Frankrijk voorbij dapper Polen dankzij Giroud en twee wonderschone treffers Mbappe

Mbappe maakt het karwei af voor Frankrijk met twee prachtige treffers na rust
Mbappe maakt het karwei af voor Frankrijk met twee prachtige treffers na rustAFP
Om 16.00 uur trapten Frankrijk en Polen af om te bepalen wie van deze twee Europese ploegen de kwartfinale gaat halen. De winnaar speelt in de volgende ronde tegen Engeland of Senegal. Ruststand in het Al Thumamastadion in Doha was 1-0 door een goal van Olivier Giroud ('44). Na rust speelt Frankrijk niet sprankelend, maar heel veel moeite heeft het niet met Polen. Wanneer de ruimtes iets groter worden verdubbelt Kylian Mbappé de score ('75) en bij het ingaan van de blessuretijd ligt de 3-0 van zijn voet er ook nog eens in. Wederom een wonderschone goal. Lewandowski scoorde diep in blessuretijd nog uit een strafschop ('90+8).

Bij het fluitsignaal van de Venezulaanse scheidsrechter Jesus Valenzuela Saez staat Hugo Lloris op 142 interlands voor het Franse voetbalelftal. De 35-jarige doelman komt daarmee op gelijke hoogte met recordinternational Lilian Thuram. De rechtsback was international van 1994 tot 2008.

Na wat aftasten van beide kanten neemt na tien minuten de druk op het Poolse doel toe. Frankrijk mag een aantal corners nemen en Ousmane Dembele mag vrij aannemen in het strafschopgebied ('11). Zijn schot wordt echter geblokt. Ook Aurelien Tchouameni krijgt een schietkans ('13), maar er zit niet voor de eerste keer deze wedstrijd een lichaamsdeel van Juventus-keeper Wojciech Szczesny tussen. Het grote tegenhouden lijkt te zijn begonnen voor Polen.

Eerste kans Lewandoswki

Na 21 minuten spelen krijgen de Polen een kans via Robert Lewandowski. De spits van FC Barcelona krijgt de ruimte uit te halen van vlak buiten de zestien, maar de bal vliegt langs de buitenkant van de rechterpaal. Er volgt zowaar enige druk van het team van bondscoach Michniewicz. Waarom de Polen dat liever niet doen blijkt bij balverlies. Kylian Mbappe is in luttele tellen aan de andere kant van het veld ('26), maar deze keer is de verdediging snel genoeg terug om hem af te stoppen.

Twee minuten later krijgt Frankrijk een enorme kans. Dembele trekt de bal voor, maar Olivier Giroud is uit balans en krijgt het, zonder tegenstander in de buurt, voor elkaar de bal naast te werken. Daar komt Polen goed weg.

Scrimmage voor goal Lloris

Aan de andere kant van het veld krijgt Tchouameni geel na een overtreding op Przemyslaw Frankowski. De bal ligt op 20 meter van de Franse goal, maar Lewandowski schiet de bal in de muur. Het geeft aan dat Polen zeker niet kansloos is in deze wedstrijd. Frankrijk reageert apatisch bij een voorzet/schot van Matty Cash ('35), waar zomaar een Poolse voet tegenaan had kunnen zitten voor de 0-1. De bal vliegt echter voorlangs.

Het is de opmaat naar een reeks gigantische kansen voor de Polen. Bij een scrimmage mogen meerdere spelers op de goal van Lloris vuren ('36), maar als zelfs Lewandowski de bal er van een meter of vijf niet inkrijgt, lukt het niemand. De Polen hebben Frankrijk niet alleen in slaap gesust, maar ook al een tijdje het betere van het spel.

Toch de treffer

Vlak voor rust valt dan toch de treffer voor Frankrijk ('44). Mpabbe geeft een steekbal op Giroud en die maakt het beheerst af. Daarmee is de spits Thierry Henry definitief voorbij en is hij topscorer van zijn land. Wat een sof voor Polen, dat knap standhield, maar nu met een achterstand de catacomben opzoekt.

Na rust krijgt Frankrijk gelijk een vrije trap aan de zijkant van het strafschopgebied. Bartosz Bereszynski krijgt geel voor een sliding op de bal ('47). Daar ziet de Venezulaanse arbiter het verkeerd. Antoine Griezmann gaat achter de bal staan, maar de vuisten van Szczesny voorkomen een tweede Franse goal ('48).

Wachten op de 2-0

Het lijkt wachten op de 2-0. Mbappe mikt via een tegenstander net naast ('57) en Giroud schiet de bal met een prachtige omhaal in de goal ('58), nadat Szczesny en verdediger Cash geblesseerd op de grond liggen na een risicovolle redding van de keeper. Vlak voor het schot van de recordschutter is er echter al gefloten door de scheidsrechter.

De ploeg op achterstand moet iets, dus wordt oud-Ajacied en spits Arkadiusz Milik gebracht voor Feyenoorder Sebastian Szymanski ('64). Het is natuurlijk nog altijd maar 1-0 en het is niet zo dat Frankrijk kans op kans stapelt, maar er ontstaat meer ruimte en dan is het wachten op de goal. Die valt in de 75e minuut en komt van de voet van Mbappe. Het is zijn vierde van dit WK en hij haalt verwoestend uit. Wedstrijd beslist?

Nog een vijfde WK-goal

Ja! En Mbappe maakt bij het ingaan van de blessuretijd ('90+1) ook nog eens de wonderschone 3-0. Tussen een paar verdedigers in krult hij de bal in de rechterbovenhoek. Hij is de grote en gevierde man bij Frankrijk. Speelde Frankrijk groots? Nee. Maar Mbappe wel.

Na bijna zes minuten blessuretijd volgt nog een apart moment. Dayot Upamecano krijgt de bal op de hand bij een voorzet en Polen krijgt zowaar nog een penalty. Lewandowski schiet dwars door het midden op Lloris die de strafschop stopt. Hij staat echter niet op zijn lijn en er volgt een herkansing. Die gaat er wel in. Eindstand dus 3-1.

Om 20.00 uur trappen Engeland en Senegal af. Uit die wedstrijd komt de tegenstander van Frankrijk.