Georgië grijpt ten koste van Griekenland eerste EK-ticket na strafschoppen

Khvicha Kvaratskhelia mag zijn kunsten komende zomer vertonen op het EK in DuitslandAFP
Georgië heeft na strafschoppen een ticket voor het EK in Duitsland geboekt. Na een 0-0 in reguliere speeltijd kwam het aan op penalty's in Tbilisi en was het Georgië dat aan het langste eind trok en zich voor het eerst in de historie voor het EK plaatste.

Georgië, waar onder meer de door Ajax verhuurde Georges Mikautadze inviel, plaatste zich nog nooit voor het Europese eindtoernooi en plaatste zich na een 2-0-zege op Luxemburg voor de beslissende play-off tegen Griekenland. Griekenland plaatste zich na een 5-0-zege op Kazachstan.

De eerste 90 minuten boden bijster weinig kansen van beide ploegen en zag de ploegen offensief overwicht verdelen tussen beide helften. Het risicoloze spel kwam uiteindelijk neer op meer kaarten (7) dan schoten op doel (1) en dus moest verlenging aan te pas komen. In de extra tijd kwam Griekenland het dichtstbij een treffer middels een kopbal van Konstantinos Mavropanos dat de lat raakte en een schot van Anastasios Bakasetas dat knap werd gered door Valencia-sluitpost Giorgi Mamardashvili.

Geen sterspeler, geen probleem voor Georgië

Penalty's moesten dus een winnaar uitwijzen in de Boris Paichadze Dinamo Arena te Tbilisi. Georgië moest hierin aantreden zonder Khvicha Kvaratskhelia: de sterspeler van Napoli moest in de 109e minuut het veld geblesseerd verlaten.

De statistieken
De statistiekenFlashshare

Kochorashvili ving de strafschoppenserie goed aan voor Georgië en zag zijn ploeg de voorsprong behouden na een misser van Bakasetas. Georges Mikautadze bracht de spanning echter terug met een lage penalty die rakelings langs de rechterpaal ging, maar zag een ander bekend Eredivisionist de serie zo goed als beslissen: oud-topscorer Georgios Giakoumakis miste zijn penalty en liet het matchpoint aan Kvekveskiri, die niet teleurstelde en het stadion zag exploderen van extase.

Georgië voegt zich met het EK-ticket in de groep van Portugal, Turkije en Tsjechië.