Littler gaat voor tweede dagzege op rij in Manchester, Van Gerwen heeft resultaat nodig

Littler na zijn overwinning in Belfast
Littler na zijn overwinning in BelfastProfimedia
Manchester staat toneel voor de tiende avond van de Premier League. Michael van Gerwen zakte vorige week naar de derde plek en moet oppassen dat hij niet buiten de top 4 valt. Luke Humphries staat alleen bovenaan en Luke Littler zal proberen zijn tweede dagzege op rij te boeken. De vierde plek is voor Nathan Aspinall, die aan een geweldige reeks bezig is.

Aspinall-Cross

Aspinall en Rob Cross openen de avond in Manchester. Voor Aspinall, als United-supporter, zal het een thuiswedstrijd zijn. Of juist niet. Hoe dan ook gaat hij er in goede vorm naartoe. In de eerste drie weken haalde de Engelsman geen punten en zat in zak en as, maar hoe anders ziet de wereld eruit zo’n zeven weken later. Aspinall haalde vorige week in Belfast zijn vierde finale in zes weken, maar verloor die finale wel voor de derde keer. Dit keer van Luke Littler. Apsinall kwam nog een break voor, maar kon een 6-4 nederlaag uiteindelijk niet voorkomen. Het zal hem misschien wel een beetje pijn doen, maar kijkend naar de stand is hij vast zeer tevreden. Hij heeft namelijk een gat met de nummer vijf geslagen van drie punten en staat met 16 punten op een play-off plaats. Ook kwam Aspinall in actie tijdens de tweede Eurotour in München afgelopen weekend. Hij strandde in de kwartfinale tegen de thuisspelende Martin Schindler. Hij versloeg in dat weekend wel Ross Smith en Dirk van Duijvenbode. Donderdagavond treedt aan hij aan tegen Cross, een tegenstander die hem in de Premier League erg goed ligt. Aspinall won alle vier de ontmoetingen in deze competitie van zijn landgenoot en de laatste twee keer deed hij dat in een beslissende elfde leg.

Cross is dus uit op sportieve revanche en heeft de punten ook hard nodig. Lang stond Voltage in de top 4, maar daar in verandering in gekomen. Cross is wat minder in vorm. Drie keer op rij ging Cross er in de eerste ronde uit, waarvan twee keer tegen Aspinall. Vorige week verloor hij pijnlijk van hekkensluiter Peter Wright. Cross is gezakt naar de zesde plek en heeft 11 punten, vijf minder dus dan Aspinall. Ook Cross kwam afgelopen weekend nog in actie op de Eurotour. Hij haalde daar ook slechts de derde ronde, waarin hij verloor van Danny Noppert. Cross heeft nu vier van zijn laatste vijf wedstrijden verloren.

Littler – Van Gerwen

Littler neemt het voor de vierde keer in de competitie op tegen Van Gerwen. Onderling staat het 2-2, maar Littler zal het hard lachen momenteel. Hij won de laatste twee confrontaties. De eerste daarvan met een bizar gemiddelde van 114 en vorige week in Belfast de halve finale. En eindelijk lukte het dan voor de pas 17-jarige Engelsman. Een dagzege. In de finale klopt hij Aspinall met 6-4 en mocht voor het eerst vijf punten bijschrijven op één avond. Littler nam daardoor de tweede positie over van Van Gerwen en staat tweede met 18 punten. Dat zijn er nog wel vier achter de koploper. Maar Littler zal zich vooral focussen op de eerste vier spelers en kijkend daarnaar doet hij het gewoon erg goed. Littler had een weekje rust, omdat hij zich niet kwalificeerde voor de tweede Eurotour in Duitsland. De eerste, die in België werd gespeeld, wist hij winnend af te sluiten.

