KKD op vrijdag: Groningen springt naar de tweede plek, zwak ADO hard onderuit

Telstar viert de 2-1 van Mees Kaandorp
Telstar viert de 2-1 van Mees KaandorpProfimedia
FC Groningen is de grote winnaar van vrijdagavond geworden. De Trots van het Noorden won thuis met 4-2 van De Graafschap dankzij een uitblinkende Romano Postema en pakte de tweede plek van de Keuken Kampioen Divisie over nadat concurrent ADO lelijk onderuit ging bij Telstar. Elders boekte Willem II een klinkende zege bij FC Den Bosch en pakte FC Emmen op wonderbaarlijke wijze 3 punten bij Jong FC Utrecht.

FC Groningen – De Graafschap: 4-2

Romano Postema verspilde geen tijd en zette de thuisploeg na een kleine zes minuten al op voorsprong nadat de Groningers met een snelle uitbraak met doods gemak voor het doel van De Graafschap terecht kwam. Valente was de aangever, Postema de afmaker met een leep stiftje. Amper 10 minuten later was het wéér Postema, die op aangeven van Marvin Peersman de voorsprong van FC Groningen verdubbelde.

Gemakzucht sloop er echter in bij de Groningen-verdedigers, die Ralf Seuntjes na 22 minuten vrij lieten in de 16 en de aansluitingstreffer binnen liet koppen. Zo’n 10 minuten later herhaalde geschiedenis zich en was het wéér Seuntjens die raakkopte namens De Graafschap, dat de onoplettende verdedigers van Groningen keihard afstraft.

Een kleine 10 minuten na rust kon de Euroborg weer juichen dankzij een knappe sologoal van de Italiaanse Luciano Valente, die de verdediging van de Graafschap uitspeelt en de bal gedecideerd in de hoek trapt voor de 3-2. Groningen maakte de klus af na een dramatisch genomen vrije trap van De Graafschap-doelman Janse en een daaropvolgende counter, welke werd afgemaakt door Romano Postema. Hij heeft zodoende zijn eerste hat-trick in het betaalde voetbal op zijn naam gezet. Groningen pakt door de zege de tweede plek in de KKD over van ADO, dat zich vergaloppeerde bij Telstar.

De statistieken
De statistiekenFlashshare

FC Den Bosch – Willem II: 1-4

Willem II heeft de koppositie stevig vastgehouden. Op bezoek bij provincierivaal FC Den Bosch was Willem II met 1-4 veel te sterk voor Den Bosch, dat zichzelf onderaan de stand terugvindt.

Nota bene Jesse Bosch zette de bezoekers op 0-1 met een doffe maar mooie halve volley van buiten de 16. Een afvallende bal kwam voor de voeten van Bosch terecht en verdween vervolgens in de kruising voor de Tilburgse voorsprong. De voorsprong was echter niet van lange duur nadat de verdediging én doelman van Willem II in de fout gingen bij een voorzet van Arsenal-huurling Salah Oulad M’Hand, die pardoes het doel inging voor de 1-1.

Binnen 25 minuten herstelde Willem II echter alweer de voorsprong dankzij een goal van Jeredy Hilterman, die na een vlotte aanval zijn 11e treffer van het seizoen mocht noteren. Diezelfde Hilterman was na rust wederom trefzeker en zette de koploper op een comfortabelere 1-3-voorsprong in Den Bosch. Het slotakkoord kwam in de laatste minuut op naam van Tommy St. Jago, die een afvallende bal via de linker- én rechterpaal binnenschiet en Willem II zo de grootste uitzege bij Den Bosch ooit laat nateren.

FC Dordrecht – FC Eindhoven: 0-0

FC Dordrecht heeft thuis tegen FC Eindhoven twee dure punten verloren. De bezoekers hielden de Schapenkoppen in het eigen Matchoholic Stadion op een 0-0-gelijkspel, waardoor Dordrecht de kans op een eventuele derde plek misliep.

