Champions League: vier ploegen, 10 goals, twee dijken van wedstrijden, geen winnaars

Rodrygo zet Real Madrid op voorsprong
Rodrygo zet Real Madrid op voorsprongProfimedia
Vanavond werden de eerste twee wedstrijden van de kwartfinales in de Champions League gespeeld. Real Madrid ontving Manchester City en Bayern München reisde af naar Londen om het tegen Arsenal op te nemen. Op beide velden vond vervolgens een geweldige wedstrijd plaats, zonder dat een van de vier ploegen aan het eind van de avond een overwinning boekte.

Real Madrid 3-3 Manchester City

Na 40 seconden was er al de eerste gele kaart van de wedstrijd. Aurelien Tchouameni trok hardhandig aan de rem om Jack Grealish tegen te houden aan de rand van het Madrileense strafschopgebied en dat kwam hem op een prent te staan. De daaropvolgende vrije trap van Bernardo Silva leverde ook gelijk het eerste doelpunt van de wedstrijd op. De Portugees zag dat doelman Andrey Lunin te veel naar rechts stond en kon de bal zomaar in de linkerhoek schieten en zijn club op een hele vroege voorsprong zetten. Real Madrid antwoordde door nadrukkelijk naar voren te voetballen, wat op zijn beurt weer voor een kans uit de counter voor Erling Haaland leidde, waardoor het vijf enerverende eerste minuten waren.

Dat was een voorbode voor een wervelend eerste kwart. In de 11e minuut kwam Real Madrid op gelijke hoogte. Eduardo Camavinga schoot van vrij grote afstand en de bal werd getoucheerd door Ruben Dias, waardoor Stefan Ortega kansloos was.

Rodrygo verschalkt Akanji en Ortega

Weer twee minuten daarna stond Real zelfs al op voorsprong. Rodrygo werd weggestuurd door Vinicius, hij legde de laatste 30 meter richting Ortega in hoge snelheid af, en frommelde de bal door de benen van Manuel Akanji én Ortega door, waarna deze tergend langzaam het doel in rolde.

De volgende 20 minuten waren minder spectaculair en de grootste kans was voor Grealish, die in de 33e minuut zijn schot van binnen de 16 tegengehouden zag worden door een verdediger. Een periode volgde die werd gekenmerkt door veel overtredingen. De tweede gele kaart van de wedstrijd was voor Akanji, die Vinicius vasthield op het moment dat deze de ruimte in probeerde te draaien. In de 42e minuut was er nog een grote kans voor Vinicius na slordig balverlies op het middenveld van City. De Braziliaan kon naar het doel dribbelen, maar zijn schot was niet zuiver genoeg en ging recht op Ortega af. Zo was de ruststand in Madrid 2-1 voor Real.

Statistieken eerste helft Real Madrid - Manchester City
Statistieken eerste helft Real Madrid - Manchester CityFlashshare

Tweede helft

City moest na de rust op zoek gaan naar de gelijkmaker. De eerste kans daarop was voor Grealish, die binnen de 16 ruimte vond om te schieten, maar de inzet ging ver over. Silva probeerde niet veel later het doel te raken van grote afstand uit een vrije trap, maar deze eindigde in de muur. In de 53e minuut kreeg Jude Bellingham de eerste grote kans van de tweede helft. Rodri verloor bij het uitverdedigen de bal, waarna de Engelsman ruimte voor het schot in de verre hoek creëerde, maar deze ging voorlangs.

Aan de andere kant had Rodri een kopkans uit een vrije trap na vasthouden van Antonio Rudiger. Hij kwam niet hoog genoeg en de bal zeilde over het doel heen. Niet veel later kreeg Vinicius de volgende grote kans voor Real. Na een prachtige aanval ging zijn schot in de korte hoek vanaf de linkerkant van het doel net over. In de 60e minuut kwam Silva ver, maar waar hij hem na de eerste twee minuten van de wedstrijd nog wist te verrassen, kon zijn schot nu makkelijk worden gepakt door Lunin.

Prachtige doelpunten zetten City op voorsprong

City zette aan en kreeg loon na werken. Phil Foden had er tot dat moment nooit echt ingezeten, maar met een perfect schot vanaf randje 16 in de linkerbovenhoek op aangeven van John Stones zette hij de wedstrijd naar zijn hand, en zijn ploeg op gelijke hoogte met Real.

Niet veel later kwam City zelfs op voorsprong. Grealish zocht Dani Carvajal op, maar besloot toch Josko Gvardiol aan te spelen vlak buiten de linkerkant van het strafschopgebied. De Kroatische verdediger zette de bal op zijn rechtervoet en haalde verwoestend uit, buiten bereik van Lunin.

