De belangrijkste momenten van het magische seizoen van Bayer Leverkusen

Patrik Schick van Bayer Leverkusen viert zijn in de laatste minuut gewonnen wedstrijd tegen Hoffenheim.AFP
Bayer Leverkusen werd zondag gekroond tot Bundesliga-kampioen en veroverde hun allereerste titel na een verbluffend seizoen waarin ze tot nu toe ongeslagen zijn gebleven.

Met nog vijf wedstrijden te gaan en de titel al veiliggesteld, zou het makkelijk zijn om te denken dat het een makkie is geweest voor de mannen van Xabi Alonso. Maar Bayer heeft onderweg heel wat uitdagingen moeten overwinnen.

Nu Bayern München is verslagen en de geschiedenis binnen handbereik ligt, blikt Flashscore terug op een aantal van hun meest cruciale momenten op weg naar glorie in de competitie.

15 september: Bayern München - Bayer Leverkusen: 2-2

We beginnen met hun eerste grote wedstrijd van het seizoen tegen de reuzen van Bayern. In dit vroege stadium van het seizoen dachten velen dat het business as usual zou zijn voor het team dat de laatste 11 Bundesliga-titels had gewonnen. En zo leek het ook in de blessuretijd in de Allianz Arena, toen Leon Goretzka de wedstrijd leek te winnen met zijn doelpunt in de 86e minuut.

Leverkusen begon echter aan een seizoensgebonden trend van late doelpunten toen Exequil Palacios in de 94e minuut opdook om vanaf de stip de gelijkmaker te scoren en hun ongeslagen start voort te zetten. Ze wisten niet hoe belangrijk dat zou zijn.

13 januari: Augsburg - Bayer Leverkusen 0-1

Bijna vier maanden en een kerstvakantie later had Leverkusen nog steeds een nul in de verlieskolom staan. Dit ongelooflijke momentum in alle competities bracht hen aan de top van de Bundesliga, maar toen de tweede helft van het seizoen aanbrak, werden hun titelkansen tot het uiterste getest.

Hun eerste wedstrijd na de pauze in de Bundesliga was uit tegen Augsburg en een bekend gezicht kwam opnieuw in actie met een winnende eindstand.

De wedstrijd leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, totdat Palacios 70 seconden voor tijd de thuisfans het zwijgen oplegde met een intikker. De mannen van Alonso maakten er een gewoonte van om wedstrijden in een laat stadium om te draaien met doelpunten, een eigenschap die elke kampioen in zijn arsenaal wil hebben.

Leverkusen zijn kampioen van Duitsland
Leverkusen zijn kampioen van DuitslandFlashscore

20 januari: RB Leipzig - Bayer Leverkusen 2-3

Een week later moest Leverkusen weer op pad tegen het Europese RB Leipzig - een zwaardere test dan hun tegenstanders zeven dagen eerder. Maar het script voelde als een herhaling, want opnieuw was het Leverkusen dat laat scoorde en de meegereisde fans in vervoering bracht.

Leverkusen stond twee keer achter in de wedstrijd, maar het ongeëvenaarde, ongeëvenaarde en onversaagde karakter van Leverkusen straalde opnieuw en ze scoorden in de 91ste minuut om de drie punten te pakken en bovenaan de ranglijst te blijven.

Het enige verschil deze keer was de doelpuntenmaker. In plaats van Palacios was het de beurt aan Piero Hincapie om een corner binnen te schuiven en om te zetten. Tot nu toe was dit het enige doelpunt van de Ecuadoriaan, niet dat hij dat erg zou vinden als ze de trofee in ontvangst zouden nemen.

10 februari: Bayer Leverkusen - Bayern München 3-0

Dit was hét moment van het gouden seizoen van Leverkusen. Thuis tegen hun grootste titelconcurrent Bayern wisten de mannen van Alonso dat alleen perfectie genoeg zou zijn om de machtige machine van München een halt toe te roepen.

Voor de wedstrijd was het gat tussen de twee ploegen slechts twee punten in wat een historisch seizoen aan het worden was. Dit was de eerste keer in de geschiedenis van de Bundesliga dat twee ploegen dit stadium bereikten met meer dan 50 punten. Dit voelde als een titelbeslissing, ook al was het pas februari en Leverkusen gaf een vertoning die de kroon waardig was.

Een vroege openingstreffer van Josip Stanisic in de 12e minuut zette de toon voor de gastheren en ze gaven niet op, met een dominante vertoning om een gat van vijf punten te slaan op hun rivalen en het begin van het einde te betekenen voor Thomas Tuchel bij Bayern.

30 maart: Bayer Leverkusen - Hoffenheim: 2-1

Bayer Leverkusen, nu klaar om de titel op te eisen, stond tegenover een koppig Hoffenheim dat nog ongeslagen was en hun ongelooflijke reeks wilde voortzetten.

Met nog twee minuten te gaan een doelpunt tegen via Maximilian Beier, kwam Leverkusen in de slotfase eerst terug via Robert Andrich en daarna in de 91ste minuut via Patrik Schick - een speler die sinds de winterstop het boegbeeld van de aanval is.

Leverkusen toonde opnieuw hetzelfde karakter dat hen naar een tot nu toe ongeslagen seizoen en hun eerste competitiekroon in hun geschiedenis heeft gestuwd.

Gewoon niet te stoppen
Gewoon niet te stoppenFlashscore

14 april: Bayer Leverkusen - Werder Bremen 5-0

Bij aanvang van deze wedstrijd hoefde Bayer alleen maar Bremen te verslaan om de titel vroegtijdig in de wacht te slepen. Nadat een spannende eerste helft in 1-0 was geëindigd dankzij een penalty van Victor Boniface, was er nog steeds enige twijfel of ze de klus zouden klaren.

Er was echter geen twijfel mogelijk in de tweede helft, toen Granit Xhaka's gevoelige indraaier van buiten de 16 werd gevolgd door een briljante hattrick van sterspeler Florian Wirtz om met een 5-0 nederlaag de titel in stijl te pakken.

Alleen de tijd zal leren of ze een treble kunnen winnen en de voetbalfolklore in kunnen gaan als een van de beste seizoenen ooit in de sport.