Champions League: PSG en Dortmund draaien kwartfinales op sensationele wijze om

Bijgewerkt
Kylian Mbappé zorgde voor het slotakkoord in Barcelona
Kylian Mbappé zorgde voor het slotakkoord in BarcelonaProfimedia
FC Barcelona en Atlético Madrid zijn het niet gelukt de voorsprongen te behouden in de kwartfinales van de Champions League. PSG was in Barcelona met 1-4 te sterk voor Barcelona, dat zowel Araujo als trainer Xavi met rood weggestuurd zag worden, terwijl Borussia Dortmund in een sensationele wedstrijd de comeback voltooide en de eerste Champions League-halve finale sinds 2013 te bereiken.

FC Barcelona - Paris Saint-Germain: 1-4 (4-6)

Barça begint de wedstrijd met een ongewijzigde basiself ten opzichte van vorige week, wat betekent dat er ook een plek op het middenveld is gereserveerd voor Frenkie de Jong. Lamine Yamal, Robert Lewandowski en Raphinha vormen de driekoppige aanval van de Catalanen.

Paris Saint-Germain verwelkomt Achraf Hakimi terug in de basisopstelling. De Marokkaanse rechtsback moest het heenduel aan zich voorbij laten gaan wegens een schorsing. De 20-jarige Braziliaan Lucas Beraldo is hierom naar de bank verwezen.

De opstellingen bij FC Barcelona - Paris Saint-Germain
De opstellingen bij FC Barcelona - Paris Saint-GermainFlashshare

De eerste grote kans van de wedstrijd was gelijk raak. Een aanval via Lamine Yamal, die voorbij Nuno Mendes snelt, eindigt bij Raphinha in het strafschopgebied en de Braziliaan opent, net als vorige week, de score tussen de twee giganten. Binnen 20 minuten kreeg Barcelona, dat de bal vooral aan PSG laat, de kans om de voorsprong te verdubbelen, maar Lewandowski schiet de bal over het doel van Gianluigi Donnarumma.

De eerste grote kans van PSG komt in de 28e minuut: Kylian Mbappé is het eindstation van een aanval die loopt via Barcola, maar wordt door een katachtige reflex van Marc-André Ter Stegen van een doelpunt onthouden. Geen twee minuten later wordt het code rood bij de thuisploeg: Ronald Araujo kegelt Bradley Barcola omver terwijl hij op Ter Stegen afstormt en mag van Istvan Kovacs inrukken. De VAR moest nog controleren of de overtreding binnen of buiten het strafschopgebied werd gemaakt, maar de daaropvolgende vrije trap van Dembélé gaat rakelings over. De 10 man van Barça moeten het ruim een uur lang vol zien te houden tegen PSG.

Amper vijf minuten vóór rust zette Ousmane Dembélé de bezoekers op gelijke hoogte met een harde knal in het dak van het doel. Bradley Barcola geeft de bal hard en laag voor en vond Dembélé achterin het zesmetergebied voor de gelijkmaker in het Estadi Olímpic Lluís Companys.

Met slechts 30 seconden te gaan in de eerste helft komt de bal nog één keer gevaarlijk in de buurt van het Barça-doel. Ousmane Dembélé stond aan het uiteinde van een lange voorzet en schiet de bal rakelings voorlangs, waardoor de ruststand op 1-1 kwam te staan.

Rampzalige start aan het tweede bedrijf

Twee ongewijzigde teams begonnen aan de tweede helft en zagen Achraf Hakimi het eerste gevaar stichten: een verraderlijke bal van afstand werd met enige moeite door Ter Stegen gekeerd en tot corner omgedoopt. De Spanjaarden ontsnappen aan een nachtmerrie om de tweede helft mee te beginnen. Enkele momenten later kwam de bal gevaarlijk van de voet van Fabián Ruiz, maar de Spanjaard schiet hem voorlangs.

Net als in Parijs werd Barcelona echter toch weer verrast door PSG en was het weer Vitinha die de Catalanen pijn deed: een venijnig schot van afstand zette de Franse ploeg over twee wedstrijden op gelijke hoogte. Het ging van kwaad tot erger voor Barcelona toen hoofdcoach Xavi een rode kaart kreeg voor een onbesuisde reactie op een scheidsrechterlijke beslissing. Het trappen van een schuimbarrière was genoeg voor Kovacs om de spelverdeler van weleer de tribune op te sturen.

Het kwartier na rust werd meer en meer een ramp voor Barcelona toen João Cancelo een wilde tackle inzette in zijn eigen strafschopgebied en Ousmane Dembélé daarmee onderuit schoffelde. De Roemeense arbiter legde hem zonder twijfel op de stip, waardoor de schaars zichtbare Kylian Mbappé de kans kreeg om PSG weer op voorsprong te zetten. De Fransman schoot hem gedecideerd in de linkerkruising: 1-3 PSG na een uur spelen.

Een luide roep om ene penalty werd door Kovacs genegeerd en bestraft met geel voor de klagende Gundogan. Ook keeperstrainer José Ramon de la Fuente moest het bekopen met een rode kaart na zijn kritiek op de arbiters van dienst. Robert Lewandowski kwam met een ruim kwartier te gaan dichtbij de virtuele gelijkmaker, maar werd gestopt door Donnarumma.

