Champions League: Real wint na penalty's clash tegen City, ook Bayern naar halve finale

Bayern viert de goal van Kimmich tegen Arsenal
Bayern viert de goal van Kimmich tegen ArsenalProfimedia
De kwartfinales in de Champions League zijn gespeeld. Real Madrid won een ware thriller over twee wedstrijden uiteindelijk na strafschoppen van Real Madrid. Bayern München was in eigen huis te sterk voor Arsenal en won met 1-0. Zo zijn alle Engelse teams uitgeschakeld en zitten er twee Duitse clubs in de halve finale. Lees alles terug van de wedstrijden van woensdag in onze blog!

21.00 uur

Bayern München 1 - 0 Arsenal

Na drie minuten kwam de eerste kans voor de thuisploeg in een mistig stadion. Leroy Sané hield drie spelers van Arsenal bezig, gaf de bal aan Joshua Kimmich en die vond met een voorzet Harry Kane. Hij moest snel handelen en kreeg de bal vanaf de penaltystip niet op doel. David Raya zag de bal naast rollen. Twee minuten kreeg Kane weer een moeilijke kans. Hij kreeg de bal door de as aangespeeld en besloot in een keer uit de draai te schieten van een meter of 20, maar schoot ruim naast. In de achtste minuut kwam ook Arsenal met de eerste kans. Gabriel Martinelli kwam vanaf de linkerkant naar binnen en zocht de verre hoek, maar vond die niet. Zijn inzet ging ruim naast. Er volgde een periode van tien minuten waarin er niks gebeurde, maar in de 22e minuut kwam Martinelli door over links. Hij kwam een paar man voorbij en kwam in de zestien, maar Manuel Neuer was er op tijd bij om een doelpunt te voorkomen. In de tegenstoot kwam Noussair Mazraoui door aan de linkerkant en schoot richting doel, maar zijn poging ging hard voorlangs.

Arsenal krijgt meer kansen

Bayern had dan wel meer de bal, maar Arsenal kreeg wat meer kansen. Op het halfuur was het eerst Martin Odegaard die vanaf de zestien de bal op doel schoot, maar zijn zwabberbal belandde in de handen van Neuer. Een dikke minuut later kreeg Martinelli de grootste kans. Uit een voorzet van rechts kon hij de bal in het doel schuiven, maar schoot recht door het midden tegen Neuer aan. Vijf minuten voor de rust kreeg Arsenal weer een kleine kans. Uit een vrije trap van Declan Rice kopte Kai Havertz de bal in de handen van Neuer. Zonder dat er echt hele grote kansen kwamen gingen de teams de kleedkamer in met een 0-0 ruststand.

Kane en Saliba in duel om de bal bij Bayern-Arsenal
Kane en Saliba in duel om de bal bij Bayern-ArsenalProfimedia

Bayern beter in tweede helft

Bayern kreeg gelijk na rust de twee beste kansen van de wedstrijd. Een voorzet ging van dichtbij eerst tegen de paal via een kopbal van Leon Goretzka en in de nastoot raakte ook Raphaël Guerreiro de paal. Zo kwam Arsenal goed weg. Tien minuten later werd het bijna alsnog 1-0 door een misverstand tussen Gabriel en Raya. Eerstgenoemde wilde de bal terugspelen, terwijl Raya al uit zijn doel was. De bal ging, gelukkig voor Arsenal, wel naast. Het werd loon na werken voor de Duitsers, want in de 63e minuut kwam Bayern op voorsprong. Een voorzet van Guerreiro vanaf de linkerkant werd keurig binnen geknikt door Kimmich: 1-0.

Arsenal komt niet meer in de wedstrijd

Nog geen minuut later werd het bijna 2-0. Uit wederom een voorzet van links kwam de bal dit keer bij Sané op de rand van de zestien. Maar hij schoot veel te wild en zag zijn inzet over vliegen. Arsenal wisselde aanvallend met het inbrengen van Gabriel Jesus, maar Bayern bleef gevaarlijker. Sané kwam bijna tot scoren, maar miste de goal vanaf de rechterkant in de 71e minuut. Jamal Musiala kreeg in de 77e minuut de volgende kans voor de thuisploeg. Hij probeerde het van rond de zestien, maar schoot hoog over. De bal werd wel aangeraakt onderweg, maar uit de corner die volgfe kwam geen gevaar. Het duurde tot de 88e minuut voor Arsenal weer een kans kreeg. Odegaard schoot vanuit een moeilijke hoek op doel en zag Neuer zijn inzet stoppen, maar scheidsrechter Danny Makkelie dacht daar anders over en gaf Bayern een doeltrap. Verder kwam Bayern niet meer in gevaar en dus gingen de Duitsers naar de halve finales.