FC Dordrecht was bedrijvig en zocht veelvuldig de aanval op tegen Eindhoven, maar miste de hele wedstrijd scherpte voor het doel. Kort vóór rust miste Dordrecht echter ook een beetje geluk toen de bal de doellijn leek te passeren uit een corner, maar arbiter Alex Bos het hier niet mee eens was en Dordrecht geen doelpunt toekende.

FC Eindhoven meldde zich enkele keren gevaarlijk voor het doel van Dordrecht, onder meer via Ozan Kökçü, maar kwam uiteindelijk zelf goed weg toen Rocco Shein een bal van de doellijn gepareerd zag worden door een dappere Joop van den Avert, die de bal in blessuretijd wegkopte. Dordrecht blijft dankzij het gelijkspel op 54 punten steken en had concurrent ADO kunnen passeren na diens misstap bij Telstar.

Telstar – ADO: 3-1

ADO Den Haag is op bezoek bij Telstar op pijnlijke wijze onderuit gegaan. De Hagenaren zakten van de tweede naar de vierde plaats na een 3-1-nederlaag bij Telstar, dat ADO op meerdere fronten aftroefde en ADO met één truc liefst driemaal te kijk zette.

Binnen het kwartier viel de openingstreffer in IJmuiden, maar niet van de torenhoge favoriet: Danzell Gravenberch stond aan het eind van een strakke voorzet van Youssef El Kachati en schoot de bal tussen de benen van Nick Marsman het doel in. Het bleek het beeld van het grootste deel van de eerste helft mooi uit te beelden: Telstar hield ADO strak onder druk en beperkte de bezoekers tot slechts een paar kansen, waaronder een kopbal van Henk Veerman die door een handje van Ronald Koeman op de lat belandde.

De druk kon Telstar echter niet voor eeuwig volhouden en de Noord-Hollandse linie brak in de 37e minuut, nadat Jort van der Sande de gelijkmaker binnentikte op aangeven van Daryl van Mieghem. Kort daarvoor leed Telstar een pijnlijk verlies in de vorm van goalgetter Danzell Gravenberch, die na een onfortuinlijke landing en een ogenschijnlijk nare knieblessure moest worden gewisseld.

Telstar kwam wéér op voorsprong na wat onkunde bij Jari Vlak, die de bal op het middenveld verspeelde en Telstar snel in de tegenstoot lanceerde. Mees Kaandorp was het meest alert en zette de worstelende thuisploeg op slag van rust weer op voorsprong, waarna El Kachati een kleine twee minuten na rust deze weer verder opbouwde. Jay Kruiver ontsnapte op rechts namens Telstar en net als de twee goals daarvoor was het een dodelijk recept: de voorzet van rechts kwam aan bij El Kachati, die Telstar op een verrassende, maar terechte voorsprong van 3-1 zette. Het was het laatste wapenfeit van zowel Telstar als ADO, dat de Stormvogels ruim en verdiend zag winnen.

Jong AZ – SC Cambuur: 2-0

Met de aansluiting op de top-8 op het spel trok Cambuur over de Afsluitdijk om tegenover Jong AZ te staan, maar de Friezen leken het zichzelf vanaf de eerste minuut niet te gunnen en leverden een prestatie die weinig teams de volle buit hadden opgeleverd. Jong AZ kwam binnen het halfuur op voorsprong door een goal van Ernest Poku, die ook in de 53e minuut op schot was namens de jonge Alkmaarders.

Cambuur werd zo'n 10 minuten na rust mogelijk een strafschop ontnomen toen eenieder die Cambuur's geel-blauwe trikot droeg een handsbal constateerde, maar deze werd niet gezien door scheidsrechter Luuk Timmer. Het had een startsein moeten zijn voor Cambuur, dat in de tweede helft naarstig op zoek was naar treffers, maar bleek het dichtstbij dat Cambuur bij een treffer kwam. De Friezen verloren met 2-0 en verliezen de play-offplekken steeds meer uit zicht.

Jong FC Utrecht – FC Emmen: 2-3

Emmen begon de wedstrijd tergend zwak en keek daardoor na een halfuur ook tegen een achterstand aan: Mike te Wierik stond aan het uiteinde van een vrije trap van Jong FC Utrecht, die doelman Eric Oelschlagel nog toucheerde en via Te Wierik in het Drentse doel belandde: 1-0. Geen van beide ploegen wist hierna nog indruk te maken in de eerste helft, maar begonnen in de tweede helft meer aan te dringen.

