Ajax gaat met 3-2 onderuit in Heerenveen en verliest derde plek uit het oog

Osame Sahraoui scoort de 2-0
Osame Sahraoui scoort de 2-0ANP
Sc Heerenveen heeft de 500e Eredivisie-wedstrijd in het Abe Lenstra-stadion gevierd met klinkende zege op Ajax. De Friese club zegevierde met 3-2, na een voorsprong van 3-0 na 46 minuten.

Ajax had de vorige 29 competitieduels met sc Heerenveen niet verloren. De club uit de hoofdstad raakte verder achterop in de strijd om de derde plaats van de Eredivisie, die een ticket voor de voorronden van de Champions League oplevert. FC Twente, de huidige nummer 3 van de ranglijst, is uitgelopen naar een voorsprong van 9 punten. AZ, de nummer 4 van de competitie, heeft 1 punt meer dan Ajax.

Ajax verloor voor het eerst dit seizoen een competitieduel onder trainer John van 't Schip, na negen overwinningen en drie gelijke spelen. De coach zag dat zijn ploeg ook met Jordan Henderson in de gelederen defensief kwetsbaar blijft. Ajax stond begin november op de laatste plaats toen Van 't Schip aan zijn karwei begon.

Doelman Van der Hart

Pelle van Amersfoort kopte Heerenveen in de 11e minuut op voorsprong, na een voorzet van Oliver Braude. Veel spelers van Ajax dachten aan buitenspel, maar de videoscheidsrechter oordeelde dat Patrik Wålemark de voorzet van de Noorse rechtsback niet had verlengd. Osame Sahraoui tekende in de 38e minuut voor 2-0.

Thom Haye schoot voor rust ook nog op de lat namens de thuisploeg, net als Ajacied Kristian Hlynsson. Doelman Mickey van der Hart, de vervanger van de gepasseerde Andries Noppert, voorkwam met twee fraaie reflexen doelpunten van Borna Sosa en Hlynsson.

VAR

Van 't Schip wisselde in de rust Carlos Forbs, de vervanger van de geblesseerde Steven Bergwijn. Zijn vervanger Chuba Akpom stond nog geen minuut in het veld of Heerenveen leidde met 3-0. Van Amersfoort scoorde opnieuw, na balverlies van Josip Sutalo en een reeks defensieve onhandigheden daarna.

Ajax kwam in de 51e minuut op 3-1. Verdediger Pawel Bochniewicz passeerde zijn eigen doelman na een voorzet van Brian Brobbey, die even later verzuimde om het duel met een rake kopbal weer spannend te maken. Akpom trof in de 79e minuut wel doel en veel spelers van Ajax dachten te zien dat verdediger Sven van Beek de bal diep in blessuretijd in eigen doel werkte. De videoscheidsrechter zag daar geen bewijs voor.