FC Twente weet strijd om plek drie nog niet te beslissen en ziet AZ winnen

Vangelis Pavlidis heeft met zijn 28e treffer van het seizoen de wedstrijd beslistProfimedia
AZ heeft de thuiswedstrijd tegen FC Twente in speelronde 32 van de Eredivisie met 2-1 gewonnen en blijft daarmee in de race voor het derde ticket voor de UEFA Champions League. Op 12 of 19 mei zal er meer duidelijk worden.

FC Twente en AZ maakten er in een uitverkocht en sfeervol AFAS Stadion een prachtige strijd van. De nummers 3 en 4 van de ranglijst streden in een direct gevecht om het ticket voor de voorronde van de UEFA Champions League. Voorafgaand aan de wedstrijd had FC Twente een voorsprong van vijf punten en bij winst zou de derde plek definitief kunnen worden binnengesleept. AZ had een ‘laatste’ kans het verschil in punten terug te brengen naar twee punten met nog twee wedstrijden voor de boeg.

Verlenging

De aanloop naar de wedstrijd was voor FC Twente al omgeven met het goede nieuws dat de 35-jarige aanvaller Ricky van Wolfswinkel (D14) ook komend seizoen, voor het vierde seizoen, in de Grolsch Veste te bewonderen zal zijn. In de vijfde minuut was de ervaren spits betrokken bij de totstandkoming van de 0-1. Na een prachtige pass van achteruit werd een echte teamgoal uiteindelijk in de rebound verzilverd door Sem Steijn.

Ratings AZ-Twente
Ratings AZ-TwenteFlashsha.re

Tot aan de rust wist FC Twente redelijk makkelijk op de been te blijven en had scheidsrechter Danny Makkelie de grootst mogelijke moeite had om de gemoederen bij beide teams te bedaren. Er waren veel kleine opstootjes en gele kaarten aan beide kanten nodig. In de slotfase van de eerste helft was het rechtsback Yukinari Sugawara die met zijn vlammende afstandsschot nog het dichtst bij de gelijkmaker was.

Vroege goal

In de tweede helft kantelde het wedstrijdbeeld al meteen in de eerste minuut, toen Ruben van Bommel de gelijkmaker aantekende en daarmee het evenwicht in de score weer herstelde. Een letterlijke en lelijke uitglijder ‘bij stil weer’ van de Belg Alec van Hoorenbeeck ging vooraf aan de 2-1 van de thuisclub, die in de 66ste minuut werd gemaakt door Eredivisietopscorer Vangelis Pavlidis (D28, A2).

Goalgetters AZ-Twente
Goalgetters AZ-TwenteFlashsha.re

Met die 2-1 tussenstand op het scorebord was het verschil tussen plek 3 en 4 dus virtueel weer geslonken naar twee punten. FC Twente in die fase het meest nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker en het tijdstip van vele wissels bij beide ploegen was op dat moment in aantocht. Met negen verse krachten verdeeld over de beide ploegen, brak het slotkwartier van de wedstrijd aan.

Ontknoping

Met diverse hachelijke situatie voor het doel van AZ-goal Matthew Ryan en een reeks aan hoekschoppen bleef het tot en met de laatste seconden van het duel een boeiende strijd. Zelfs doelman Lars Unnerstall van Twente ging mee naar voren. AZ wist na vijf minuten extra tijd de drie punten definitief over de streep te trekken en gaat de laatste twee speelrondes in als achtervolgers.

Stand aan kop in de Eredivisie na 32 speelronden
Stand aan kop in de Eredivisie na 32 speelrondenFlashsha.re

Go Ahead Eagles-uit en FC Utrecht-thuis staan nog op de rol voor de Alkmaarse ploeg van trainer Maarten Martens. FC Twente speelt komend weekend thuis tegen FC Volendam en tenslotte uit bij PEC Zwolle en dus hebben de mannen van trainer Joseph Oosting het bereiken van plek drie – ook na deze uitnederlaag – nog altijd volledig in eigen hand.