Statistieken Bayern-Arsenal
Statistieken Bayern-ArsenalFlashshare

Manchester City 1 - 1 Real Madrid

De eerste tien minuten waren voor de thuisploeg, maar tot echte kansen leidde het nog niet. Veel balbezit was er wel en een gevaarlijk moment ook. Kevin de Bruyne kwam door aan de rechterkant en wilde de bal terugleggen op de rand van de zestien, maar keeper Andriy Lunin stak daar een stokje voor en pikte de bal op. Real Madrid antwoordde wel met het eerste schot op doel. Eduardo Camavinga probeerde het van een meter of 25, maar daar had Ederson geen moeite mee. Dat smaakte naar meer en dat werd ook meer. Real maakte via de twee snelle spelers, Vinicius Jr. en Rodrygo de 0-1 in de 13e minuut. Vinicius gaf vanaf rechts een afgemeten voorzet op zijn collega, die de bal eerst nog tegen Ederson schoot en de bal in tweede instantie binnenschoot. Rodrygo bracht Real Madrid zo vroeg op voorsprong.

City krijgt kansen op de gelijkmaker

Erling Haaland kreeg vijf minuten later een grote kans op de gelijkmaker. Uit een voorzet kreeg hij een goede kopkans, maar mikte te hoog. Haaland kreeg in de 19e minuut nog een gigakans. Hij won het kopduel van Frederico Valverde, maar kopte hard tegen de lat. Pech voor City. Real kwam er een paar keer dreiging uit, zoals in de 24e minuut. Dani Carvajal kreeg de bal toen voor de voeten op de zestien, maar zag zijn schot geblokt worden. Zo had City veel de bal, maar werkte het countervoetbal van Real erg goed. City drong aan op een snelle gelijkmaker en kreeg die bijna na een klein halfuur. De Bruyne schoot op de rand van de zestien op doel, maar Lunin dook de bal eruit. Het spel ging, zoals zo vaak, veel via De Bruyne. Hij kwam zo nu en dan zelf ook in schietpositie en vuurde in de 33e minuut de bal op doel vanuit de tweede lijn, maar zijn inzet vloog over. City bleef aandringen op die gelijkmaker, maar ook Jack Grealish schoot niet raak in de 36e minuut. Hij werd op de keeper afgestuurd, maar de hoek was net te moeilijk en dus ging zijn inzet in het zijnet. Real Madrid ging met een voorsprong de rust in en was uiterst effectief in de eerste helft.

Real Madrid viert de goal van Rodrygo
Real Madrid viert de goal van RodrygoProfimedia

City trekt de stand gelijk in tweede helft

Na rust ging City door waar het gebleven was. Grealish kreeg een schotkans vanaf de rand van de zestien, maar die poging was niet goed genoeg om Lunin te verschalken. In de 52e minuut maakte Nacho Fernandez bijna een eigen goal. De Bruyne gaf een gevaarlijke steekpass tussen verdediger en keeper en Fernandez tikte de bal langs Lunin, maar was op tijd op er nog een corner van te maken. Uit die corner kreeg Phil Foden een kans op de rand van de zestien. Hij kon vrij inschieten, maar hij schoot recht door het midden in de handen van Lunin. City kreeg lange tijd geen kans, maar in de 70e minuut was het Grealish die naar binnen kwam vanaf de linkerkant en de korte hoek zocht. Maar ook dit keer lag de uitstekende keepende Lunin in de weg. Met nog 20 minuten te spelen werd Jeremy Doku gebracht en dat was ook nodig. Want de storm van City leek wat te dalen en dus waren er frisse spelers nodig. En dat hielp, want na 76 minuten werd het gelijk. Sleutelspeler De Bruyne kreeg de bal per toeval voor de voeten door slecht uitverdedigen van Antonio Rudiger en ramde de bal in het dak van het doel. Nog geen drie minuten later maakte de Belg ook bijna de 2-1. Vanaf de zestien haalde de middenvelder verwoestend uit, maar schoot rakelings over. Negen minuten voor tijd had De Bruyne alsnog de 2-1 moeten maken. Een goede voorzet van Doku kwam op de rand van de zestien aan bij de helemaal vrije Belg, maar hij schoot te wild en zag zijn inzet over vliegen.

Real wint na strafschoppen

Het spelbeeld veranderde niet in de verlenging. City was aan de bal. Maar kansen krijgen werd moeilijker door de vermoeidheid. Foden kreeg in de 99e minuut nog een goede kans. Hij kreeg de bal uit een voorzet van Bernardo Silva in de zestien, maar miste de bal compleet en kwam dus niet tot een schot. De grootste kans kwam in de blessuretijd van de eerste helft. Rudiger kreeg een goede voorzet van de ingevallen Brahim Diaz, maar schoot van heel dichtbij over. Zo bleef het 0-0 bij rust. In de tweede helft van de verlenging gebeurde er niets en dus ging de wedstrijd naar penalty's. Real Madrid miste de eerste penalty. Ederson pakte de strafschop van Luka Modric. City scoorde eerste wel, maar miste de tweede. Silva schoot door het midden, maar Lunin bleef staan. Matteo Kovacic kwam als derde naar de stip lopen en ook hij miste voor City. Tot de vijfde penalty werd niet gemist. Ederson was gek genoeg de vijfde man bij City, maar faalde ook niet. Rudiger kon Real naar de halve finale schieten en deed dat via de binnenkant van de paal.