Flashscore Awards: Chelsea en Man City spelen epische remise met acht doelpunten

Chelseaspelers vieren een doelpunt tegen City
Chelseaspelers vieren een doelpunt tegen CityProfimedia
Bizar, dramatisch en alles daartussenin - het spannende 4-4 gelijkspel tussen Chelsea en Manchester City in november is uitgeroepen tot Flashscore Wedstrijd van het Jaar voor 2023.

Voorafgaand aan de wedstrijd had Chelsea zes keer op rij verloren van City en in die tijd geen enkel doelpunt gemaakt, dus weinigen hadden verwacht dat er een Premier League epos zou ontstaan op Stamford Bridge. Toch is dat precies wat er gebeurde, want al het verdedigen ging uit het raam en er werden maar liefst vier gelijkmakers gescoord - pas de vijfde keer dat dit gebeurde in een wedstrijd in de Premier League.

Premier League 'reclame'

Erling Haaland zette de boel op gang door een op het oog dubieuze penalty te benutten, voordat de wedstrijd op zijn kop werd gezet door Thiago Silva - die met zijn 39 jaar Chelsea's oudste doelpuntenmaker werd - en voormalig City-aanvaller Raheem Sterling. Dit was nog maar het begin, want Manuel Akanji maakte kort voor rust gelijk en maakte zo een einde aan een op-en-neer gaande 45 minuten, die de toeschouwers genoeg stof tot nadenken gaf voor de rest van de wedstrijd.

Het doelpunt van Manuel Akanji tegen Chelsea
Het doelpunt van Manuel Akanji tegen ChelseaOpta by Stats Perform / Profimedia

Haaland noteerde zijn tweede binnen twee minuten van de tweede helft en hoewel velen zouden hebben verwacht dat City de controle zou nemen, liet Chelsea zich daar niet door afschrikken en sloeg weer terug om er 3-3 van te maken via Nicolas Jackson. De wedstrijd kantelde weer in het voordeel van City, toen Rodri na 86 minuten met een van richting veranderde inzet de 4-3 op het scorebord zette.

Toch was er nog tijd voor een nieuwe wending in het verhaal en die kwam er met Cole Palmer als hoofdrolspeler - want natuurlijk! Palmer - een voormalig toptalent van City - sloot zich in de zomer aan bij Chelsea en maakte het laatste doelpunt met een penalty in de blessuretijd, waardoor een adembenemende wedstrijd eindigde in 4-4.

Chelsea's Cole Palmer viert feest
Chelsea's Cole Palmer viert feestReuters

"Je hebt te maken met een team als (Manchester) City, maar het was Chelsea dat wilde winnen, om de hoofdrolspeler te zijn", zei Chelsea-manager Mauricio Pochettino. "Ik denk dat iedereen na afloop zo trots is om betrokken te zijn bij een wedstrijd als vandaag. Het laat zien waarom de Premier League de beste competitie ter wereld is."

"Het was een goede reclame en een vermakelijke wedstrijd voor de Premier League" , zei Manchester City-baas Pep Guardiola. "Beide teams wilden winnen. Ik had niet anders verwacht. Chelsea heeft een fantastisch team en fantastische spelers."

De wedstrijd in cijfers

De chaos was duidelijk zichtbaar op het veld en dat was ook terug te zien in de statistieken. Als je naar de cijfers kijkt, blijkt dat het geen toevalstreffers waren van Chelsea, want de wedstrijd in West-Londen was gelijkmatig uitgespeeld en leek bijna op een basketbalwedstrijd.

Zoals je zou verwachten, had Manchester City met 56 procent het grootste deel van de bal, hoewel het cijfer laat zien dat het geen complete dominantie in balbezit was zoals Guardiola's team vaak laat zien. Qua schoten was het weer aardig in evenwicht, want de gastheren wonnen nipt met 17 tegen 15, terwijl City er volgens Wyscout 10 op doel had tegenover 9 van Chelsea.

Chelsea 4-4 Manchester City wedstrijdstatistieken
Chelsea 4-4 Manchester City wedstrijdstatistiekenOpta by Stats Perform

Als we dieper ingaan op de kwaliteit van de schoten, dan zien we dat beide teams hun Expected Goals (xG) overschreden voor de rust, waarbij City er met 1,57 voor stond tegenover 1,28 voor Chelsea. Die trend zette zich voort in de tweede periode, maar met Chelsea als uiteindelijke aanvoerder.

Er werden in totaal acht doelpunten gemaakt met een gecombineerde 5,8 xG, waarvan het grootste deel voor rekening kwam van Chelsea, dat 3,16 liet noteren tegenover 2,64 voor Manchester City. City had de xG-race geleid vanaf de openingstreffer van Haaland in de 25e minuut tot de laatste gelijkmaker van Palmer in de vijfde minuut van de blessuretijd, waarbij de Noorse aanvaller in zijn eentje goed was voor 1,78 van het eindtotaal van zijn ploeg.

De wedstrijd had werkelijk alles, van doelpunten, penalty's, gelijkmakers en - natuurlijk - een beetje VAR-drama voor de strafschop van Haaland - alle ingrediënten om een directe Premier League-klassieker te worden.