Van Gerwen wil voor eigen publiek tweede dagzege op rij boeken, spanning om plek 4

Van Gerwen aan de oche vorige week in Birmingham
Van Gerwen aan de oche vorige week in BirminghamProfimedia
De twaalfde speeldag van de Premier League darts wordt donderdagavond afgewerkt in Rotterdam. In de grote zaal van Ahoy keert Michael van Gerwen terug op eigen bodem en wordt het vooral spannend om plek 4 tussen Michael Smith en Nathan Aspinall. Vorig jaar was laatstgenoemde de winnaar in Rotterdam.

Smith – Littler

Smith mag ook gelijk aan de avond beginnen en doet dat tegen Luke Littler. De 17-jarige is nog altijd koploper in de Premier League en breidde zijn koppositie vorige week met een punt uit in Birmingham. Hij heeft nu 26 punten en Luke Humnphries heeft er 24. Hij versloeg Humphries namelijk vorige week in de halve finale met 6-5. Littler haalde daardoor voor de derde week op rij de finale. De vorige keren wist hij als winnaar van de oche te stappen, maar deze keer was Van Gerwen te sterk voor de Engelsman. Het zal Littler een zorg zijn, want met nog vijf avonden voor de boeg kunnen we wel zeggen dat zijn plek in de finaleavond in de O2 in London wel zeker is. Afgelopen weekend werd ook de derde Eurotour afgewerkt in Riesa, Duitsland. Littler nam hier niet aan deel.

Voor zijn tegenstander Smith staat alles nog op het spel. Zoals het nu lijkt is de spanning er nog vooral op plek 4, de plek die wordt bezet door Aspinall. Normaal zijn de twee geode vrienden, maar dat telt nu even niet. Aspinall heeft 18 punten en Smith 17 en dus moet Bullyboy ervoor zorgen dat hij niet achterop gaat raken. Smith is nog wat wisselvallig in de Premier League, maar verloor wel maar één keer in de laatste vier avonden de eerste wedstrijd en pakt daardoor wel vaak twee punten. Een dagzege nou nu wel lekker zijn om wat lucht te krijgen en daarmee lijkt Littler voor Smith een prima tegenstander. De laatste twee keer won Smith namelijk. De Engelsman kwam afgelopen weekend wel in actie in Riesa, maar verloor in de eerste ronde van Ritchie Edhouse.

Littler feliciteert Van Gerwen in Birmingham met overwinning
Littler feliciteert Van Gerwen in Birmingham met overwinningProfimedia

Cross – Price

Rob Cross lijkt nog maar slechts mee te doen voor de welbekende spek en bonen. En dat komt door zijn recente vorm en daarbij behorende prestaties. Cross verloor de laatste vijf wedstrijden in de Premier League allemaal en gooide daarin slechts één keer boven de 100 gemiddeld en dat is gewoon niet goed genoeg dit jaar in deze competitie. Cross staat daarmee al vijf weken lang op 11 punten en lijkt zijn kansen verspeeld te hebben op een eventueel toetje in de O2. Cross kwam afgelopen weekend ook in Riesa in actie en moest het ook afleggen tegen Edhouse. Dat gebeurde in de derde ronde.

Zijn tegenstander, Gerwyn Price, lijkt ook geen kans meer te maken op de top 4. Maar Price is wel bezig aan een goede opmars de laatste weken met geweldig spel. In de Premier League verloor hij weliswaar vorige week weer in de eerste ronde, nadat hij een week ervoor wel de finale haalde. Maar in Riesa afgelopen weekend was Price ‘on fire’. Hij haalde de finale, maar verloor daar van de thuisspelende Martin Schindler met 8-5. Er zat één geweldige partij tussen waarin Price 115.74 gemiddeld gooide. Een bizar hoog gemiddelde. Maar Price lijkt zijn spel, voornamelijk op de Eurotours, geen vervolg te kunnen geven in de Premier League. Hij speelt in de competitie soms ongeïnteresseerd en lijkt de handdoek al te hebben gegooid. Price staat zevende met 10 punten.

Wright – Aspinall

Peter Wright zit weer in een mindere periode. Nadat hij met zeven nederlagen begon aan de Premier League, leek Wright die negatieve vorm achter zit te laten met twee halve finales en twee kwartfinales op de vloer en hier en daar wat overwinningen in de Premier League. Maar in de laatste weken is het wat het al een jaar is, gewoon bagger. Vanaf 19 maart won Wright twee wedstrijden en verloor hij er negen en de laatste zes gingen allemaal verloren. De derde ronde van de Eurotour 2, de tweede ronde van de Eurotour 3, de eerste ronde de Players Championships 7 en 8 en de eerste ronde van de Premier League avond 10 en 11. Alles ging verloren. Wright heeft in de Premier League nog steeds een beschamend aantal van twee punten en een negatief legsaldo van 27.

Aspinall speelt nog voor een belangrijke plek in de top 4. Virtueel gaat hij naar de finaleavond met 18 punten, maar de hete adem van Smith zal hij ongetwijfeld voelen. En Aspinall weet wat het is om op de laatste dag buiten die top 4 te vallen, zoals vorig jaar het geval was. Waar hij slecht begon en heel goed herstelde, lijkt er nu een soort constante lijn in de resultaten van Aspinall te zitten. Vorige week verloor hij in de eerste ronde van Van Gerwen, maar de week ervoor won hij één wedstrijd en de week daarvoor haalde hij de finale. Aspinall zal in ieder geval blij zijn dat hij uit het dal is geklommen en zich nu moet richten op het behouden van die vierde plaats. Aan Rotterdam heeft hij in ieder geval goede herinneringen, want hij won er vorig jaar. Aspinall kwam afgelopen weekend nog in actie op de Eurotour, waar hij in de achtste finales van Danny Noppert.

Van Gerwen – Humphries

Van Gerwen keert donderdagavond terug voor eigen publiek in Ahoy. Het publiek waarvan hij zal denken dat hij ze nog wat verschuldigd is. Vorig jaar droop hij namelijk in de eerste ronde al af tegen de latere winnaar, Aspinall. Maar toen zag de wereld er voor Van Gerwen er anders uit. Hij was al lang en breed zeker van een plek bij de laatste vier en is dat nu nog niet. Hij zou zichzelf wel zo goed als veilig kunnen spelen met een dagzege in Rotterdam. En dat heeft hij te danken aan een geweldige prestatie in Birmingham, waar hij zijn vierde dagzege pakte. En dat was nodig ook, want in de zes weken daarvoor won hij slechts één keer. Van Gerwen heeft door zijn goede prestatie vorige week nu 22 punten en staat derde, vijf punten voor op nummer 5, Smith.

Tegenstander Luke Humphries heeft zich weken geleden ook al zo goed als zeker geplaatst voor de laatste avond. En dat is ook wel een beetje te zien aan de laatste resultaten, want na drie dagzeges werd er slechts één wedstrijd van de vier gewonnen. Wel haalde Humphries nog de finale op de vloer tijdens de Players Championship 8. Humphries kwam ook afgelopen weekend in actie op Eurotour, maar strandde daar in de derde ronde. Stephen Bunting was te sterk met 6-4. Humphries staat tweede in de Premier League met 24 punten.