Boston Celtics poetsen achterstand van 18 weg en zetten Indiana Pacers klemvast

Boston's Jayson Tatum loopt van het veld na de 114-111 uitoverwinning van de CelticsAFP
De Boston Celtics, aangevoerd door 36 punten van Jayson Tatum, poetsten een achterstand van 18 punten weg en versloegen de Indiana Pacersmet 114-111. Daarmee komen ze op een indrukwekkende 3-0 voorsprong in de finale van de Eastern Conference van de NBA.

Tatum voegde 10 rebounds en acht assists toe, Jaylen Brown scoorde 24 punten en Al Horford maakte zeven driepunters op weg naar 23 punten. Maar de ommekeer kwam toen de Celtics een manier vonden om de razendsnelle aanval van Indiana in de tweede helft af te remmen en de overwinning te pakken in Indianapolis, waar ze maandagavond zullen proberen om de reeks winnend af te sluiten.

"Close-outwedstrijden zijn het moeilijkst", zei Tatum, die waarschuwde dat de Celtics het zich niet kunnen veroorloven om te ontspannen, ondanks het feit dat geen enkel NBA-team ooit van een 0-3 achterstand is gekomen om een play-offserie te winnen.

Pacers-coach Rick Carlisle was ook zeker nog niet klaar om met witte vlag te hijsen. "We zullen ons niet laten afschrikken en komen maandagavond terug om de serie te verlengen en we zullen ze nog harder aanpakken," beloofde Carlisle, die zei dat de Pacers 'een moedige wedstrijd' speelden.

Indiana, dat nog ongeslagen was in zes eerdere thuiswedstrijden in het naseizoen, was vastbesloten om het gat van 0-3 te dichten ondanks de afwezigheid van All-Star guard Tyrese Haliburton, die in Game 2 opnieuw last kreeg gvan zijn linker hamstring.

Andrew Nembhard, die zijn plaats als point guard overnam, scoorde 32 punten en deelde negen assists uit. Pascal Siakam en Myles Turner scoorden er 22 voor de Pacers, die hun voorsprong in het tweede kwart en in het derde kwart naar 18 vergrootten. Maar een driepunts-play van Jrue Holiday, die een fout kreeg na een lay-up en de vrije worp maakte, bracht de Celtics op 112-111 met nog 38,9 seconden te spelen.

Het was hun eerste voorsprong sinds het begin van het tweede kwart en ze maakten het waar: Holiday - die tot kort voor de wedstrijd twijfelachtig was om te starten vanwege ziekte - kwam met een beslissende steal van Nembhard en maakte een paar vrije worpen om het af te sluiten.

Ondanks de afwezigheid van Haliburton kregen de Pacers hun aanval op gang en bogen ze een vroege achterstand van negen punten om in het tweede kwart en bouwden zo hun maximale voorsprong van 18 punten op.

Een ander niveau

Nembhard scoorde 17 punten in het tweede kwart en de Pacers raakten 15 van hun 22 schotpogingen om voorbij de Celtics te komen. Met 21 punten in de rust had Nembhard het hoogste punt uit zijn play-offcarrière al overtroffen. Hij raakte een lange driepunter met minder dan vijf seconden te gaan in de eerste helft om de Pacers een 69-57 voorsprong te geven bij de rust.

Indiana stond halverwege de derde periode met 18 punten voor, maar Boston ging verdedigend door en haalde de Pacers in. Het valt nog te bezien of Haliburton beschikbaar is voor Game 4 op maandag. "Er werd besloten dat vanavond geen optie was", zei Pacers-coach Rick Carlisle voor de wedstrijd en hij zei dat Haliburton voor Game 4 opnieuw beoordeeld zou worden.

Celtics-coach Joe Mazzulla zei dat Boston door de afwezigheid van Haliburton moeite had om zich vroeg aan te passen. "Het duurde even voordat we doorhadden hoe we ze konden vertragen, " zei hij. "Ik vond dat we onze verdediging in de tweede helft naar een hoger niveau tilden."