AZ wint makkelijk en houdt druk op Twente, Vitesse zakt steeds verder weg

AZ viert een doelpunt tegen Vitesse
AZ viert een doelpunt tegen VitesseANP
AZ blijft in de Eredivisie goed meestrijden om deelname aan de Champions League. De Alkmaarders versloegen Vitesse met 2-0 en voerden daarmee de druk op nummer 3 FC Twente, dat zondag Heracles Almelo ontvangt, verder op. Het verschil is 1 punt.

Vitesse, dat degradatie naar de eerste divisie steeds dichterbij ziet komen, hield een helft lang stand. Trainer Edward Sturing had niet de beschikking over AZ-huurling Mexx Meerdink en Mica Pinot. Beide spelers raakten onlangs geblesseerd. Melle Meulensteen en Kacper Kozlowski waren ook nog niet inzetbaar.

AZ maakte na rust alsnog snel het verschil. Dani de Wit kopte in de 53e minuut raak uit een hoekschop van Yukinari Sugawara. Wouter Goes zette daarbij een goed blok. Topscorer Vangelis Pavlidis verdubbelde de voorsprong. De Griek ontfutselde Carlens Arcus de bal en stuurde Myron van Brederode de diepte in. Pavlidis was op tijd voor het doel om de bal zelf binnen te glijden en staat nu op 24 doelpunten dit seizoen in de Eredivisie.

52 treffers

Pavlidis heeft nu 52 treffers voor AZ gemaakt in de competitie. Hij passeerde daarmee Mounir El Hamdaoui en Kenneth Perez, die allebei 51 keer scoorden. Drie spelers scoorden vaker voor AZ: Kees Kist (212), Pier Tol (85) en Kristen Nygaard (82).

In de slotfase kwam een supporter het veld opgerend. Hij kon snel worden ingerekend door beveiligers.

AZ behaalde uit de laatste zeven duels 17 punten en is ongeslagen sinds begin februari. Vitesse blijft zeventiende en heeft, met nog zeven speelronden op het programma, een achterstand van 5 punten op nummer 16 Excelsior.