Pas na 70 minuten konden de meegereisde Emmen-fans pas juichen toen Patrick Brouwer de gelijkmaker binnenschoot, maar diezelfde Emmen-fans kregen amper twee minuten later de deksel op de neus toen Mees Akkerman Jong FC Utrecht, dat 5 van laatste 6 duels verloor, wederom op voorsprong zette op een fris Zoudenbalch. Met de zege bijna in de tas trapte Jong FC Utrecht er echter toch in en revancheerde Mike te Wierik zich voor zijn eigen treffer eerder in de wedstrijd: met 3 minuten blessuretijd achter de rug trof Te Wierik doel en zette hij Emmen ternauwernood op 2-2.

Hier hield het nog niet op: Desley Ubbink was het eindstation van een zeer vlotte counter van FC Emmen, dat uit een corner razendsnel de 16 van Jong FC Utrecht binnenviel, keeper Andreas Dithmer te kijk zet en via Ubbink een spectaculaire zege pakt om de hoop op play-offvoetbal springlevend te houden.

NAC Breda – VVV-Venlo: 1-0

VVV was de betere partij in Breda, maar het was het thuispubliek in het Rat Verlegh Stadion dat na 90 minuten mocht juichen. Tegen de verhoudingen in won NAC in blessuretijd met 1-0 van VVV, dat aansluiting op de top-8 misloopt en NAC afstand ziet nemen.

VVV begon de wedstrijd dramatisch met één luttele kans in de eerste 45 minuten, waarin ook NAC nauwelijks aan kansen toekwam. Na rust ging de motor bij VVV een versnelling hoger en kwam het op een goed aantal kansen via voornamelijk Milan Robberechts. De Belg miste echter twee kansen, waaronder één grote dankzij een redding van Tein Troost. In de slotfase wist NAC een extra versnelling te vinden en creëerde de thuisploeg alsnog een aantal kansen. De Bredase eer werd heel laat gered door aanvoerder Cuco Martina, die een afvallende bal uit een corner via-via afmaakte en NAC zo in de 95ste minuut aan een levensbelangrijke zege hielp.

Jong Ajax – Jong PSV: 3-0

De talenten van Ajax kwamen als eerst op voorsprong na een fout in de PSV-verdediging. Kian Fitz-Jim combineerde met Jayden Banel, waarna de bal voor de voeten van David Kalokoh en vervolgens in het netje achter Joël Drommel belandde voor de 1-0. Niet veel later ging PSV wéér de fout in, ditmaal was het C.J. Egan-Riley die de bal onhandig verliest en inlevert bij Julian Rijkhoff, die de kans vakkundig afmaakt en de Amsterdamse voorsprong verdubbelde op de Toekomst.

De jonge Eindhovernaren bleven maar cadeautjes uitdelen en Julian Rijkhoff bedankte twee minuten na rust voor de tweede maal nadat hij de 3-0 op het bord zette. Het was de nekslag voor Jong PSV, dat in het restant van de tweede helft nog probeerde grote kansen te creëren, maar niet in de buurt van een goal kwam.

TOP Oss – Helmond Sport: 1-0

Het sterker spelende TOP Oss wist zichzelf vóór rust allesbehalve te belonen, maar kwam kort na rust tot leven en kreeg de voorsprong in de schoot geworpen van Helmond Sport: arbiter Vos zag een overtreding in het strafschopgebied tijdens een corner, waarna TOP Oss een penalty toegekend kreeg. Curaçaos international Roshon van Eijma maakte geen fout van 11 meter en zette Oss verdiend op voorsprong tegen een pover Helmond Sport.

TOP Oss bleef hierna aanzetten en kwam tot een aantal grote kansen, maar meer goals zaten er niet in voor de thuisploeg. Het mocht uiteindelijk niet deren: Helmond Sport wist nauwelijks gevaar te stichten en loopt aansluiting bij de top-8 ook mis.