Van Gerwen, Smith en Aspinall vechten in Liverpool om belangrijke derde en vierde plaats

Van Gerwen afgelopen weekend op de Eurotour tegen Clemens
Van Gerwen afgelopen weekend op de Eurotour tegen ClemensProfimedia
De dertiende speeldag van de Premier League darts wordt donderdagavond afgewerkt in Liverpool. Met nog vier avonden te gaan is de spanning om te snijden in de top 4. Luke Humphries en Luke Littler lijken met 26 punten veilig te zijn voor de play-offs, maar vooral om plek 3 en 4 is de spanning om te snijden. Michael van Gerwen staat momenteel vierde en ziet met de week zijn plek in groter gevaar komen.

Littler – Price

Littler is samen met Humphries dus gedeeld koploper in de Premier League. 26 punten lijkt voor nu genoeg te zijn, al is de concurrentie wat dichterbij gekomen. Littler verloor vorige week teleurstellend in Rotterdam van Michael Smith in de eerste ronde. Waar hij nog begon met een 180 en een 164 finish, werd het uiteindelijk 6-3 voor Smith. Littler heeft de punten vooral gepakt op de negende en tiende avond toen hij twee keer achter elkaar de dagzege pakte. Littler kwam afgelopen weekend in actie op de vierde Eurotour in Sindelfingen, Duitsland. Hij won nog in de eerste ronde, maar in de tweede ronde ging hij met 6-5 onderuit tegen Humphries. Littler speelde dit jaar vier keer tegen Gerwyn Price, zijn tegenstander in Liverpool, en wist daar drie keer van te winnen.

Tegenstander Price is de laatste tijd veel beter gaan spelen, als je kijkt naar de gemiddeldes. Maar vorige week ging het tegen Smith in Rotterdam wederom mis op de finishes, iets waar Price de laatste tijd veel mee zit. 25 procent van de kansen werd uitgegooid en daarmee verloor hij met 6-5. Price wint wel wat meer wedstrijden in de competitie. Zo won hij vorige week wel de eerste ronde van Rob Cross en daardoor klom de Welshmen over de Engelsman heen en heeft hij nu 12 punten en staat daarmee zesde. Afgelopen weekend kwam hij ook in actie op de Eurotour en speelde daar een geweldige wedstrijd tegen Brendan Dolan, waar hij dik 110 gemiddeld gooide. Een wedstrijd later moest hij zijn meerdere erkennen aan Gary Anderson.

Humphries – Aspinall

Humphries staat met 26 punten ook aan kop van de competitie. Nadat hij avond 6,7 en 8 won, verloor Humphries twee keer in de eerste ronde. In de afgelopen twee weken won hij de belangrijke eerste ronde, waardoor hij de punten wel bij elkaar sprokkelt. Als hij zijn vorm weet vast te houden van dit jaar, dan hoeft de Engelsman zich geen zorgen te maken om die top 4 te halen. Humphries speelde afgelopen weekend ook op de Eurotour, waar hij won van Littler en Stephen Bunting. Hij speelde een mindere wedstrijd tegen Cross en verloor met 6-2 van hem. Humphries speelde vijf keer dit jaar tegen Aspinall en stapte drie keer als winnaar van het podium.

Aspinall is uitstekend in de vorm in de Premier League en wist vorige week in Rotterdam zijn tweede dagzege te behalen dit seizoen. Het was overigens ook het tweede jaar op rij dat de Engelsman zegevierde in Ahoy. Aspinall verloor in de laatste zes speeldagen slechts één keer in de eerste ronde en haalde, buiten zijn winst in Rotterdam om, ook de finale in week 7 en 9. Aspinall is daarmee uit een diep dal gekropen en heeft nu de derde plaats in bezit. Hij klom vorige week over Van Gerwen heen. Aspinall heeft 23 punten. Dat is één meer dan de Nederlander en drie meer dan Smith. Aspinall zal in Liverpool uitgerust aan de oche verschijnen, want hij kwam afgelopen weekend niet in actie op de Eurotour.

Wright – Van Gerwen

Peter Wright doet al vrij lange tijd alleen nog maar mee voor spek en bonen en kent een tweede Premier League-seizoen op rij die in een lachertje zal eindigen. Met slechts vier punten en een negatief legsaldo van 31, valt er geen eer meer aan te behalen voor de Schot. Een paar weken geleden leek het meer de goede kant op te gaan met twee overwinningen in de competitie en ook beter spel op de vloer en Eurotours, maar dat lijkt eerder toeval te zijn. Wright verloor namelijk de laatste acht wedstrijden in alle toernooien en gooide vorige week een nieuw dieptepunt van 77 gemiddeld tegen Aspinall. Hij speelt donderdag tegen Van Gerwen, een tegenstander die hem ligt dit jaar. Ze speelden drie keer tegen elkaar en Wright won er twee van.

Maar Van Gerwen speelt zeker wel ergens voor in Liverpool. Nadat hij voor het tweede jaar op rij in de eerste verloor in Ahoy, kwam zijn positie toch weer in gevaar. Een week eerder won Van Gerwen zijn vierde speeldag en leek daarmee wel in veilige haven, maar niets is minder waar. Zijn concurrenten Aspinall en Smith haalden beiden namelijk de finale en liepen daardoor in en Aspinall zelfs over Van Gerwen heen. De Nederlander heeft met 22 punten nog wel de vierde plek in handen, maar moet met Wright zien af te rekenen om die plek te houden. Van Gerwen haalde afgelopen weekend op de Eurotour de halve finale, maar verloor daarin met 7-6 van Ross Smith. Van Gerwen gaf een 5-2 voorsprong uit handen.

Smith – Cross

Ook bij Smith staat er veel op het spel. Hij is de achtervolger en zal de druk moeten opvoeren om voor die plek 4 te gaan. Smith heeft de druk opgevoerd door in Rotterdam de finale te halen en zo te profiteren van een slechte avond van Van Gerwen. Smith verloor van de laatste vijf speeldagen sowieso maar één keer de eerste ronde en pakt dus bijna wekelijks minimaal twee punten. Toch is het spel van de Engelsman nog wisselvallig en zeker nog niet zo goed als vorig jaar, toen hij het WK won. Smith won afgelopen weekend nog van Raymond van Barneveld op de Eurotour, maar verloor van Josh Rock een ronde later.

Michael Smith in Ahoy vorige week
Michael Smith in Ahoy vorige weekProfimedia

Tegenstander Cross zit in een ongekende vormdip in de Premier League. Hij verloor de laatste zes wedstrijden allemaal en staat al wekenlang op 11 punten. Cross maakt dan ook geen kans meer op de play-offs in de praktijk. Op papier nog wel, maar dan moet hij zo’n beetje elke dag nu gaan winnen. Cross speelde wel goed op de Eurotour afgelopen weekend, waar hij de halve finale haalde. Gary Anderson, die het toernooi won, was daarin wel te sterk met 7-5. Cross en Smith troffen elkaar pas één keer in de Premier League. Dat was op de derde speeldag en toen won Cross met 6-4.