Lot van FC Volendam is beslecht: onrustig seizoen leidt tot tiende degradatie

Mio Backhaus is met 79 tegentreffers de meest gepasseerde doelman van dit EredivisieseizoenProfimedia
FC Volendam heeft in de 32e speelronde van de Eredivisie thuis met 4-1 verloren van Ajax en daarmee is de ploeg na Vitesse de tweede rechtstreekse degradant van dit seizoen. De oranjehemden hebben na een recordaantal van tien promoties nu ook het record van het aantal degradaties uit de Eredivisie scherper gesteld: op tien.

Na de tiende promotie in het jaar 2022 wist FC Volendam zich in het vorige seizoen met tien zeges, zesmaal een gelijkspel en 36 punten prima veilig te spelen. Voor het eerst in deze eeuw bleef FC Volendam daarmee langer dan één jaar actief op het hoogste niveau. Maar een ongekende bestuurlijke en sportieve crisis, maakte de opgave in het najaar van 2023 al bijna onmogelijk.

Scenario

Zelfs na de recordhoogte van het aantal punten aftrek van Vitesse en de degradatie van de Arnhemmers, wist bij FC Volendam geen lucht te brengen. Het huidige aantal van 19 punten uit 32 wedstrijden is bij lange na niet voldoende om aanspraak te maken op verlenging van het Eredivisieschap en na de zege van RKC eerder vandaag, was de opgave tegen Ajax ook al een onmogelijke.

Ratings Volendam-Ajax
Ratings Volendam-AjaxFlashsha.re

Aan een gelijkspel tegen Ajax zou Volendam al niets hebben en dus was driemaal winst in de laatste drie speelronden het enige scenario tot een meesterlijke Houdini-act. En dan moesten ook nog eens andere uitslagen meevallen én waarschijnlijk ook nog eens de play-offs voor handhaving worden gespeeld. Het geloof en de hoop leven bij de ploeg van Michael Dingsdag totaal niet aanwezig.

Degradatie

In een eveneens lastig seizoen wist Ajax in de strijd om plek vijf keurig de wil op te leggen aan de tegenstander en kwam een gunstig resultaat in de eerste helft totaal niet in gevaar. Helemaal niet nadat Kenneth Taylor in de 25e minuut de 0-1 tegen de touwen had geknald, op aangeven van Chuba Akpom. In de eerste minuut na rust kwam Ajax erg goed weg, toen de inzet van Volendam-aanvaller Darius Johnson na een lob over doelman Rulli op de paal belandde.

Goalgetters Volendam-Ajax
Goalgetters Volendam-AjaxFlashsha.re

In de 59ste minuut maakte Chuba Akpom na de assist in de eerste helft ook nog zijn elfde doelpunt van deze competitie. Met de 0-2 was de wedstrijd volledig gespeeld en kon Ajax zich gaan richten op de voorbereiding op de laatste twee duels van deze competitie, thuis tegen Almere City FC en uit tegen het reeds gedegradeerde Vitesse.

De score liep nog wat hoger op toen Brian Brobbey en Kenneth Taylor een duit in het zakje deden. Volendam-invaller Benaissa Benamar bepaalde de eindstand op 1-4. Volendam heeft het uitduel bij FC Twente voor de boeg, voordat er op zondag 19 mei na de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles een einde komt aan het tiende Eredivisie-avontuur in de clubhistorie. Volgend seizoen zien we Volendam terug in de Keuken Kampioen Divisie.