Atalanta verslaat Marseille en neemt het in Dublin op tegen Bayer Leverkusen

Atalanta verslaat Marseille en neemt het in Dublin op tegen Bayer LeverkusenProfimedia
Het Nederlands getinte Atalanta heeft de finale van de Europa League bereikt. Het team uit Bergamo versloeg in het Gewiss Stadion Olympique Marseille met 3-0 dankzij doelpunten van Ademola Lookman, Matteo Ruggeri en El Bilal Toure. De heenwedstrijd in Frankrijk eindigde in 1-1. Bayer Leverkusen leek voor het eerst in 48 wedstrijden te verliezen, maar bereikte de eindstrijd in Dublin dankzij een blunder van Roma-doelman Mile Svilar en een doelpunt van Josip Stanisic diep in blessuretijd.

Atalanta, dat in de competitie een goede kans heeft op het behalen van een Champions League-ticket, overliep in de eerste helft hun opponent en het was een wonder dat de 1-0 niet eerder viel. Charles De Ketelaere raakte de paal en had een rebound voor het inschieten, Gianluca Scamacca kopte op de lat. Daarmee kondigde een doelpunt voor Atalanta zich al aan en na een half uur schoot Ademola Lookman eindelijk raak.

Na rust zetten de gastheren hun dominante spel door en de beloning kwam snel via Matteo Ruggeri, die keurig raak schoot vanaf de rand van het strafschopgebied. Met een 3-1 voorsprong over twee wedstrijden ging de intentie een tikje naar beneden en kreeg Marseille iets meer grip op de wedstrijd, zonder tot grote kansen te komen. El Bilal Toure schoot Atalanta in de blessuretijd definitief naar Dublin, waar de Italianen mogen proberen hun eerste Europese hoofdprijs ooit te winnen.De verrassing van de avond was dan ook (in eerste instantie) niet in Noord-Italië te vinden.

Geen verlies voor Leverkusen én finale

Daarvoor moeten we naar Noordrijn-Westfalen in Duitsland, waar Leverkusen voor het eerst in 48 wedstrijden (W40, G8) een wedstrijd leek te gaan verliezen. Na 90 minuten voetbal stond het in de BayArena echter 'gewoon' 2-2, wat er voor zorgde dat Bayer de finale bereikte, al leek het daar even niet op na twee rake strafschoppen van Leandro Paredes, gegeven door scheidsrechter Danny Makkelie. Bij de eerste (43’) zag hij shirtjetrekken door Jonathan Tah, bij de tweede constateerde de VAR hands (65’).

Leverkusen en AS Roma maakten er een zeer aantrekkelijk schouwspel van, waarbij de toeschouwers op het puntje van hun stoel zaten. Tot de eerste strafschop was de thuisploeg veel beter en kregen onder meer Exequiel Palacios (paal), Jeremie Frimpong (schot in de kruising) en Amine Adli (één op één) gigantische kansen. De missers kwamen het elftal van succescoach Xabi Alonso duur te staan, maar een blunder van Roma-keeper Mile Svilar en een doelpunt diep in blessuretijd van Josip Stanisic zorgden ervoor dat Leverkusen én niet verloor én de Europea League-finale bereikte. Daarmee heeft Leverkusen nog kans op de treble. Naast het reeds behaalde landskampioenschap en het bereiken van de Europa League-finale staat Leverkusen ook in de finale van de Duitse beker.