Twente verstevigt derde plek met zwaarbevochten zege op laagvlieger Vitesse

Bijgewerkt
Ricky van Wolfswinkel juichte ingetogen na de openingstreffer tegen zijn oude clubProfimedia
FC Twente heeft zaterdagavond de uitwedstrijd tegen Vitesse met 2-1 gewonnen. Op slag van rust kwam de thuisploeg in Arnhem op gelijke hoogte na de vroege openingstreffer van de Tukkers. In de tweede helft werd Joshua Brenet de matchwinner bij de nummer 3 van de Eredivisie. Vitesse blijft zeventiende op de ranglijst en heeft nog tien duels om degradatie te voorkomen.

In de beginfase van de wedstrijd maakte FC Twente maar meteen duidelijk wat de ambities waren in het duel in de 24e speelronde. De Tukkers ruiken als nummer 3 een plek in de voorrondes van de UEFA Champions League en hadden de bal al binnen drie minuten in het mandje liggen. Verdediger Dominik Oroz van Vitesse speelde de tegenstander in de kaart en moest toezien hoe Ricky van Wolfswinkel de score opende tegen zijn oude ploeg: 0-1.

Van Wolfswinkel juichte ingetogen en even later werd de vierde minuut van de wedstrijd traditioneel stilgelegd wegens de jaarlijkse herdenking van Theo Bos, de eeuwige nummer 4 van Vitesse en boegbeeld van de club, met vlaggen, sjaals en een emotioneel geladen applaus. Clubicoon Bos overleed ruim 11 jaar terug op 47-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker en bleef zijn club als speler altijd trouw.

Mededogen

FC Twente had in het verloop van de eerste helft nog behoorlijk wat mededogen voor de thuisclub en verzuimde de score op te voeren. Op slag van rust kwam Vitesse vervolgens langszij door een zeldzaam doelpunt van Mica Pinto, die profiteerde van een soort slotoffensief in de eerste helft.  De treffer werd hem later weer afgenomen en gaat als eigen doelpunt van Davy Pröpper de boeken in. Flinke tegenvaller was voor FC Twente vervolgens het uitvallen van Mees Hilgers bij de Enschedeërs, die al eerder aan een blessure was behandeld. Na drie minuten extra tijd brak de rust aan met een 1-1 stand.

Na tien minuten in de tweede helft dacht Vitesse heel even op voorsprong te zijn gekomen, maar werd een doelpunt van Anis Hadj Moussa afgekeurd wegens buitenspel van Mexx Meerdink. Vitesse bleef vervolgens de sterkere ploeg in het derde kwart van de wedstrijd. Een schot van Kasper Kozlowski eindigde naast via een redding via de buitenkant van de linkerpaal van zijn Poolse landgenoot en Twente-doelman Przemyslaw Tyton.

Hoopvol

Aan de overzijde kreeg invaller Myron Boadu namens Twente een kans op de voorsprong. In de 79e minuut werd FC Twente opnieuw gevaarlijk bij een cornersituatie en was het Joshua Brenet die de 1-2 op de scoreborden zette. Zo moesten de Arnhemmers opnieuw op zoek naar een gelijkmaker, maar van een gevaarlijk slotoffensief kwam het eigenlijk niet voor de mannen van trainer Edward Sturing. Zo mocht FC Twente de vijftiende zege van het seizoen bijschrijven en werd de derde plek op de ranglijst verstevigd. Voor Vitesse blijft de degradatiestrijd aan de orde van de dag, maar was het geboden spel hoopvol voor de komende tien wedstrijden.