RKC Waalwijk wint heel dik bij Heracles Almelo en legt druk weer vol bij Excelsior

David Min was in de eerste helft voor de achtste keer dit seizoen trefzeker in een eerst helftProfimedia
RKC Waalwijk heeft zondagmiddag in het Asito Stadion in Almelo een wel hele forse 5-0 overwinning geboekt op Heracles en staat nu weer boven de streep. Heracles is na de thuisnederlaag nog altijd niet definitief zeker van lijfsbehoud. Excelsior staat door het resultaat weer op plek 16 van de Eredivisie.

Aan de vooravond van de wedstrijd was het duidelijk dat Heracles Almelo nog één punt nodig zou hebben om zich op eigen kracht veilig te spelen. In de warming-up moest nog blijken of Jizz Hornkamp fit zou zijn om te spelen. Dat bleek voor de ploeg van trainer Erwin van de Looi het geval.

Eerste helft

De promovendus kwam van een koude kermis thuis toen David Min in de achtste minuut van de wedstrijd zijn ploeg op een 1-0 voorsprong bracht. Hij werd op het randje van buitenspel weggestuurd door teamgenoot Chris Lokesa en rondde één op één met doelman Michael Brouwer af. Voor Min was het zijn achtste doelpunt van dit seizoen. Al die treffers vielen voor rust. Alleen Barry van Galen scoorde ooit eerder zoveel van zijn doelpunten uitsluitend in eerste helften: negen keer.

Ratings Heracles-RKC Waalwijk
Ratings Heracles-RKC WaalwijkFlashsha.re

In het verloop van de eerste helft bleef RKC Waalwijk vrij gemakkelijk op de been en kreeg het ook de betere van de spaarzame mogelijkheden. Pas in de slotfase van de eerste helft kwam Heracles Almelo tot de eerste doelpoging in de persoon van Jizz Hornkamp. Aan het begin van de vier minuten extra tijd was het de uitploeg die nog eens genadeloos toesloeg. Op aangeven van Aaron Meijers was het Jurien Gaari die de 0-2 binnen kopte en daarmee voor het eerst dit seizoen bij een doelpunt betrokken was.

Wissels

Trainer Erwin van de Looi greep in de rust van de wedstrijd in met een drievoudige wissel in een poging het tij nog te keren. Zo bleven Justin Hoogma, Marko Vejinovic en en Sam Scheperman achter in de kleedkamers en mochten Jetro Willems, Mario Engels en Jordy Bruijn het in tweede helft gaan waarmaken. Ajdin Hrustic kwam door deze tactische ingreep als controlerende middenvelder te spelen.

Goalgetters Heracles-RKC Waalwijk
Goalgetters Heracles-RKC WaalwijkFlashsha.re

Het gewenste effect van de drievoudige wissel bleef uit en door het risico dat Heracles nam in aanvallend opzicht, was het juist RKC Waalwijk dat de meeste dreiging voor het doel van de tegenstander wist te veroorzaken. David Min was in de 67ste minuut nogmaals trefzeker (0-3) en zo kwam het Wormuth-trauma van  Heracles uit 2022 weer helemaal naar boven. In dat seizoen waande de club zich veilig, maar degradeerde het alsnog met 34 punten en via de play-offs, waarin Excelsior toen te sterk bleek.

Programma

In de tachtigste minuut werd het leed voor Heracles nog even een stukje erger Shawn Adewoye de 0-4 kon binnenkoppen, op het moment dat RKC Waalwijk net even drie verse krachten binnen de lijnen had gebracht. David Min maakte er in de 82ste minuut ook nog eens 0-5 van na een nieuwe fout in de Almelose defensie.

Stand in de Eredivisie halverwege speelronde 32
Stand in de Eredivisie halverwege speelronde 32Flashsha.re

In de resterende twee wedstrijden gaat Heracles achtereenvolgens op bezoek bij – nota bene – Excelsior en zal het op de laatste speeldag in Almelo het reeds ‘uitgespeelde’ Fortuna Sittard ontvangen. RKC Waalwijk ontvangt komende zondag PEC Zwolle en gaat op de slotdag van de competitie op bezoek bij PSV. Excelsior speelt in de laatste ronde op 19 mei een uitwedstrijd tegen stadsgenoot Feyenoord.