstar deed de rode lantaarn in het carnavalsweekeinde over aan TOP Oss.

De Graafschap (#4) – Willem II (#1): 0-2

In Stadion De Vijverberg deden vooral de supporters op een geweldige manier van zich spreken met een prachtige sfeeractie ter ere van de 70ste verjaardag van de Doetinchemse club, die werd opgericht met het oog op de komst van het betaalde voetbal in 1954. De spelers van De Graafschap wisten de avond niet echt op te luisteren, maar hadden in koploper Willem II dan ook een geduchte tegenstander.

Al na negen minuten wist Thijs Oosting de gasten uit Tilburg op een 0-1 voorsprong te zetten en hij bepaalde daarmee ook de ruststand. Na vier minuten in de tweede helft was de 0-2 van Ringo Meerveld, op aangeven van Jeredy Hilterman, de beauty van de avond: een geweldige knal van afstand in de linkerbovenhoek. Trainer Jan Vreman van de thuisploeg paste na ruim een uur spelen een drievoudige wissel toe, maar het sorteerde niet het gewenste effect. Willem II won met 2-0 en is met 54 punten uit 25 duels de koploper. De Graafschap heeft 43 punten uit 25 duels en staat vierde.

Roda JC Kerkrade (#3) – FC Dordrecht (#5): 4-1

In Kerkrade ging Roda JC maar weer eens op jacht naar de tweede plek op de ranglijst in het duel tussen de nummers 3 en 5 van de ranglijst, een ware KKD-kraker dus. Na 18 minuten haalde Rodney Kongolo met zijn linkerbeen uit en schoot hij de openingstreffer binnen. De Limburgse thuisclub wist de voorsprong zeven minuten na de pauze te verdubbelen. Het was Vaclav Sejk met zijn eerste treffer voor Roda die de 2-0 aantekende.

Na 65 minuten bracht Shiloh 't Zand namens Dordrecht de spanning terug in de wedstrijd met zijn aansluitingstreffer: 2-1. Drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd maakte Joey Muller de 3-1 en bracht hij de overwinning binnen voor de ploeg van trainer Bas Sibum en even later maakte Muller er zelfs nog 4-1 van. Roda staat na vanavond tweede op de ranglijst met 47 punten, op zeven punten achter koploper Willem II. FC Dordrecht blijft vooralsnog vijfde en heeft 40 punten uit 25 wedstrijden.

NAC Breda (#9) – FC Eindhoven (#13): 2-2

Eén van de 42 Brabantse derby’s stond op de rol in het Rat Verlegh Stadion, dat traditioneel tot de nok toe gevuld zat. Dominik Janosek leek lange tijd de man van de avond te worden met zijn fraaie treffers in de 5e en 44e minuut van de eerste helft. Met een 2-0 voorsprong op buurman FC Eindhoven leek een overwinning binnen handbereik.

Maar de mannen van trainer Jean-Paul van Gastel hadden eventjes buiten invaller August Priske gerekend. Die tekende in de 77e minuut de aansluitingstreffer (2-1) aan en zes minuten voor tijd ook nog eens voor de 2-2. Priske deed vervolgens een ‘Kevin van Veen-tje’ en zag ladingen plactic bierbekers op zich af komen. Arbiter Edwin van de Graaf moest weer eens zinloos staken en in het restant van de wedstrijd was NAC Breda nog een keer heel dicht bij de winnende treffer. De laatste kans spatte in de slotseconden van het duel echter op de Eindhovense lat uiteen. NAC klimt door het 36e punt naar plek zeven. Eindhoven heeft nu 32 punten en blijft 13e.

Jong PSV (#16) – FC Emmen (#12): 3-0

De Beloften van PSV hadden op hun eigen De Herdgang een ‘walk in the park’ tegen FC Emmen, dat al maanden bezig is aan een vrije val. De thuisploeg van trainer Wil Boessen kwam na 26 minuten op een 1-0 voorsprong toen linksachter Koen Jansen een geweldige loei in het dak van het doel mikte en op prachtige wijze de 1-0 aantekende. Vijf minuten later werd het 2-0 door Tygo Land, die helemaal het veld kon oversteken.

FC Emmen moet het in de tweede competitiehelft stellen zonder Jari Vlak en Rui Mendes en had in die fase maar twee spelers binnen de lijnen die al een competitiedoelpunt hadden gemaakt: Parzyszek en Ubbink. Uitgerekend die beide spelers gingen op de bon in de eerste helft. In de slotfase van de tweede helft maakte Tygo Land de vernedering voor Emmen compleet toen hij opnieuw van eigen helft een vrije doortocht had naar het doel van Jan Hoekstra: 3-0. Jong PSV blijft 16e met 24 uit 25 en Emmen twaalfde met 33 punten uit 24 duels.

Telstar (#20) – Helmond Sport (#14): 3-2

Het was voor Telstar een bijzondere week waarin voor het eerst in 14 jaar de hoofdtrainer werd ontslagen. Met de weggesnoeide coach leek de ploeg uit Velsen-Zuid als herboren het veld te betreden. Youssef El Kachati was de man van de avond bij afwezigheid van de geopereerde clubtopscorer Eddachouri. El Kachati maakte 1-0 en 2-1 in de 16e en 36e minuut en zag in de tussentijd hoe Martijn Kaars de gelijkmaker scoorde: 1-1.

Nog voor de pauze was het de Griek Christos Giousis die de 3-1 aantekende voor de thuisclub. Een goedkoop gegeven strafschop van de voet van Kaars werd door doelman Ronald Koeman in de 69e minuut onschadelijk gemaakt met behulp van de paal. In de 82 e minuut kwam de spanning toch terug in de wedstrijd door de treffer van Alvaro Marin: 3-2. Verder liet Telstar de Helmonders niet komen en zo verliet trainer Anthony Correia in zijn eerste duel als hoofdtrainer de laatste plek van de KKD. Telstar heeft nu 19 punten uit 25 duels en TOP Oss onder zich. Helmond Sport blijft na vanavond veertiende en heeft 30 punten uit 25 duels.