PEC Zwolle mag zich opmaken voor nog een jaar Eredivisie dankzij zege op Heracles

Van der Water scoorde de 2-1 voor PEC Zwolle
Van der Water scoorde de 2-1 voor PEC ZwolleProfimedia
PEC Zwolle heeft zichzelf zo goed als zeker verzekerd van nog een jaar Eredivisie dankzij een 3-1 overwinning in de Overijsselse derby tegen Heracles Almelo. Na een 1-1 ruststand nam de formatie van trainer Johnny Jansen in de tweede helft afstand dankzij een treffer van Silvester van der Water, die daarmee zijn voormalige werkgever pijn deed. In de blessuretijd maakte Filip Krastev het Zwolse feestje compleet.

Ondanks het vroege aftraptijdstip van 12.15 uur begon Zwolle met veel energie aan een wedstrijd die aanvoelde als een must-win voor beide ploegen. Odysseus Velanas kreeg al snel een opgelegde kans op de 1-0, maar schoot net naast. Na een kwartier spelen was het wel raak. Justin Hoogma durfde niet in te grijpen terwijl Lennart Thy er op rechts vandoor ging, waardoor de Duitse aanvaller ongehinderd de 1-0 binnen mocht rossen.

In een aantrekkelijke eerste helft waren er daarna voor beide doelen gevaarlijke momenten. Richting de rust kreeg Heracles wat meer grip, Brian De Keersmaecker had de 1-1 moeten scoren, maar de gelijkmaker viel alsnog. Marko Vejinovic stond op de goede plek bij een hoekschop die opvallend genoeg ongeveer een minuut na het verstrijken van één minuut blessuretijd nog gegeven werd door arbiter Serdar Gözübüyük.

Urgentie

Heracles speelde zeker niet slecht, maar PEC leek onder aanvoering van uitblinker Thy, net wat meer urgentie in het spel te leggen. Dat viel de ploeg van trainer Erwin van de Looi zeker aan te rekenen, want zelfs een punt had de Tukkers behoorlijk wat meer ademruimte opgeleverd. Heracles kwam in de tweede helft niet tot grote kansen en zag bovendien PEC wel scoren. Anselmo Garcia MacNulty zette met het hoofd prachtig voor, waarop Van der Water het meest alert reageerde (69’). Filip Krastev schoof in de blessuretijd als kers op de appelmoes de 3-1 langs Michael Brouwer.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Zonder dat het gemeen werd kenmerkte de wedstrijd zich in de laatste twintig minuten door overtredingen. Younes Namli en Thomas Lam kregen bij de gastheren geel en missen daardoor de uitwedstrijd van Zwolle in De Kuip op 5 mei. Daarna wachten nog RKC in Waalwijk en FC Twente in het MAC³PARK Stadion. Heracles is nog niet helemaal veilig en mag volgende week zondag nog even aan de bak tegen RKC Waalwijk, voordat Excelsior in Rotterdam en Fortuna Sittard in Almelo de laatste tegenstanders zijn.