PSV officieus kampioen na galavoorstelling in Heerenveen met acht doelpunten

Feest bij PSV na de 0-6
Feest bij PSV na de 0-6Profimedia
Of PSV later op de donderdagavond nu officieel landskampioen wordt of niet, de ploeg van trainer Peter Bosz liet er in het Abe Lenstra Stadion geen gras over groeien. Sc Heerenveen werd in de beginfase al opgerold met drie goals binnen de eerste elf minuten. Er zouden nog vijf goals volgen in een 0-8 galavoorstelling, de grootste zege ooit van PSV in een uitwedstrijd in de Eredivisie. Feyenoord kan in de laatste wedstrijden nog in punten naast PSV komen, maar het doelsaldo van PSV is met tientallen doelpunten verschil veel beter.

Heerenveen begon dramatisch aan de wedstrijd, PSV vlijmscherp. Gevolg was dat binnen 11 minuten de Eindhovenaren op een 0-3 voorsprong stonden. Na dramatisch uitverdedigen, goed instappen van Olivier Boscagli en een perfect passje van Malik Tillman schoof Guus Til de bal rustig achter Heerenveen-keeper Mickey van der Hart (7’).

De Amerikaan Tillman kreeg na de assist twee goals op zijn naam. Eerst kopte hij bij de tweede paal een prachtige voorzet van Jordan Teze binnen (9’) om vervolgens na een heerlijke assist van Luuk de Jong al vallend en zittend de bal op curieuze wijze langs Van der Hart te frummelen (11’). De Jong had een paar minuten later de vierde van PSV op zijn hoofd, maar de doelman van de Friezen kon voor het eerst laten zien dat hij wel degelijk iets tegen kan houden.

Statistieken
StatistiekenFlashshare

100e goal PSV

PSV nam wat gas terug en de thuisploeg deelde enkele speldenprikjes uit. Bezoekers die door de verkeersdrukte rond Heerenveen te laat binnen kwamen keken met knipperende ogen naar het scorebord, het thuispubliek keek in de stromende regen met lede ogen toe hoe PSV de wedstrijd controleerde en in de café’s op het Stratumseind in Eindhoven vloeide het gerstenat rijkelijk. Maar één ding was iedereen het over eens: dit kon niet meer misgaan voor PSV.

Het belabberde spel van Heerenveen werd na een half uur spelen nog maar eens kracht bijgezet door Van der Hart die een simpele voorzet niet klemvast kon pakken, waarna Til met een simpel tikje voor de 0-4 kon zorgen. Een ‘sta op voor Heerenveen’ kreeg dan ook geen navolging van het hele stadion, terwijl het uitvak uiteraard non-stop zong en sprong. Zij zagen twee minuten voor rust voormalig Heerenveen-speler Joey Veerman de vijfde maken, wat de 100e goal van PSV in het seizoen was. Het leidde zelfs tot applaus op de thuistribunes.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Tweede helft

Heerenveen kwam na rust met goede intenties uit de kleedkamer, maar kreeg twee dreunen te verwerken. Een doelpunt van Patrik Walemark werd afgekeurd wegens vijf centimeter buitenspel en Johan Bakayoko haalde na een dribbel vanaf rechts verwoestend uit via de onderkant van de lat (52’).

In het restant van de wedstrijd ging PSV door met combineren en scoren. De Jong kreeg in de 71e minuut ook zijn doelpunt na rampzalig verdedigen bij de gastheren en hij was de aangever via een één-tweetje bij de 0-8 van Patrick van Aanholt (83’). Dat doelpunt zorgde ervoor dat het de grootste uitoverwinning van PSV in de geschiedenis van de club werd. Een waardige avond voor de officieuze landskampioen van Nederland.

Luuk de Jong viert de 0-7
Luuk de Jong viert de 0-7Profimedia

Vuurwerk

Vlak voor tijd lag de wedstrijd nog even stil vanwege veelvuldig vuurwerk in het uitvak, en een paar fakkels belandden op het veld. Scheidsrechter Danny Makkelie kon weinig anders dan tijdelijk staken en daarna zo snel mogelijk affluiten. Voor PSV is het nu afwachten of ze vanavond nog officieel kampioen worden, wat zal gebeuren bij puntenverlies van Feyenoord in Deventer.