Modric erin, Real leeft op

In de 71e minuut voerde Carlo Ancelotti een dubbele wissel door. Rodrygo en Toni Kroos verlieten het veld en Brahim Diaz en Luka Mordic kwamen erin voor de resterende 20 minuten. De 3-3 liet vervolgens niet lang op zich wachten in een tweede helft die net zo leuk begon te worden als de eerste. Federico Valverde poeierde een voorzet van Vinicius op de volley, laag over de grond in de verre hoek. Het momentum was nu weer in handen van de thuisploeg.

In de 86e minuut moest Foden geblesseerd het veld verlaten. Hij werd vervangen door Julian Alvarez. Tegelijkertijd werd Vinicius onder luid applaus van het veld gehaald voor Joselu. Zijn twee assists waren van onschatbare waarde geweest voor de Madrilenen.

In het restant van de reguliere speeltijd en in de vier minuten blessuretijd waren geen grote kansen meer te noteren, waardoor een bijzonder vermakelijke wedstrijd in 3-3 eindigde. Een terechte uitslag te noemen, en eenieder die de wedstrijd heeft gevolgd zal zich nu al verheugen op de return in Manchester over een week.

Arsenal 2-2 Bayern München

Ook in Londen viel de eerste kaart al snel. In de negende minuut maakte Alphonso Davies een te late tackle, die hem op geel kwam te staan. Uit de vrije trap kwam niets voort. Slechts drie minuten later was het wel raak voor Arsenal. Odegaard startte de aanval met een goede pass in de ruimte, vervolgens vond Ben White de jonge vleugelaanvaller Bukayo Saka, die vrij eenvoudig door de verdediging heen dribbelde en het doel vond.

Fouten achterin leveren Bayern de voorsprong op

Nadat White de kans voor Arsenal op 2-0 had gemist, kwam Bayern al snel op 1-1. Na bijzonder pover uitverdedigen werd de bal op de middenlijn veroverd door Leroy Sane met veel beschikbare ruimte. Twee passes later had Leon Goretzka dan ook Serge Gnabry gevonden, die vallend de bal langs David Raya wist te schieten.

In de 30e minuut kreeg Bayern een penalty na een overtreding van William Saliba in het zestienmetergebied. Scheidsrechter Glenn Nyberg twijfelde niet en wees naar de stip. Harry Kane schoot heel rustig in de rechterhoek en bracht zijn ploeg voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong.

Arsenal ging op zoek naar zijn eigen gelijkmaker, maar zag Sane in de 35e minuut alleen op doelman Raya afgaan na een scherpe counteraanval. Hij had echter te veel tijd nodig en kon van schieten worden afgehouden. Na een minuut blessuretijd bracht Nyberg de eerste helft aan zijn einde.

Statistieken eerste helft Arsenal - Bayern München
Statistieken eerste helft Arsenal - Bayern MünchenFlashshare

Gelijk na rust lag het tempo alweer hoog, met aanvallen van beide ploegen. Arsenal was dreigender, met een kopkans voor Gabriel Martinelli die buitenspel bleek te staan en een vrije trap in de 50e minuut van Declan Rice, die bovenop het dak van het doel plofte. Kane ontving in de 55e minuut een gele kaart, nadat hij met zijn elleboog het gezicht van Gabriel vond. Er was onvoldoende kwade opzet voor rood.

Ondanks het hoge tempo waren er weinig grote kansen. In de 61e minuut loste Konrad Laimer een schot dat werd gesmoord. Aan de andere kant probeerde Odegaard hetzelfde, maar ook dit schot was niet zuiver genoeg. Niet veel later was er weer een speldenprik van Bayern, maar Gnabry schoot hoog over. Dat was ook het moment dat Sane, die niet echt in de wedstrijd zat, werd vervangen door Kingsley Coman. Aan de kant van Arsenal betraden Gabriel Jesus en Leandro Trossard het veld, zij vervingen Martinelli en Jorginho. Al snel werd Coman gevonden aan de rechterkant, waarna hij Kane bereikte, maar de Engelse spits schoot naast via een verdediger.

Invallers brengen Arsenal de gelijkmaker

Enige tijd gebeurde er niet veel, maar een kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd kwam Arsenal op gelijke hoogte. Na een bijzonder goed uitgespeelde aanval werd Trossard door Jesus gevonden in de 16, hij had een beweging nodig om ruimte te maken voor het schot, dat onder Manuel Neuer door het doel in ging.

In de 90e minuut was Coman dichtbij de 2-3, maar hij raakte de linkerpaal van dichtbij, tussen de benen van Raya door. Heel diep in de vijf minuten blessuretijd werd er nog hard geroepen om een strafschop door Arsenal, nadat Saka onderuit leek te worden gehaald door Neuer, die Saka wel degelijk raakte.  Nyberg moest er niets van weten en blies voor het einde van een vermakelijke eerste wedstrijd van de kwartfinale tussen Arsenal en Bayern München.