AZ wint belangrijke uitwedstrijd van NEC en heeft groepsfase Europa League binnen

AZ viert de 0-2 van Pavlidis bij NEC
AZ viert de 0-2 van Pavlidis bij NECProfimedia
AZ heeft zondagmiddag met 0-3 gewonnen bij NEC. De Alkmaarders hebben daardoor een voorsprong van negen punten op nummer 5 Ajax en hebben een veel beter doelsaldo. AZ heeft daarmee de vierde plaats gepakt in de Eredivisie en gaat sowieso de Europa League in. Ook kunnen ze nog derde worden. NEC speelde een slechte wedstrijd en nam daardoor de vijfde plaats niet over van Ajax.

AZ leek nog last te hebben van een Koningsdag kater in de eerste tien seconden, want het werd gelijk al bijna 1-0. Tjaron Chery kreeg de bal op 20 meter afstand van het doel en kon vrij op doel schieten, maar zijn inzet werd gekeerd door keeper Mathew Ryan. AZ was daardoor wel wakker en zocht de aanval. Vangelis Pavlidis kreeg de eerste kant voor de bezoekers, maar hij schoot net buiten de zestien tegen de billen van verdediger Bram Nuytinck. In de twaalfde minuut volgde er een opvallend moment. Richadly Bazoer speelde de bal terug terug op Ryan, maar die pakte de bal in de handen en dus kreeg NEC een indirecte vrije trap in de zestien. Dat cadeautje werd alleen niet aangepakt, want een variant met drie man eindigde niet eens in een schot richting doel.

De Wit breekt de ban

Na een kwartier was het raak voor AZ. Uit het niets kreeg de Dani de Wit voor de voeten in de zestien en kon hij de bal makkelijk inschuiven. Mees Hoedemakers kreeg de bal tegen hem aangespeeld en via hem kwam de bal toevallig voor de voeten van de middenvelder. Zo kwam AZ voor het eerst in vier weken weer eens op voorsprong. Halverwege de eerste helft kwam er nog een klap voor NEC, want verdediger Philippe Sandler viel geblesseerd uit. Hij werd vervangen door Mathias Ross. De wedstrijd viel daarna wat dood en er kwamen dan ook amper kansen. Tot de 38e minuut. Toen had NEC gelijk moeten maken via Kodai Sano. Hij kopte een bal van heel dichtbij op doel uit een voorzet van rechts. Maar hij recht op Ryan af, waardoor de keeper makkelijk redding kon brengen. Dat was ook het laatste wapenfeit van de eerste helft.

Duel tussen Sano en De Wit tijdens NEC-AZ
Duel tussen Sano en De Wit tijdens NEC-AZProfimedia

AZ verdubbelt de voorsprong na rust

NEC kwam beter uit de kleedkamer en had veel de bal, maar tot kansen kwam het nog niet. Rogier Meijer greep daarom ook na tien minuten in. Brayann Pereira ging eraf voor Sontje Jansen. Daarmee kwam er een aanvallende speler in het veld voor de rechtsback. Het pakte alleen verkeerd uit, want het werd 0-2 op het uur. De goal kwam apart tot stand. Mees de Wit trok de bal voor, waar iedereen dacht dat de bal uit was, en de bal kwam via Hoedemakers toevallig voor de voeten van Pavlidis die droog binnenschoot. Het leek in eerste instantie ook buitenspel, maar ook dat was niet aan de orde en dus telde het doelpunt. Met dus weer een ongelukkige rol voor Hoedemakers. NEC wilde daarna wel, maar kon simpelweg geen kansen creëren. De ploeg leek nog wat geïrriteerd van de verloren bekerfinale tegen Feyenoord. De scherpte leek er niet te zijn en dus hield AZ makkelijk stand.

Tien minuten voor tijd kreeg Hoedemakers de beste kans van NEC in de tweede helft. Hij lepelde de bal in de zestien over de keeper heen, maar mikte net te hoog. Er kwam wel een hoekschop uit en daaruit kreeg Koki Ogawa een grote kans, maar hij kopte naast. Chery schoot nog een vrije trap vanaf rechts knap op doel, maar Ryan bracht goed redding. In de laatste minuut van de blessuretijd werd het nog 0-3. Ernest Poku, die was ingevallen, kon een voorzet van Myron van Brederode voor leeg doel binnentikken. Dat was ook de eerste goal van de aanvaller.