Groningen overklast Emmen in inhaalduel en neemt tweede plek over van Roda JC

Leandro Bacuna maakte op fraaie wijze zijn eerste doelpunt sinds zijn terugkeer bij FC GroningenProfimedia
FC Emmen en FC Groningen troffen elkaar maandagmiddag in een inhaalwedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie (KKD). De Groningers kwamen al vroeg in de wedstrijd op een 2-0 voorsprong en wisten de score na rust zelfs uit te breiden naar 3-0. Groningen bezit nu de tweede plek van de competitie, al kan die vanavond weer terugveroverd worden door Roda JC als er gewonnen wordt van Jong PSV. Deze zege zorgde ervoor dat Groningen de derde periodetitel in ontvangst mocht nemen.

Het was een bijzondere middag voor Dick Lukkien. De oefenmeester keerde vandaag terug in het stadion van de club waar hij tot afgelopen zomer onder contract stond. Lukkien stond in totaal 269 langs de lijn bij de Emmenaren en hielp de club tweemaal aan promotie naar de Eredivisie. De selectie van Emmen bevat daarentegen juist een hoog ex-FC Groningen gehalte met Jan Hoekstra, Mike te Wierik, Lorenzo Burnet en Maikel Kieftenbeld.

Eerste helft

FC Groningen opende de score in de dertiende minuut. Beide teams kregen meerdere hoekschoppen toegekend in de openingsfase en zo kwam ook de eerste treffer tot stand. Thom van Bergen knikte raak voor de bezoekers na een afgemeten voorzet van Laros Duarte. Slechts vijf minuten later werd de voorsprong alweer verdubbeld door een snoeiharde pegel in de kruising van Leandro Bacuna, die zijn eerste doelpunt maakte sinds de terugkeer bij zijn jeugdliefde.

Bacuna scoorde uit een pass van Luciano Valente, die inmiddels al vijf duels op rij een assist heeft geleverd. In de 30e minuut volgde het eerste serieuze wapenfeit van de thuisploeg, die een vrije trap kreeg na een forse tackle van Marvin Peersman. Bradley van Hoeven kopte de bal ongeveer een meter naast het doel van de Groningers.

De bezoekers domineerde in de eerste helft niet zo duidelijk als de tussenstand wellicht doet vermoeden, maar waren vooral uiterst effectief in de afronding. Door de vroege voorsprong was er niet al te veel reden om de druk op de thuisploeg verder op te voeren, maar Emmen kwam steeds beter in de wedstrijd en kreeg even voor rust nog een enorme kopkans voor Maarten Pouwels, maar hij raakte de bal volledig verkeerd.

Tweede helft

De eerste noemenswaardige gebeurtenis na rust was ook een kans voor Pouwels, die in de 60e minuut hard op doel schoot, maar de bal niet langs Hidde Jurjus kreeg. Een minuut van daarna kreeg Emmen opnieuw een aardige kopkans, maar ook deze leverde geen gevaar op. Misschien doet Emmen er goed aan om binnenkort extra te trainen op kopballen, want iets meer precisie in de lucht had de ploeg vandaag een hoop geholpen. Vlak daarna kreeg de ploeg de deksel op de neus, toen Romano Postema weggestuurd werd en de bal nog net langs doelman Eric Oelschlägel wist te schuiven voor de 0-3.

De wedstrijdstatistieken
De wedstrijdstatistiekenFlashscore.nl

Postema verkeert de laatste weken in absolute bloedvorm, en heeft nu tien doelpunten gemaakt in zijn laatste zes KKD-wedstrijden. Vanaf zijn doelpunt was de wedstrijd zo goed als gespeeld. Beide teams deelden nog een paar speldenprikjes uit, maar dat veranderde niets aan de uitslag. Groningen heeft nu zes wedstrijden op rij gewonnen en zal hopen dat Roda vanavond punten verspeeld op De Herdgang.