Paris Saint-Germain aan de hand van Kylian Mbappé onbedreigd naar kwartfinales

Kylian Mbappé juicht al na een kwartier na de openingstreffer in San Sebastian
Kylian Mbappé juicht al na een kwartier na de openingstreffer in San SebastianAFP
Real Sociedad heeft dinsdagavond de thuiswedstrijd tegen PSG met 2-1 verloren en heeft daarmee de meest succesvolle Champions League-campagne in de clubhistorie afgesloten. Voor PSG maakte Kylian Mbappé beide treffers en daarmee ging het weer eens over de sportieve prestaties van de Franse topspits in plaats van zijn toekomstplannen.

De opdracht voor de thuisploeg in de met 39.336 toeschouwers uitverkochte Reale Arena in San Sebastian was vooraf duidelijk: winnen met een marge van twee doelpunten om minimaal een verlenging af te dwingen na de 2-0 nederlaag in Parijs in de heenwedstrijd. Na de eerste plaagstootjes van beide ploegen was de hoop op een plek in de volgende rond al na een kwartier verdwenen. Na prachtige voorbereidende bewegingen schoot Kylian Mbappé de bal vanaf de vijfmeter vanaf links diagonaal binnen: 0-1.

De wedstrijd kon niet meteen hervat worden omdat het doel aan de overzijde een verborgen gebrek vertoonde. Het doelnet was ten dele losgekomen van de doelpaal en dus waren er wat kleine reparatiewerkzaamheden nodig. In het verloop van de eerste helft bleef de Franse koploper een flink veldoverwicht tentoon spreiden. Het gevaar uit de schoten van de gasten was ook een stuk groter, maar in de score kwam voor de pauze geen verandering meer.

Eretreffer

Aan de aftrap van de tweede helft wisten de Spanjaarden dat er maar liefst minimaal drie doelpunten nodig zouden zijn in de reguliere speeltijd om nog een verlenging af te dwingen. Elf minuten later werd die opdracht schier onmogelijk toen Mbappé zijn tweede van de avond aantekende en de totaalstand over twee duels op 4-0 bepaalde. De rest van de wedstrijd was voor de statistieken en stond in het teken van een zoektocht naar een eretreffer voor de Baskische ploeg.

Na een wegens buitenspel afgekeurd doelpunt van Ander Barrenetxea was er nog een handvol kansen voor de thuisclub en in de 89e minuut werd de eretreffer van Mikel Merino (1-2) met groot gejuich begroet door de fans van de thuisploeg, die met opgeheven hoofd het Champions League-toneel verliet. Net als in het seizoen 2003/2004 in de achtste finales. PSG blijft in de twaalfde achtereenvolgende CL-campagne in de race voor de hoofdprijs. In 2020 was de ploeg verliezend finalist. Het is de achtste keer dat PSG in de kwartfinales van de CL staat.