Celtics nemen nadrukkelijk revanche op Heat, Mavs op matchpoint tegen Clippers

Bostons James Harden blockt een schot van Miami's Nikola Jovic
Bostons James Harden blockt een schot van Miami's Nikola JovicAFP
De Boston Celtics verpletterden de Miami Heat met 118-84 om woensdag een nadrukkelijke 4-1 overwinning van de serie te boeken en hun plaats in de tweede ronde van de NBA play-offs veilig te stellen. De topseed in het postseason, die vorig jaar in de Eastern Conference-finale nog werd verslagen door Miami, wreekte dat verlies op spectaculaire wijze met een eenzijdige wire to wire overwinning in het TD Garden.

Jaylen Brown en Derrick White scoorden elk 25 punten om Boston aan te voeren, dat de afwezigheid van de geblesseerde Kristaps Porzingis nauwelijks merkte. De Celtics gingen er gelijk voor in het eerste kwart, met maar liefst 41 punten en een overweldigende voorsprong van 18 punten. Ze breidden die voorsprong uit tot 22 punten bij rust en bleven druk uitoefenen in het derde kwart om met een 98-66 voorsprong het laatste kwartier in te gaan. Boston's hoofdcoach Joe Mazzulla kon het zich veroorloven om zijn frontliniespelers rust te geven in het vierde kwart, nu de wedstrijd effectief gewonnen was tegen een Miami team dat Jimmy Butler en Jaime Jaquez Jr. miste.

Mazzulla zei dat de Celtics niet hadden nagedacht over het serieverlies van vorig jaar in Miami: “Ik maak me niet echt zorgen over wat er vorig jaar is gebeurd. Aan het einde van de dag beviel het me hoe we de serie benaderden, ongeacht tegen wie ze speelden. Er zat intentie in, aandacht voor details en een consistente fysiek. En dat is het belangrijkste, ongeacht tegen wie we spelen. Morgen worden we wakker en moeten we het allemaal opnieuw doen tegen een ander team.”

Statistieken Celtics - Heat
Statistieken Celtics - HeatFlashshare

De Celtics lopen over van zelfvertrouwen nadat ze in vijf wedstrijden genadeloos hadden afgerekend met het als achtste geplaatste Miami. De 25 punten van White waren inclusief vijf driepunters, terwijl Jayson Tatum 16 punten toevoegde en 12 rebounds en drie assists. Sam Hauser voegde 17 punten toe vanaf de bank, terwijl Jrue Holiday ook in de dubbele cijfers kwam met 10 punten.

Boston moet het nu opnemen tegen de als vierde geplaatste Cleveland Cavaliers of de als vijfde geplaatste Orlando Magic in de halve finales van de Eastern Conference. Cleveland leidt die serie met 3-2.

Mavs verpulveren Clippers

In de andere play-offwedstrijd van woensdag zorgde Luka Doncic voor 35 punten en versloegen de Dallas Mavericks de Los Angeles Clippers met 123-93 om een 3-2 voorsprong in de reeks te nemen. De nederlaag van 30 punten was het zwaarste NBA play-offverlies van de Clippers ooit.

Dallas, dat met een overwinning in de zesde wedstrijd vrijdag in Texas de serie kan beslissen, trok tegen het einde van de eerste helft de wedstrijd naar zich toe en had bij de rust een 56-46 voorsprong. Ze breidden die voorsprong uit naar 20 punten nadat ze Los Angeles met 33-23 hadden overtroffen in het derde kwart en bouwden de voorsprong verder uit in het vierde om uit te lopen naar 32 punten. Doncic eindigde met 35 punten, 10 assists en zeven rebounds, terwijl Maxi Kleber er 15 toevoegde vanaf de bank. Kyrie Irving had een relatief rustige avond met 14 punten.

Statistieken Clippers - Mavericks
Statistieken Clippers - MavericksFlashshare

“In de play-offs maakt het niet uit of je met één punt wint of met 50 punten - maar het is nog steeds een goede overwinning”, zei Doncic na afloop. “Maar de klus is nog niet geklaard. We moeten er nog één winnen. We gaan ons klaarmaken voor de volgende wedstrijd.”

De Clippers likten hun wonden na een vernederend verlies waarbij hun aanval slechts negen van de 35 driepunters maakte en 33 van de 87 uit het veld. Paul George en Ivica Zubac leidden de score met elk een magere 15 punten, terwijl James Harden slechts zeven punten toevoegde en Russell Westbrook zes vanaf de bank. “We speelden niet onze beste wedstrijd, dat begrijpen we collectief. We zullen beter zijn voor wedstrijd zes", zei Clippers-coach Tyronn Lue. “Over het algemeen waren we niet goed aan beide kanten van het veld en we hadden gewoon een slechte dag.” Op de vraag waar hij het slechte optreden van Harden aan toeschreef, antwoordde Lue: “Mens zijn. Hij mag een slechte wedstrijd hebben.”