Thunder verslaan Warriors na overtime dankzij 38 punten van Gilgeous-Alexander

Shai Gilgeous-Alexander blokkeert een schot van Golden State Warriors guard Stephen CurryReuters
Shai Gilgeous-Alexander scoorde 38 punten en leidde de Oklahoma City Thunder vrijdag naar een 138-136 overtime overwinning op de bezoekende Golden State Warriors. De Thunder wonnen drie van hun laatste vier en negen van hun laatste 12, terwijl de Warriors 10 van hun laatste 14 verloren.

Oklahoma City nam een voorsprong van 10 punten met nog minder dan twee minuten te spelen in overtime, voordat Golden State nog een laatste aanzet gaf en de achterstand terugbracht tot twee met een driepunter van Stephen Curry met nog 29,7 seconden te spelen.

Maar de layup van Luguentz Dort aan de andere kant met nog 10,2 seconden te spelen maakte definitief een einde aan de wedstrijd en de Thunder versloeg de Warriors voor de derde keer in vier ontmoetingen dit seizoen.

Jalen Williams scoorde 28 punten voor Oklahoma City met 12-uit-15 schoten, terwijl Chet Holmgren er 21 scoorde.

Mavericks 125, Trail Blazers 112

Luka Doncic scoorde 32 punten, 10 assists en zes rebounds om Dallas te helpen aan een overwinning op Portland.

Dante Exum scoorde een persoonlijk seizoensrecord van 23 punten en voegde zeven assists toe voor de Mavericks op een avond waarop Kyrie Irving met een blessure aan zijn rechtervoet laat in de eerste helft moest afhaken. Irving had 11 punten in de 13 minuten voor zijn vertrek.

Anfernee Simons had 30 punten en acht assists in zijn derde wedstrijd van het seizoen voor de Trail Blazers. Hij miste 18 wedstrijden door een blessure aan zijn rechterduim. Shaedon Sharpe had 24 punten en negen rebounds.

Bulls 121, Spurs 112

Coby White scoorde 24 punten en raakte 5 van de 7 pogingen van buiten de cirkel. Chicago kwam terug van een achterstand van 13 punten en versloeg San Antonio voor hun vierde overwinning op rij.

Chicago won hun tweede uitwedstrijd van het seizoen, terwijl de Spurs hun 16e wedstrijd op rij verloren en daarmee een dubieus teamrecord van vorig seizoen evenaarden. Nikola Vucevic voegde 21 punten en 16 rebounds toe voor de Bulls.

De 19-jarige Victor Wembanyama leidde de Spurs met 21 punten en 20 rebounds en werd daarmee de jongste speler in de geschiedenis van de NBA met een 20/20 game. Keldon Johnson voegde 20 punten toe.

Rockets 114, Nuggets 106

Fred VanVleet had 26 punten, Jalen Green scoorde 25 en het bezoekende Houston versloeg Denver.

Alperen Sengun had 17 punten, 10 rebounds en zeven assists en Dillon Brooks scoorde 16 voor de Rockets, die een furieuze rally overleefden om hun eerste uitoverwinning van het seizoen te behalen.

Nikola Jokic had 23 punten en 16 rebounds, Jamal Murray eindigde met 21 punten en Michael Porter Jr. voegde er 20 aan toe voor de Nuggets, die hun eerste thuisverlies van de campagne leden.

76ers 125, Hawks 114

Joel Embiid had 38 punten, 14 rebounds en vier blocks om gastheer Philadelphia voorbij Atlanta te helpen.

Tyrese Maxey zorgde voor 30 punten, De'Anthony Melton scoorde 15 en Tobias Harris droeg 13 punten bij voor de Sixers, die al twee keer op rij wonnen. Kelly Oubre Jr. voegde 11 punten toe vanaf de bank.

De'Andre Hunter scoorde 24 punten en Bogdan Bogdanovic en Dejounte Murray hadden er elk 20 voor de Hawks, die zonder sterguard Trae Young speelden vanwege ziekte. Saddiq Bey scoorde 16 en Clint Capela had 15 punten en 16 rebounds voor de Hawks, die er nu drie op rij verloren hebben.

Nets 124, Wizards 97

Mikal Bridges scoorde 21 punten voor Brooklyn, dat in het derde kwart op voorsprong kwam en Washington aftroefde.

De Nets wonnen voor de zesde keer in zeven wedstrijden en kwamen drie wedstrijden boven .500 voordat ze maandagavond aan een trip van vijf wedstrijden beginnen in Sacramento.

Kyle Kuzma scoorde 17 punten voor de Wizards, die 41,8 procent raakten, 27 van de 33 driepunters misten en hun vierde opeenvolgende wedstrijd verloren. Deni Avdija voegde er 15 aan toe en Tyus Jones 14 voor Washington, dat 20 punten toestond uit 15 turnovers.

Cavaliers 111, Heat 99

Een 21-2 run die begon in het tweede kwart en doorliep tot in het derde hielp Cleveland Miami te verslaan.

