Arsenal verliest voor tweede keer op rij, Tottenham pakt wel de volle buit

Raul Jimenez viert zijn treffer voor het uitvak
Raul Jimenez viert zijn treffer voor het uitvakAFP
Arsenal zit in een dip en dat werd nog maar eens benadrukt in de uitwedstrijd bij Fulham. De thuisploeg boekte een terechte overwinning op hun stadsgenoot: 2-1. Elders in Londen pakte Tottenham wel drie punten in de thuiswedstrijd tegen Bournemouth.

Het was Fulham dat de wedstrijd kleur gaf op het eigen Craven Cottage. Het tempo bij balbezit voor Arsenal lag veel te laag en zonder de bal kwam de pressie te laat op gang. De ietwat gelukkige 0-1 verbloemde dat in eerste instantie. Gabriel Martinelli stoomde door op links en via Fulham-doelman Bernd Leno belandde de bal zomaar voor de voeten van Bukayo Saka, die nauwelijks doorhad dat hij scoorde.

Arsenal drukte niet door en werd fysiek afgetroefd door een gretig Fulham. Na enkele mogelijkheden was het nog binnen het half uur raak voor de thuisploeg. Raul Jimenez stond aan het eind van een uitbraak en rondde beheerst af na een schitterde voorzet van de Schotse middenvelder Tom Cairney. Ondanks het overwicht van de thuisploeg had Martinelli vlak voor rust de 2-1 op zijn schoen, maar zijn inzet vloog langs de voor hem verkeerde kant van de linkerpaal.

Slordig

Ook na rust bleef Fulham gaan en werden de bezoekers met de minuut onrustiger en slordiger. Ook in aanloop naar de 2-1 werd Arsenal afgetroefd en kwam een hoekschop tot stand op basis van wilskracht en doorzettingsvermogen. Het was Bobby De Cordova-Reid die de gelukkigste was in een ouderwetse scrimmage, maar zorgelijker voor het team van trainer Mikel Arteta was de manier waarop het allemaal tot stand kwam.

In het laatste half uur waren er wel momenten voor de ploeg uit Noord-Londen, maar of het vizier stond niet op scherp – zoals bij Saka in de 64e minuut – of de pogingen waren te halfslachtig – zoals bij Odegaard in de 67e minuut. Bij een zeldzame voorzet van invaller Leandro Trossard, na de eerste hoekschop voor de bezoekers in de 80e minuut kon Gabriel net niet bij de bal. Ondertussen knokte Fulham voor iedere grasspriet en spatte een vrije trap van Andreas Pereira op een kletsnatte lat uiteen.

De cijfers
De cijfersFlashshare

De 3-1 was zeker verdiend geweest tegen een af en toe onthutsend zwak Arsenal, dat van de laatste vijf wedstrijden slechts één won. Toch is de strijd om de titel nog niet verloren. De achterstand op zowel Aston Villa als Liverpool is twee punten. De koploper heeft echter wel een wedstrijd minder gespeeld en komt maandagavond nog in actie tegen Newcastle.

Tottenham

Elders in Londen deed Tottenham, de grote rivaal van Arsenal, wel wat het moest doen. De ploeg van coach Ange Postecoglou won met 3-1 van Bournemouth, al ging dat een stuk lastiger dan de einduitslag doet vermoeden. Na een gevaarlijke kopbal van Dominic Solanke (Bournemouth) opende Pape Matar Sarr de score voor de thuisploeg. Hij mocht uithalen na een blunder achterin. In het vervolg waren er kansen over en weer en had onder meer Justin Kluivert de 1-1 op zijn schoen.

Het beeld uit de eerste helft zette zich na rust voort, waardoor de 2-0 als een gigantische opluchting moet hebben gevoeld voor de Spurs. Heung-Min Son rondde een voorzet beheerst af. Bournemouth gaf niet op, kreeg via Richarlison de 3-0 tegen en scoorde zelf ook. Alex Scott schoot vijf minuten voor tijd keurig raak. Een verdiende treffer voor de bezoekers, maar het was enkel eentje voor de statistieken. Spurs staat nu vijfde, één punt achter Arsenal. Bournemouth staat in de middenmoot, op een relatief veilige tien punten van de degradatiezone.