Ajax redt dankzij Rensch moeizaam punt tegen Excelsior na rood Bergwijn

Devyne Rensch na de 1-1 van Julian Baas
Devyne Rensch na de 1-1 van Julian BaasProfimedia
Excelsior leek voor het eerst in de clubgeschiedenis Ajax in hun eigen achtertuin te kloppen, maar een late gelijkmaker van de Amsterdammers gooide roet in het eten. In de Johan Cruijff ArenA werd het 2-2 en werd Ajax-aanvoerder Steven Bergwijn weggestuurd met een rode kaart.

Een tamme eerste helft brak pas enigszins los toen Mika Godts en Julian Baas rond het kwartier twee kansen kregen en reddingen van Stijn van Gassel en Geronimo Rulli forceerden. Na een klein halfuur spelen verdween de brilstand van het bord toen Devyne Rensch met wat wilskracht de bal binnenschot en de thuisploeg op voorsprong zette.

Lang kon het thuispubliek echter niet genieten van de voorsprong. Vijf minuten na Rensch’s treffer trok Steven Bergwijn Mimeirhel Benita neer in Ajax’s strafschopgebied en werd de bal na lang VAR-overleg op de stip gelegd. Bergwijn moest de overtreding bovendien bekopen met een directe rode kaart voor het neerhalen van een doorgebroken speler.

Julian Baas nam plaats achter de bal en schoot de bezoekers uit Kralingen kalmpjes op 1-1. Nog vóór rust werd Brian Brobbey gewisseld met pijntjes en werd hij vervangen door Chuba Akpom. Excelsior was vóór rust de betere ploeg en rook bloed aan Amsterdamse kant.

Ajax kwam met 10 man uiterst zwak uit de rust en moest in de 53e minuut wederom een tegentreffer slikken. Kenzo Goudmijn vond Lazaros Lamprou met een uitgemeten voorzet en de Griek kopte de bal in het Amsterdamse doel. Excelsior kreeg uitzicht op de eerste uitzege ooit tegen Ajax.

Flashscore's rapportcijfers
Flashscore's rapportcijfersFlashshare

De ploeg uit Amsterdam speelden niks klaar en creëerde nauwelijks kansen. Kenneth Taylor kwam in de 72e minuut voor het eerst een beetje dichtbij, alvorens hij in de 85e minuut de grootste Ajax-kans na rust verzorgde met een kopbal op de lat. Enkele minuten later was het rechtsback Devyne Rensch die het heft in eigen handen besloot de nemen en het strafschopgebied bestormde. Rensch miste de eerste kans, maar zag de rebound via Chuba Akpom alsnog in het doel belanden en de 2-2, tegen alle verwachtingen in, op het scorebord verschijnen.

Excelsior bleef druk uitnodigen en zelf nauwelijks kansen creëren, maar van een treffer kwam het niet meer. Excelsior verspeelde een eerste zege ooit bij Ajax dankzij een late goal van Chuba Akpom, die Ajax op twee punten voorsprong van NEC houdt. Excelsior klimt dankzij het punt naar 26 punten en neemt twee punten afstand van nummer 16 RKC.