Donovan Mitchell, die aan de leiding ging met een game-high van 27 punten en 13 rebounds, kwam traag op gang met 1-uit-5 schoten in het eerste kwart. Miami profiteerde en bouwde een voorsprong op van maar liefst 16 punten vroeg in het tweede kwart, maar Cleveland kwam tot leven met een 15-0 run om de achterstand terug te brengen tot één.

Darius Garland, die 18 punten scoorde, voedde Cleveland's verdedigende inspanning met vier steals. Garland evenaarde ook Mitchells hoogste totaal met zes assists.

Hornets 119, Raptors 116

Gordon Hayward scoorde 24 punten en voerde vier spelers van Charlotte aan die de 20-puntengrens bereikten in de overwinning van de Hornets tegen het bezoekende Toronto.

Miles Bridges had 22 punten, Terry Rozier 21 punten en Brandon Miller 20 punten. De Hornets wonnen voor de tweede keer in hun laatste zes wedstrijden. Nick Richards kwam met 15 punten van de bank en reserve P.J. Washington had 11 punten. Rozier deelde 13 assists uit.

Scottie Barnes was goed voor 31 punten, 10 rebounds en 10 assists, maar miste een late vrije worp voor de Raptors, die voor de vijfde keer in zes wedstrijden verloren. Pascal Siakam had 25 punten, Precious Achiuwa voegde 17 punten en 10 rebounds toe en O.G. Anunoby had 11 punten.

Celtics 133, Knicks 123

Derrick White scoorde zijn seizoensrecord van 30 punten en Jayson Tatum voegde er 25 aan toe om gastheer Boston naar een overwinning op de Knicks te leiden.

White maakte zes driepunters en eindigde 10-uit-16 van de vloer en 4-uit-4 van de foutlijn om zijn vorige seizoensrecord te overschrijden.

Kristaps Porzingis scoorde 21 punten in zijn terugkeer na vier wedstrijden afwezigheid (kuitblessure). Boston's Jaylen Brown scoorde 17 punten voordat hij in het vierde kwart van het veld werd gestuurd na een woordenwisseling met een official vanaf de bank.

Jalen Brunson en RJ Barrett scoorden elk 23 punten en Julius Randle voegde er 20 aan toe voor de Knicks, die voor de tweede keer dit seizoen twee wedstrijden op rij verloren.

Magic 123, Pistons 91

Franz Wagner scoorde 27 punten en Paolo Banchero voegde 24 punten toe. Orlando bezorgde het bezoekende Detroit zijn 19e nederlaag op rij.

Cole Anthony had 16 punten en Goga Bitadze voegde 13 punten, acht rebounds en vier blocks toe voor Orlando, dat maar liefst 34 punten voorstond en een twee-game dip doorbrak. Gary Harris zorgde voor 11 punten.

Cade Cunningham leidde Detroit met 21 punten en zes assists. Killian Hayes voegde 16 punten toe en Alec Burks scoorde 14 punten voor de Pistons, die hun laagste puntentotaal van het seizoen behaalden en terugvielen naar 2-20.

Timberwolves 127, Grizzlies 103

Mike Conley scoorde 19 punten tegen zijn voormalige ploeg, Karl-Anthony Towns was de aanvoerder met 24 punten en Minnesota speelde een sterk derde kwart om voorbij gastheer Memphis te komen.

Nickeil Alexander-Walker (vier), Troy Brown Jr. (vier) en Shake Milton (drie) waren samen goed voor 11 driepunters en scoorden elk in de dubbele cijfers, waardoor de Timberwolves hun zesde overwinning op rij boekten aan het begin van een trip van drie wedstrijden.

Jaren Jackson Jr. had een team-high 21 punten en Desmond Bane voegde 16 punten toe voor de Grizzlies, die voor de tweede keer in drie wedstrijden verloren.

Kings 114, Suns 106

De'Aaron Fox scoorde 23 van zijn 34 punten in het vierde kwart, Domantas Sabonis voegde 15 punten en 17 rebounds toe en het bezoekende Sacramento revancheerde zich na te zijn uitgeschakeld in het NBA in-season toernooi met een overwinning op Phoenix.

Sasha Vezenkov scoorde 14 punten terwijl Malik Monk en Keegan Murray er elk 13 hadden voor de Kings, die maandag in de kwartfinale van het toernooi verloren van de New Orleans Pelicans.

Devin Booker scoorde 28 punten voor de Suns, die door blessures worden geplaagd. Eric Gordon voegde 19 punten toe en Jusuf Nurkic had 15 punten en negen rebounds.

Clippers 117, Jazz 103

Kawhi Leonard scoorde een persoonlijk seizoensrecord van 41 punten om Los Angeles naar een overwinning te leiden tegen Utah en een einde te maken aan een 11-game losing streak in Salt Lake City.

Paul George voegde 20 punten toe, Ivica Zubac had 18 punten en 12 rebounds en James Harden eindigde met 12 punten en acht assists voor de Clippers, die drie op een rij wonnen en acht van de 11 om voor het eerst sinds begin november weer boven de .500 te komen.

John Collins had 20 punten en 13 rebounds, Talen Horton-Tucker scoorde 15 punten vanaf de bank en Keyonte George eindigde met 15 punten voor de Jazz, die vier van de vijf wedstrijden hebben verloren.