KKD op vrijdag: Willem II neemt afstand, FC Emmen geeft zege in blessuretijd weg

Willem II is de fiere koploper na vrijdag
Willem II is de fiere koploper na vrijdagProfimedia
Speelronde 26 in de Keuken Kampioen Divisie kan binnen enkele maanden weleens worden bekeken als een sleutelmoment in de titelrace. De topper tussen Willem II en ADO, de nummers 1 en 2 van de competitie, werd beslist in het voordeel van de thuisspelende Tilburgers, die zodoende het gat met de rest flink vergrootte. Elders dacht FC Emmen na een miserabele periode weer eens te winnen en waren het goede dagen voor de ploegen onderin het rechterrijtje.

Willem II – ADO Den Haag: 2-1

Het duel tussen de nummers 1 en 2 van de Keuken Kampioen Divisie is een prooi geworden voor de thuisploeg. Willem II versloeg ADO met 2-1 en komt zo 7 punten los aan kop van de competitie.

De topper begon stormachtig en met een voorsprong voor Willem II: Ringo Meerveld ontving een lange bal, soleert de 16 in en verschalkt Nick Marsman met een geplaatst schot in de rechterhoek voor zijn vijfde goal in zes duels. Slechts vijf minuten later, in de 16e minuut, was het Jesse Bosch die met een geweldige uithaal Willem II op 2-0 kon zetten – het was een droomstart voor de Tilburgers.

De droomstart kon Willem II binnen een halfuur zelfs al op 3-0 zetten dankzij de verdedigende gatenkaas aan Haagse kant, maar Nick Marsman hield een gouden kans voor Ringo Meerveld uit het netje.

ADO legde zich er nog lang niet bij neer en krabbelde na rust op met een goed aantal kansen, maar scoorde niet tot de 86e minuut, toen Timothy Derijck, die in de rust mocht invallen, de aansluitingstreffer erin knikte uit een corner. ADO zette alle knaken in op pompen-of-verzuipen-voetbal en kwam enorm dichtbij, onder meer door Daryl van Mieghem, maar slaagde er niet in Willem II te kloppen. Mooi was het niet, maar de Tilburgers staan liefst 8 punten los met de zege op ADO.

Roda JC – FC Emmen: 3-2

Lang hielden Roda en Emmen elkaar in een impasse, maar kort voor rust braken de dijken in Kerkrade met goals van Arjen van der Heide en Mike te Wierik, die de ruststand binnen 4 minuten van elkaar op 1-1 zetten. Roda, dat de punten hard nodig heeft in de strijd om promotie, deed zichzelf nóg meer pijn door Ben Scholte matigjes te verdedigen en de ‘10’ de uitgelezen mogelijkheid te geven op de 1-2. Scholte stelde niet teleur en klopte Calvin Raatsie in zijn korte hoek met een harde uithaal. Het leek de nekslag voor Roda, dat aanzette en nog tot een grote kans kwam via Bangura, die onschadelijk werd gemaakt door Mike te Wierik.

De nekslag werd het echter allesbehalve: de ongedekte Bangura, die tijd miste met een blessure, wist in de tweede minuut van de blessuretijd de 2-2 erin te koppen en het slotoffensief van Roda nieuw leven in te blazen. Een slecht weggewerkte bal belandde in de voeten van Boyd Reith, die de bal de 16 van Emmen inslingerde en uiteindelijk Teun Bijleveld vond. De oud-Emmenaar twijfelde niet en loste een halve volley binnen voor de onwaarschijnlijke voorsprong voor Roda. Het was het laatste wapenfeit in een wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende, maar die wel kreeg.

De statistieken
De statistiekenFlashshare

FC Dordrecht – VVV-Venlo: 1-0

Een makke eerste helft leverde vooral gemiste kansen op aan de kant van FC Dordrecht, maar na een uur voetballen werd de brilstand tóch gebreken: Mathis Suray trof in de 63e minuut eindelijk doel en zette het eerste doelpunt op het scorebord, waarmee FC Dordrecht op een terechte voorsprong kwam. Het lot van VVV, de nummer 8 van de KKD, zag na de 74ste minuut echt lijkbleek toen Roel Janssen na een tackle én een duw mocht inpakken en VVV met 10 man achterliet. VVV kon niks meer uithalen en moest de pijnlijke nederlaag slikken in Dordrecht.

