Champions League: Porto wint in extremis, Barcelona geeft overwinning uit handen

Galeno is de gevierde man tegen Arsenal
Galeno is de gevierde man tegen ArsenalProfimedia
Porto heeft in de achtste finales van de Champions League een harde klap uitgedeeld aan Arsenal. In een wedstrijd met heel weinig kansen wisten zij in de laatste minuut te scoren. Barcelona speelde tegen Napoli en was de hele wedstrijd beter, maar vergat te winnen. Lees alles terug in onze blog!

21.00 uur

Napoli 1 - 1 FC Barcelona

Barcelona kwam het beste uit de startblokken en kreeg na vier minuten de eerste kans Lamine Yamal. Hij kreeg de bal aan de rechterkant, maar schoot wild over. Barcelona bleef aandringen, want na acht minuten kwam de tweede kans. Van net buiten de zestien werd op doel geschoten Yamal. Zijn schot werd gekeerd door de keeper. Barcelona was duidelijk de betere in de eerste tien minuten, maar tot een doelpunt leidde het niet. Na een kwartier werd Robert Lewandowski voor het eerst in stelling gebracht. Hij kreeg de bal van de linkerkant aangespeeld in de zestien. Met een man in de rug draaide hij zich om en schoot richting doel, maar de korte hoek werd niet gevonden en zijn poging ging naast. Na een kwart wedstrijd kwam de volgende kans voor Barcelona. Ilkay Gundogan schoot vanaf de zestien meter hard op doel, maar wederom was het Alex Meret die redding wist te brengen. Na die kans begon Napoli eindelijk een beetje te voetballen en van de eigen helft af te komen. Maar tot een schot leidde het niet. Napoli had in de hele eerste helft nog geen schot gelost. Barcelona kreeg verder ook geen kans. De Spanjaarden hadden in de beginfase moeten scoren, maar daarna bloedde de eerste helft dood. Bij rust was het 0-0.

Statistieken Napoli-Barcelona
Statistieken Napoli-BarcelonaFlashshare

In de tweede helft schoot Napoli gelijk, maar zonder enig gevaar. Het duurde dus iets meer dan 45 minuten voor het eerste schot kwam van de Italianen. Precies na een uur kwam Barcelona weer dan terecht op voorsprong. Lewandowski kreeg de bal op de rand van de zestien aangespeeld. Ging een beetje naar binnen en schoot de bal keurig in de korte hoek. Een dik en dik verdiende 0-1 voor de Catalanen.

Napoli maakt uit het niets gelijk

Vijf minuten vuurde Pedri ook richting het doel van Meret. Van een dikke 20 meter schoot hij hoog in, maar wel door het midden. Meret had er te veel moeite mee en gaf een corner weg. Daar kwam geen gevaar uit. Werkelijk uit het niets werd het 1-1. Napoli had niks te vertellen in de wedstrijd tot de 75e minuut. Frank Anguissa gaf de bal in de zestien aan Victor Osimhen. De Nigeriaanse spits zette zijn tegenstander weg en schoof de bal rustig binnen oog in oog met Marc-André ter Stegen. De ingevallen Giovanni Simeone kreeg vijf minuten voor tijd nog een kans. Een bal die plotseling voor zijn voeten kwam schoot hij van een meter of 20, maar zijn poging ging ruim over. Gundogan kreeg de laatste kans in de laatste seconde. Op de rand van de zestien schoot hij net naast en zo eindigde het in 1-1.

FC Porto 1 - 0 Arsenal

Porto en Arsenal begonnen tam aan de wedstrijd en daardoor waren er in de eerste tien minuten nog geen kansen. Arsenal voetbalde wel naar voren, maar kon de voorste linie nog niet in een gevaarlijke positie brengen. Porto kreeg na 22 minuten de grootste kans Wenderson Galeno schoot van heel dichtbij hard tegen de paal en de rebound ging in het zijnet, al dacht het hele stadion inclusief de schrijver van dit artikel dat de bal in het netje zat. Na een halfuur spelen kwam eindelijk het eerste moment van Arsenal, dat een hele matige wedstrijd speelde. Bukayo Saka gaf de bal voor. Hij raakte alleen per ongeluk de lat en zo kwam Porto goed weg. William Saliba kopte niet veel later een corner net naast. Porto kroop uit de schulp en deed niet onder voor Arsenal. Vijf minuten voor rust kwam Evanilson aan de bal in de zestien en probeerde uit een moeilijk hoek te scoren, maar David Raya kon makkelijk redding brengen. Dat was het laatste wapenfeit van de eerste helft en dus zochten de ploegen met 0-0 de kleedkamers op.

Statistieken Porto-Arsenal
Statistieken Porto-ArsenalFlashshare

In de eerste minuten van de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. Er kwamen amper kansen en Arsenal was te pover om voorin wat te kunnen forceren. Leandro Trossard kreeg de grootste kans na 56 minuten. Uit een corner stond hij vrij bij de tweede paal. Hij volleerde de bal hard, maar schoot wel over. Op driekwart wedstrijd kwam de eerste kans voor Porto in de tweede helft. Evanilson dacht te kunnen afmaken van dichtbij, maar Declan Rice stond goed opgesteld om zijn schot tot een corner te verwerken.

Porto wint lelijke wedstrijd in extremis

Verder gebeurde er werkelijk helemaal niets in de tweede helft tot de allerlaatste seconde. Porto wist de overwinning te stelen, want geen van beiden verdienden het. Galeno schoot in de 94e minuut raak. Met een geweldige schot vanaf de linkerkant, krulde hij de bal in de verre hoek. Het paste niet in de wedstrijd, maar Porto wist te winnen met 1-0.