NBA play-offs: Bucks verlaan Pacers, ook Clippers, Celtics, Thunder winnen openers

James Harden gaat voorbij Luka Doncic
James Harden gaat voorbij Luka DoncicProfimedia
Damian Lillard scoorde al zijn 35 punten in de eerste helft en de Milwaukee Bucks sloegen al vroeg toe met een overwinning op Indiana in hun NBA play-offs opener ondanks de afwezigheid van Giannis Antetokounmpo. De Bucks volgden het voorbeeld van de Los Angeles Clippers en Boston Celtics eerder op zondag, die allebei sterk van start gingen in overtuigende eerste game-overwinningen. Eastern Conference favoriet Boston nam een 14-0 voorsprong en zette daarmee de toon voor een overwinning op de Miami Heat in de eerste wedstrijd van hun best-of-seven serie. De actie van zondag werd afgesloten met de Western Conference topper Oklahoma City tegen de New Orleans Pelicans.

De Clippers, met Kawhi Leonard aan de kant met een knieblessure, leidden de gehele wedstrijd in een 109-07 overwinning op Luka Doncic en de Dallas Mavericks, die slechts acht punten lieten noteren in een schokkend tweede kwart. James Harden scoorde 28 punten en gaf acht assists voor de Clippers, die zes van hun 18 driepunters raakten. Paul George voegde 22 punten toe en Ivica Zubac scoorde 20 punten met 15 rebounds voor Los Angeles, dat al vroeg de controle greep toen Dallas en NBA scoringsleider Doncic worstelde. De Mav's raakten slechts twee van de 21 pogingen in het tweede kwart en hadden 30 punten in de eerste helft om bij de rust met 26 achter te staan.

Statistieken Clippers - Mavericks
Statistieken Clippers - MavericksFlashshare

Achtvoudig All-Star Kyrie Irving raakte alle acht zijn pogingen op weg naar 20 punten in het derde kwart toen de Mavericks een tandje bijzetten. Doncic zou eindigen met 33 punten en 13 rebounds en Irving scoorde er 31, maar de achterstand was te groot om het nog spannend te maken. "We moeten de hele wedstrijd spelen zoals we deden in de tweede helft", zei Doncic, die zondag samen met Nikola Jokic en Shai Gilgeous-Alexander werd uitgeroepen tot finalist voor de NBA Most Valuable Player award.

Opstellingen en spelersbeoordelingen Clippers - Mavericks
Opstellingen en spelersbeoordelingen Clippers - MavericksFlashshare

Mavs-coach Jason Kidd zei dat zijn spelers te passief waren tegenover de vroege fysiek van de Clippers, en Harden zei dat dat precies het effect was waar de Clippers voor gingen. "We weten wat voor aanvallende kracht die gasten daar hebben", zei hij. "We kunnen niet rustig aan doen. We moeten vanaf het begin het fysieke team zijn en dat hebben we gedaan." De Clippers versloegen de Mavs in de eerste ronde in zowel 2020 als 2021, maar Harden zei te verwachten dat Dallas een tandje bij zal zetten wanneer de serie dinsdag verder gaat. "We kunnen niet tevreden zijn met het winnen van de eerste wedstrijd", waarschuwde hij.

Geen Antetokounmpo, geen stress

In Milwaukee waren de Bucks meer dan opgewassen tegen de Pacers en boekten een 109-94 overwinning zonder Antetokounmpo, die aan de kant stond met een linkerkuitblessure. Lillards explosieve eerste helft omvatte een eerste kwart met 19 punten, en zijn 35 punten waren een record voor elke Bucks-speler in elke helft van een play-offwedstrijd. Hij raakte 11 van de 22 schoten, waaronder zes driepunters om de Bucks op een 69-42 voorsprong te zetten tijdens de rust.

Statistieken Bucks - Pacers
Statistieken Bucks - PacersFlashshare

In de tweede helft raakte hij geen enkele basket, maar zijn teamgenoten namen het over en de productieve Pacers-aanval werd voor de tweede keer dit seizoen onder de 100 punten gehouden. Tyrese Haliburton, die vóór Lillard werd gekozen voor de Olympische ploeg van de VS in Parijs, eindigde met slechts negen punten voor de Pacers, die werden aangevoerd door Pascal Siakam met 36 punten en 13 rebounds.

Boston begint goed

In Boston zorgde Jayson Tatum met 23 punten, 10 rebounds en 10 assists voor de eerste play-off triple-double voor de Celtics en versloeg de Heat met 114-94. Miami is voor het tweede seizoen op rij als achtste geplaatst uit de play-ins gekomen. Vorig jaar versloegen ze Boston in de conferencefinale voordat ze in de kampioenswedstrijd verloren van Denver, maar met Jimmy Butler die een knieblessure heeft, lijkt de kans op een soortgelijke reeks klein.

Statistieken Celtics - Heat
Statistieken Celtics - HeatFlashshare

Bam Adebayo leidde Miami met 24 punten en zes rebounds tijdens Butlers afwezigheid. Tatum was een van de zes Celtics die in de dubbele cijfers scoorden en Boston maakte 22 driepunters om de Heat voor te blijven. Maar Tatum was teleurgesteld dat de Celtics hun voet van het gaspedaal haalden in de vierde. "Ze geven niet op, ze leggen zich niet neer", zei hij. "De menselijke natuur kan een rol spelen, maar je kunt niet ontspannen."

Thunder wint thriller

Shai Gilgeous-Alexander scoorde een beslissende basket met nog 32,5 seconden te gaan op zondag en Oklahoma City, de koploper van de Western Conference, boekte een 94-92 overwinning op New Orleans in hun NBA play-off opener. Uren nadat hij werd uitgeroepen tot finalist voor NBA Meest Waardevolle Speler scoorde Gilgeous-Alexander 28 punten om de Thunder te leiden. De Pelicans misten ster Zion Williamson vanwege een verrekte hamstring, maar ze weigerden te buigen in Oklahoma's Paycom Center. De pulserende wedstrijd, met 20 wisselingen van de leiding, stond in schril contrast met de minder spannende overwinningen van de Celtics, Bucks en Clippers.

Statistieken Thunder - Pelicans
Statistieken Thunder - PelicansFlashshare

De eerste helft in Oklahoma City kende een dozijn wisselingen in de leiding en eindigde bij 43-43 gelijk. Een 11-0 run gaf de Thunder een voorsprong van negen punten halverwege de derde periode, maar de Pelicans pareerden elke stoot die ze gaven en stonden twee punten voor na een layup van Brandon Ingram met nog 3:34 te spelen. Gilgeous-Alexander maakte de stand gelijk met nog 1:36 te spelen en kreeg een overtreding tegen op zijn beslissende basket. Hij maakte de vrije worp voor een 93-90 voorsprong voor de Thunder. Trey Murphy III scoorde 21 punten voor de Pelicans en CJ McCollum voegde er 20 aan toe, maar miste een driepunter in de laatste seconden.

Opstellingen en spelersbeoordelingen Thunder - Pelicans
Opstellingen en spelersbeoordelingen Thunder - PelicansFlashshare

"We hebben de wedstrijd niet uitgevoerd zoals we wilden. We lieten hen geloven, maar we deden genoeg om de 'W' te krijgen", zei de 25-jarige Gilgeous-Alexander. "Eén wedstrijd dichter bij ons doel." Jalen Williams scoorde 19 punten en Chet Holmgren had 15 punten, 11 rebounds en vijf geblokkeerde schoten voor de Thunder, die woensdag de tweede wedstrijd in de best-of-seven serie spelen.