NEC doet wat niemand tot nu toe deed en bezorgt PSV eerste competitienederlaag

Jasper Cillessen was de gevierde man met een geredde penalty
Jasper Cillessen was de gevierde man met een geredde penaltyANP
NEC heeft tijdens de eerste Eredivisiewedstrijd sinds de interlandperiode voor een stunt gezorgd. In de eigen Goffert werd de ongeslagen koploper PSV met 3-1 geklopt.

PSV verloor tot dusver enkel van Feyenoord in de Eredivisie of KNVB Beker en bleef liefst 26 duels ongeslagen in de Nederlandse competitie. De laatste competitienederlaag van PSV dateert alweer van 24 januari 2023, toen er op bezoek bij FC Emmen met 1-0 werd verloren. Sindsdien bleef PSV 42 competitieduels op rij ongeslagen.

NEC kwam voorzichtig uit de startblokken en zag vooral PSV aandringen voor het openingsdoelpunt, dat in de tweede minuut al bijna viel via Johan Bakayoko. De Eindhovenaren gingen echter niet bijster effectief met de kansen om en hielden NEC in leven. Desondanks kwam de koploper op voorsprong in de Goffert: Johan Bakayoko stond aan het uiteinde van een vloeiende PSV-aanval en kon voor een leeg doel inschieten.

Veerman de fout in na droomweek

NEC ging niet bij de pakken neer zitten en profiteerde laat in de eerste helft van een fout van Joey Veerman. Veerman, die eerder deze week zijn eerste goal maakte voor het Nederlands elftal, kreeg de bal hard aangespeeld van keeper Walter Benítez en raakte de controle kwijt, waarna Sylla Sow de 16 instormde en Joey Veerman tegenkwam, die tegen het been van de NEC-spits trapte.

Arbiter Bas Nijhuis werd door de VAR naar het scherm geroepen nadat Mees Hoedemaker in eerste instantie het voordeel nam en een kans miste, maar het mocht de scheidsrechter niet deren en hij legde de bal op de stip.

De statistieken
De statistiekenFlashshare

Aan Lasse Schøne was het om met zijn eerste treffer van dit Eredivisieseizoen de spanning terug te brengen, en de ervaren Deen deed precies dit en tekende voor de ruststand van 1-1.

Penaltyheld Cillessen

Na rust gooide NEC alles in de strijd en kwam het al snel op voorsprong middels een goal van Kodai Sano, die attent reageerde op een rebound. In de 63e minuut deed Sylla Sow daar nog een schepje bovenop en tekende de spits met zijn tweede goal in twee basisplaatsen voor een bijna ongelofelijke 3-1.

PSV speelde een erg matige wedstrijd, maar leek de spanning heel even terug te brengen toen de Eindhovenaren een penalty toegekend kregen. Een overtreding van de Fransman Brayann Pereira op Sergiño Dest was genoeg voor video-arbiter Alex Bos om Nijhuis opnieuw naar het scherm te sturen. Het oordeel was, wederom, penalty, maar Jasper Cillessen ontpopte zich tot de held van Nijmegen met een redding op de penalty van Luuk de Jong.

Makke slotoffensieven van PSV mochten niet deren: de ploeg van Peter Bosz kwam nauwelijks in de buurt van het doel van Cillessen en moest zodoende na 26 ongeslagen speelrondes de eerste nederlaag van het seizoen slikken.