Helmond Sport – De Graafschap: 3-1

Een carambole voor het doel van Helmond leverde De Graafschap de openingstreffer op in het GG Staalwerken Stadion. De Canadees Simon Colyn vond het doel na een kleine schermutseling, waarbij de Canadees ook nog een geblesseerd leek te raken. De voorsprong was echter niet van lange duur, en voor eens was het niet Martijn Kaars die scoorde namens Helmond Sport: Alvaro Marin, die ook al tegen Telstar scoorde, deed wat terug met een kopbal die beide palen nodig had om erin te rollen, maar de stand wel op 1-1 zette binnen het halfuur.

Diezelfde Marin zette Helmond Sport kort voor rust op voorsprong met een bijzondere treffer: een lange bal van Helmond-keeper Robin Mantel werd aan de andere kant van het veld matig weggewerkt door Thijs Jansen, die de bal luttele meters wegkopt. Marin anticipeert en lobt de bal blind over Jansen heen en het doel in.

De tweede helft bleef het veelal stil en was er vooral voor Robin Mantel een hoofdrol weggelegd dankzij een aantal bijzonder stijlvolle reddingen. De absolute beslissing viel niet to de allerlaatste minuut van de blessuretijd, toen Martjn Kaars alsnog zijn goaltje meepikte en Helmond drie punten opleverde in het listige thuisduel tegen De Graafschap.

Telstar – NAC: 1-1

Het noodlijdende Telstar bezorgde de niet zo verwende thuissupporters een feestlijke start met een voorsprong in de achtste minuut. Danny Bakker stond onbevreesd en ongezien aan het eind van een corner en kon simpel de openingstreffer erin schieten. Telstar bleef het proberen en kwam vaak dichtbij, maar niet dichtbij genoeg: in plaats van de 2-0 prikte Tom Boere de 1-1 binnen in de 75ste minuut en bezorgde NAC zo uiteindelijk een puntje op.

FC Den Bosch – Jong AZ: 0-0

De thuisploeg kreeg na 22 seconden al zowaar de kans om op voorsprong te komen na een diepe bal, maar Vieri Kotzebue was niet sneller bij de bal dan Jong AZ-sluitpost Tristan Kuijsten. Het was de eerste van een goed aantal kansen voor beide ploegen, die in totaal meer dan 25 schoten losten, maar niet wisten te scoren. Zelfs voor Ricuenio Kewal was dit niet weggelegd: het talent miste een penalty en werd amper vier minuten later roemloos gewisseld. Het was het laatste noemenswaardige uit de wedstrijd in Oeteldonk, dat de nacht ingaat zoals het de avond begon: met een stand van 0-0.

Cambuur – Jong FC Utrecht: 2-4

Cambuur begon de wedstrijd met een aantal grote kansen voor Milan Smit en Michael Breij, maar een misser van Smit en een schot op het achterwerk van Smit zorgden ervoor dat de thuisploeg nog niet op voorsprong kwam. Na een halfuur kwam die voorsprong er toch voor de Friezen en wel dankzij een fantastische poeier van Jeremy van Mullem, die een afvallende bal met een halve volley de hoek in stuurt: 1-0 Cambuur.

Cambuur ging echt niet de rust in met een voorsprong: de ploeg kreeg een corner niet weggewerkt, wat Jesse van der Haar een open kans gaf op de gelijkmaker en deze niet verspeelde. Het gaf de jonge Domstedelingen genoeg wind in de rug om direct na de rust voort te bouwen op het momentum, welke door Adrian Blake en Van der Haar werd uitgedrukt in een 1-3-voorsprong.

Milan Smit maakte het laat in de wedstrijd echter weer spannend met zijn 16e competitietreffer van het seizoen, maar het optimisme was niet van lange duur nadat Lynden Edhart doodeenvoudig Utrecht op 2-4 kon zetten.

De rapportcijfers
De rapportcijfersFlashshare

TOP Oss – Jong Ajax: 2-1

Arthur Allemeersch kon profiteren na een loze bal in de 16 en schoot de bal overtuigend achter Tom de Graaff voor de voorsprong van rodelantaarndrager TOP Oss. Nog vóór rust lukte het Oss om de voorsprong te verdubbelen vanuit een corner, die door diezelfde Allemeersch knap werd ingekopt. Kort na rust was het echter Jong Ajax dat eindelijk was terug wist te doen: Julian Rijkhoff tekende voor zijn derde treffer sinds zijn terugkeer naar Amsterdam middels een kopbal.

De jeugdige Amsterdammers hielden het balbezit en probeerden meer en meer om de verdediging van TOP Oss te verschalken, maar kwam het dichtstbij in de 70ste minuut, toen Nassef Chourak een mooie aanval niet tot doelpunt wist te promoveren. Het was tekenend voor de slotfase van Jong Ajax, dat meerdere kansen miste en de wedstrijd zo aan TOP Oss moest laten.