Strijdend voor de levensbelangrijke 2-3 bleef Barcelona aandringen en druk zetten. Barcelona drong in de 88e minuut aan met een uitbraak, maar Lewandowski's schot werd gekraakt door Marquinhos. De daaropvolgende corner van Raphinha vloog er bijna direct in, maar werd met dank aan Donnarumma gekeerd. Mbappé kreeg kort later dé kans om Barcelona definitief buitenspel te zetten maar schoot in de 1-op-1 tegen Ter Stegen aan. De rebound was voor Asensio, waarna Ter Stegen de bal weer keerde maar Koundé de bal niet weg wist te werken. Mbappé kreeg de bal wederom voor de voeten en de tweede kans was er één die de superster niet zou missen: 1-4.

De statistieken
De statistiekenOpta via Pressbox

Borussia Dortmund - Atlético Madrid: 4-2 (5-4)

Bij Borussia Dortmund ontbreekt Donyell Malen, die niet op tijd fit is verklaard voor de cruciale terugwedstrijd tegen Atlético, maar staat Ian Maatsen wel in de basis. Evenals Malen ontbreekt ook Sébastien Haller bij Dortmund: de Ivoriaanse spits, vorige week nog trefzeker in Madrid, mist het thuisduel tegen Atléti met een enkelblessure.

Bij Atlético ontbreekt Memphis Depay door dezelfde blessure die de Nederlandse spits vorige week ook aan de kant hield. De Madrilenen van Diego Simeone beginnen met een vijfmansverdediging in het Westfalenstadion te Dortmund: César Azpilicueta, Mario Hermoso, José Giménez, Axel Witsel en Nahuel Molina vormen de achterhoede. Griezmann en Morata is het spitsenduo van dienst.

De opstellingen bij Borussia Dortmund - Atlético Madrid
De opstellingen bij Borussia Dortmund - Atlético MadridFlashshare

De eerste grote kans van de wedstrijd kwam al na geen drie minuten en was voor de thuisploeg. Marcel Sabitzer was het eindstation van een vliegensvlugge aanval van de Duitsers en kon het doelpunt al ruiken, maar werd in de weg gezeten door een attente Azpilicueta.

Een minuut later kwam de volgende kans, en het werd een levensgrote voor Morata: de spits werd gelanceerd en kwam oog-in-oog te staan met Gregor Kobel, maar met enkel de Zwitser voor hem stiftte de Spaanse spits de bal naast het doel. Het had al zomaar 1-1 kunnen staan in het Westfalenstadion.

De ploegen hielden elkaar het eerste kwartier in evenwicht met kansen op en neer. Karim Adeyemi kreeg de volgende mogelijkheid om de score te openen, maar de rappe Duitser vond Jan Oblak en niet het netje. Na ruim een halfuur was de voorsprong er wél voor de thuisploeg: Mats Hummels, die zijn vijfhonderdste wedstrijd in het shirt van Dortmund speelt, vindt op magistrale wijze Julian Brandt in het strafschopgebied en de Duitse '10' maakt het onberispelijk af. Na ruim 120 minuten spelen staat de stand weer gelijk.

Ook na het openingsdoelpunt van Brandt blijft Dortmund de ploeg met controle over de wedstrijd en deelt de ploeg steeds meer speldenprikjes uit. Een poging van afstand van Emre Can vliegt in de handen van Oblak, maar even later komt Dortmund voor het eerst in het tweeluik op voorsprong. Ian Maatsen knalt de bal, op aangeven van Marcel Sabitzer, met grootse precisie in de rechterhoek en zette Dortmund op een 2-0 voorsprong.

Met liefst drie verse krachten in het veld voor Atlético besloot Simeone het anders aan te pakken: Molina, Azpilicueta en Morata ruimden het veld voor Pablo Barrios, Angel Correa en Rodrigo Riquelme. Twee verdedigers en een aanvaller eraf voor twee aanvallers en een middenvelder: het werd erop of eronder voor de Madrilenen.

Atlético draait het om...

Geen vier minuten na rust was het effect van de wissels al zichtbaar. De jublierende held bij de 1-0, Mats Hummels, tikt een kopbal van Mario Hermoso achter zijn eigen keeper en ziet de 2-1 binnenrollen. De ploegen stonden weer helemaal in balans.

Ruim 10 minuten na rust deed de volgende kans van Atlético zich aan en vond Angel Correa zich voor het doel van Kobel, maar schoof de Argentijn de bal rakelings naast het doel.

Een aanval van Atlético kwam via De Paul en Griezmann bij Correa terecht, die Riquelme in staat zette uit te halen. Het schot van de Spanjaard werd gekeerd maar de rebound kwam bij Correa terecht, die met zijn tweede poging Kobel nu wél verschalkte en Atlético virtueel de halve finale inschoot.

... En Dortmund vecht terug

Na 70 minuten stond de wedstrijd echter wederom in evenwicht toen Niclas Füllkrug de 3-2 maakte namens Dortmund. Een voorzet van Sabitzer werd kundig ingekopt door Füllkrug, die geen twee minuten later zijn aangever de 4-2 binnen zag schieten. Een afvallende bal komt voor de voeten van Sabitzer, die ongenadig hard uithaalt en Oblak voor de vierde keer verschalkt. Het Westfalenstadion schudde op zijn voegen en beleefde wederom een Champions League-klassieker.

Diezelfde Sabitzer gooide de wedstrijd bijna in het slot met een vlammend schot van afstand, maar Oblak redde zijn ploeg met een uitstekende redding. Het was het laatste wapenfeit van de wedstrijd, die Dortmund door zag gaan en de eerste halve finale sinds 2013 zag bereiken.