Tegenstander Van Gerwen heeft eindelijk weer een betere vorm gevonden. Tot vorige week verloor de Nederlander zes belangrijke wedstrijden op rij, waarvan vijf in de Premier League (op de vloer won hij wel wedstrijden). Dat zorgde ervoor dat koppositie werd overgenomen en dat Van Gerwen serieus moet uitkijken dat hij niet buiten de top 4 valt. Maar de Nederlander lijkt zich op tijd hersteld te hebben. Vorige week won hij voor het eerst in zes weken in de Premier League, met 6-4 van Michael Smith, en pakte zo eindelijk weer punten. Frapant feitje: het was de eerste keer dit seizoen dat Van Gerwen een wedstrijd won in de Premier League, maar niet de dagzege pakte. Ook op de Eurotour liet hij goede dingen zien en haalde ook de finale. Hij verloor die wel kansloos tegen een wederom uitzinnige Humphries. Het werd 8-1.

Michael van Gerwen aan de oche in Belfast
Michael van Gerwen aan de oche in BelfastProfimedia

Smith-Humphries

Ook Michael Smith moet winnen om niet achterop te raken in de race voor de play-offs. Hij begon uitstekend met een dagezege op de openingsavond, maar daarna ging het wat minder. Smith herpakte zich met een finaleplek tijdens week 8 in Dublin en mocht daardoor drie punten bijschrijven. Vorige week verloor hij in de eerste ronde van Van Gerwen. Hij gooide met ruim 101 gemiddeld een goede wedstrijd, maar moest zijn meerdere erkennen aan de Nederlander die 105 gemiddeld gooide en met 6-4 won. Het waren wel dure punten, zeker met de wetenschap dat Aspinall de finale haalde en zo een gat trok. Smith moet dus winnen om zicht te houden op die plekken, maar zit niet in de allerbeste vorm. Het is heel wisselvallig. Want na die finaleplaats in Dublin verloor hij niet alleen in de eerste ronde in Belfast, maar strandde hij ook al in de derde ronde van de Eurotour afgelopen weekend.

Luke Humphries was voor heel even af te stoppen. Vorige week in Belfast verloor hij avond 5 weer in de Premier League. Littler was degene die hem stopte en met 6-5 won. Maar Humphries is ongekend goed momenteel. Negen wedstrijden op rij haalde de Engelsman een gemiddelde van 99.80 of hoger en er zaten nog vele uitschieters bij van ruim 105 of zelfs boven de 110. Humphries domineert de dartswereld momenteel en dat is uit alle standen te zien. In de Premier League heeft hij 22 punten en daarmee een voorsprong van vier punten op de nummer 2 en afgelopen weekend vermorzelde hij iedereen op de Eurotour. De kers op de taart was de finale, die hij met 8-1 won van Van Gerwen en daarin ruim 112 gemiddeld gooide en ook nog eens een 170 finish raakte. Een ding kunnen we bijna wel vaststellen, dat Humphries voor 99 procent zeker de play-offs haalt in de O2 in London.

Price-Wright

Gerwyn Price staat op een uitzichtloze zevende plek met maar zeven punten. Na vijf weken op rij te hebben verloren, won hij twee weken geleden van Van Gerwen weer eens. Maar dat was zeker geen garantie voor succes, want in de halve finale strandde hij en de twee afgelopen weken was de kwartfinale alweer het eindstation. Het is niet zo dat Price slecht gooit, want met de gemiddeldes zijn niks mee. Het finishen heeft de Welshmen moeite mee de laatste weken en dat nekt hem. Zo haalde hij dan wel weer de halve finale van de Eurotour, maar verloor daarin kansloos van Humphries. Hij versloeg wel zijn tegenstander van donderdagavond toen in de tweede ronde.

En die tegenstander is Wright. De Schot won zowaar vorige week weer eens een wedstrijd in de Premier League. Cross, die heel slecht was, werd met 6-3 verslagen. Wright gooit sowieso veel beter dan begin dit jaar, als je kijkt naar de gemiddeldes. Want resultaten zijn er wel meer, maar nog steeds veel te weinig. Hij won afgelopen zaterdag nog met een gemiddelde van bijna 104 van Jose de Sousa in de eerste ronde van de Eurotour, maar verloor dus van Price daarna. Wright doet eigenlijk alleen nog maar mee voor spek en bonen, want het gat is al 12 punten met nummer 4 en dat lijkt een brug te ver momenteel.