NBA play-offs: Jokic leidt Nuggets naar nieuwe zege op Lakers, Suns met Durant onderuit

Jokic en Gordon tijdens de wedstrijd tegen de LA Lakers
Jokic en Gordon tijdens de wedstrijd tegen de LA LakersProfimedia
De titelverdediger Denver Nuggets deed goede zaken in de eerste ronde van de NBA play-offs zaterdagnacht. Sterspeler Nikola Jokic was met 32 punten de grote man tegen het Los Angeles Lakers van LeBron James. Het werd 114-103. Er waren ook nog drie andere wedstrijd in de NBA. Minnesota Timberwolves versloegen Phoenix Suns met 120-95, New York Knicks wonnen van Philadelphia 76ers met 111-104 en Cleveland Cavaliers was met 97-83 te sterk voor Orlando Magic.

De Nuggets versloeg de Lakers in vier wedstrijden vorig jaar en behaalden zo hun eerste titel ooit vorig jaar. De dominantie is dit seizoen voortgezet, want door de overwinning van zaterdagnacht wonnen de Nuggets elk van de drie onderlinge ontmoetingen dit seizoen met de Lakers.

Jokic wederom de grote man

In Denver voegde Jokic 12 rebounds en zeven assists toe, Jamal Murray 22 punten met 10 assists en Michael Porter Jr. scoorde 19 punten voor de Nuggets. Het grote verschil werd gemaakt in het derde kwart, de Nuggets 13 punten op rij pakten.  James scoorde 32 punten en pakte 14 rebounds en Anthony Davis voegde er 27 aan toe voor de Lakers, die een achterstand van 15 punten vroeg in het vierde kwart terugbrachten tot zes, maar de Nuggets weer lieten ontsnappen.

Jokic's enige driepunter van de wedstrijd breidde de voorsprong van de Nuggets uit naar 103-93. Hij voegde er een dunk aan toe over James, die een minuut voor tijd hard ten val kwam, maar tot het bittere einde in de wedstrijd bleef. "De mentaliteit moest veranderen", zei Jokic over de opleving van de Nuggets in het derde kwart. "Ik denk dat de verdediging in de tweede helft geweldig was."

Wisselspelers belangrijk voor Timberwolves

In Minneapolis scoorde Anthony Edwards 23 van zijn 33 punten in de tweede helft toen de Minnesota Timberwolves de Phoenix Suns versloegen in hun Western Conference clash. Towns scoorde 19 punten, Gobert voegde 14 punten en 16 rebounds toe en de reserves van de Timberwolves - geleid door 18 punten van Nickeil Alexander-Walker - scoorden 41 punten tegen 18 van de Suns van de spelers die vanaf de bank begonnen. Met een voorsprong van 10 punten bij rust namen de Timberwolves de volledige controle over in het derde kwart, met Edwards die 18 punten scoorde.

Kevin Durant eindigde met 31 punten en zeven rebounds. Devin Booker voegde er 18 aan toe en Bradley Beal 15, maar de Suns konden geen weg vinden door de solide verdediging van de Timberwolves met Gobert als spil.

Durant tijdens de wedstrijd tegen de Timberwolves
Durant tijdens de wedstrijd tegen de TimberwolvesProfimedia

76ers met de schrik vrij

De 76ers kregen kort voor rust een schok toen NBA Most Valuable Player Joel Embiid neerkwam na een dunk en zijn net herstelde linkerknie leek te bezeren. Hij keerde terug in het derde kwart met een steal en een dunk voor Kelly Oubre Jr. die de Sixers een voorsprong van drie punten gaf aan het eind van het kwart. De Sixers, geleid door 33 punten van Tyrese Maxey, konden niet op voorsprong blijven en met minder dan twee minuten te spelen scoorde Hart een paar driepunters om de Knicks te helpen de wedstrijd te beslissen.

De Knicks zijn maandag de gastheer van de tweede wedstrijd, waarbij de Sixers opgelucht ademhalen omdat Embiid, die eindigde met 29 punten, acht rebounds en zes assists, er klaar voor lijkt te zijn om te proberen de reeks gelijk te trekken.

In Cleveland scoorde Donovan Mitchell 30 punten en Jarrett Allen voegde 16 punten en 18 rebounds toe om de Cavaliers te leiden naar een overwinning op Orlando Magic. Paolo Banchero van Orlando scoorde 24 punten, maar had negen van de 12 turnovers van de Magic.