De 29e speelronde van de Eredivisie gaat van start met een cruciale degradatiekraker

FC Volendam won vorige week met 3-2 van RKC Waalwijk
FC Volendam won vorige week met 3-2 van RKC WaalwijkProfimedia
Met nog maar vijf duels voor de boeg wordt het met de week spannender in de onderste regionen van de Eredivisie. Excelsior en FC Volendam staan allebei in de gevarenzone en krijgen vrijdagavond een van de laatste kansen om de de dans te ontspringen.

Excelsior

De wedstrijd van vrijdagavond is qua consequenties wellicht al direct de belangrijkste wedstrijd van de speelronde in de Eredivisie. Met nog maar vijf duels te gaan krijgt nummer 16 Excelsior bezoek van FC Volendam, de ploeg die bij een overwinning in punten gelijk komt te staan met de Kralingers. Het doelsaldo spreekt nog flink in het voordeel van de thuisploeg, maar met nog maar zo weinig duels voor de boeg kan iedere misstap fataal zijn voor de laagvliegers.

Excelsior trof met PEC Zwolle vorige week de enige andere ploeg die maar één punt had verzameld in de laatste zeven duels, maar schonk ook de Blauwvingers de volle buit in Zwolle. Het belang van deze wedstrijd werd alleen maar groter toen Volendam het voetbalweekend afsloot met een overwinning, waardoor Excelsior nog maar drie punten boven de plekken voor directe degradatie staat.

De stand in de kelder van de Eredivisie
De stand in de kelder van de EredivisieFlashsha.re

FC Volendam

Er lijkt een kleine opmars te zijn ontstaan bij de Volendammers, die met vijf punten uit de laatste drie duels steeds meer perspectief krijgen op de ranglijst. De jongste spelersgroep van de competitie (gemiddeld 22,2 jaar) won de laatste twee ontmoetingen met Excelsior, maar ging in de laatste uitwedstrijd tegen de mannen van Marinus Dijkhuizen wel met 2-0 onderuit. Volendam is tevens de enige ploeg die dit seizoen meer tegentreffers heeft geïncasseerd dan de tegenstander van vrijdagavond (70 om 64).

Een groot verschil tussen de twee teams is dat Volendam vaak al vroeg op achterstand komt, terwijl Excelsior regelmatig stand weet te houden in het eerste bedrijf. Het Andere Oranje stond dit seizoen al twaalf keer op achterstand in de rust en wist zich in al die affiches maar één keer te herpakken in de tweede helft. Bij Excelsior kwam het al dertien keer voor dat de ploegen elkaar in de eerste helft in evenwicht hielden en in zeven van die edities was dat ook het geval na het laatste fluitsignaal.

Spelers om in de gaten te houden

Lance Duijvestijn maakte in drie van zijn laatste acht wedstrijden het laatste doelpunt van Excelsior. Robert Mühren maakte drie van de laatste vier doelpunten van FC Volendam.

Hot stat: in de laatste 24 wedstrijden van Excelsior vielen er minimaal twee doelpunten.