Sam Lammers schiet FC Utrecht naar finale om Europees voetbal

Sam Lammers bracht zijn ploeg in de tweede helft op voorsprong
Sam Lammers bracht zijn ploeg in de tweede helft op voorsprongProfimedia
FC Utrecht heeft de halve finale van de play-offs om Europees voetbal met 3-1 gewonnen van Sparta Rotterdam. De thuisclub maakte een 1-0 achterstand ongedaan en speelt aanstaande zondagavond vanaf 18.00 uur opnieuw in Stadion Galgenwaard. Tegenstander is Go Ahead Eagles, dat afrekende met NEC.

In de eerste helft waren de kansen aanvankelijk nog vrij zeldzaam in de strijd tussen de nummers 7 en 8 van de reguliere ranglijst. Voorafgaand aan het duel was duidelijk geworden dat de inzet van deze play-off niet alleen een finaleplaats maar tevens een extra thuiswedstrijd zou zijn op zondagavond.

Kopballen

Zeven minuten voor rust was het Tobias Lauritsen die uitploeg Sparta Rotterdam naar de 0-1 kopte. Drie minuten leefden de ruim 20.000 thuissupporters tussen hoop en vrees, maar in de 41ste minuut was het Ryan Flamingo die de beide ploegen weer naast elkaar bracht. En zo moest de tweede helft in Utrecht de beslissing brengen in de strijd om de finaleplaats.

Line-ups Utrecht-Sparta
Line-ups Utrecht-SpartaFlashsha.re

Na een afgekeurd doelpunt van Souffian El Karouani na ruim een uur spelen, was het Sam Lammers die na twee wedstrijden zonder doelpunt weer eens doel trof. Na tien doelpunten in 18 reguliere competitiewedstrijden was deze 2-1 op aangeven van Jens Toornstra goud waard.

Finale

Het bleek na vijf minuten extra tijd in de tweede helft namelijk ook de beslissende treffer, hoewel invaller Victor Jensen er ook nog 3-1 van maakte. Zo treedt FC Utrecht zondagavond om 18.00 uur in het eigen Stadion Galgenwaard dus aan in de finale van de play-offs om het ticket voor de voorrondes van de UEFA Europa Conference League.

Goalgetters Utrecht-Sparta
Goalgetters Utrecht-SpartaFlashsha.re

Een kans op een uitstekende afloop van het seizoen voor FC Utrecht, dat in de herfst van 2023 nog de onderste plek in de Eredivisie bezette en vervolgens onder leiding van de nieuwe trainer Ron Jans een enorme opmars doormaakte. Voor Go Ahead Eagles zou het in de eerste play-offdeelname een terugkeer in Europa betekenen na een kortstondige deelname in 2016 op basis van het toenmalige Fair Play-klassement.